"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tallinn kehtestas linnalehtedes valimiste kajastamise reeglid (0)
19. detsember 2018
Svetlana Aleksejeva

"Kirjutamata reeglid on kehtinud ka varasemalt, nüüd said need selgelt ja üheselt kirja pandud, et tagada valimiste eel aus ja väärikas konkurents," ütles Tallinna linnapea Taavi Aas. Ajalehtedes ei avaldata Riigikogu valimistel kandideerijate juhtkirju ja arvamuslugusid, fotosid ega muid isikustatavaid kujunduselemente.

Tallinna linnavalitsus kinnitas linna väljaantavates ajalehtedes Riigikogu valimiskampaania kajastamise põhimõtted.

“Kirjutamata reeglid on kehtinud ka varasemalt, nüüd said need selgelt ja üheselt kirja pandud, et tagada valimiste eel aus ja väärikas konkurents,” ütles Tallinna linnapea Taavi Aas. “Kindlad reeglid on nii linna ajalehtedes kui ka Tallinna TVs, kus enne märtsivalimisi ei tohi näiteks parlamenti kandideerijad saateid juhtida.”

Järgib Riigikontrolli juhiseid

Linnavalitsus juhindus valimiskampaania ajaks omavalitsusmeedia käitumisjuhiste koostamisel Riigikontrolli käesoleva aasta auditis “Omavalitsuste teavitustegevus valdade ja linnade infolehtedes” antud soovitustest.

Tallinna linna väljaantavates ajalehtedes järgitakse Riigikogu valimiskampaania kajastamise põhimõtteid ajavahemikus 1. jaanuaril 2019 kella 00.00st 3. märtsil 2019 kella 23.59ni.

Põhimõtete kohaselt kajastatakse linna väljaannetes valimistoiminguid, erakondi ja kandidaate ning edastatakse Vabariigi Valimiskomisjoni, Tallinna linna valimiskomisjoni ja teiste valimiste korraldajate ametlikke teateid.

Valimiskampaania perioodil ei avaldata ajalehtedes 2019. aasta Riigikogu valimistel kandideerijate artikleid. Valimistel kandideerivad ajalehtede koosseisulised töötajad väldivad oma materjalides selgelt ja ühemõtteliselt valimistega seonduvat temaatikat.

Valimiskampaania perioodil võib kandidaate ajalehtedes esinejate ja intervjueeritavatena esitleda juhul, kui see on teema käsitlemisel möödapääsmatult vajalik ning seotud kandidaadi igapäevase tööga, seejuures tuleb hoiduda valimisagitatsioonist.

Ajalehtedes võib valimisperioodil tutvustada erakondade valimisprogramme, andmata neile hinnanguid ja tegemata eelistusi. Konkureerivate erakondade esindajatele tuleb anda valimisperioodil sõna võrdsetel ja võrreldavatel alustel, luues neile võimaluse omavahel debateerida või tutvustada oma seisukohti. Ajalehtedes ei avaldata Riigikogu valimistel kandideerijate juhtkirju ja arvamuslugusid, fotosid ega muid isikustatavaid kujunduselemente.

Pealinn ja Stolitsa ei avalda üldse reklaame

Linnaosade ajalehtedes avaldatakse valimisreklaame kehtestatud hinnakirja alusel. Ajalehtedes Pealinn ja Stolitsa ei avaldata ei tasulist ega tasuta valimisreklaami.

Tallinna linna väljaantavad ajalehed lähtuvad igapäevatöös avalik-õigusliku meedia põhimõtetest, ajakirjanduse eneseregulatsiooni põhimõtetest ning Eesti ajakirjanduseetika koodeksist, mis on heaks kiidetud Eesti Ajalehtede Liidu 29. jaanuari 1998 üldkoosolekul.

Parim jõuluturg

Sellel aastal tegi Tallinna linn 44 määrust, 1861 korraldust, 154 eelnõud ja 22 määrust volikogule, tõi Aas välja statistika 2018. aasta kohta. “Kindlasti on ääretult oluline see, et Tallinnas on parim jõuluturg,” tõdes Aas.

Ettevõtlusvaldkonnas on oluline turismivaldkonna kasvamine. “Mobiilposistsioneeringu järgi külastas Tallinnat 10 kuuga ligi 4,2 miljonit turisti,” rääkis Aas. Seda on rohkem kui eelmisel aastal 10 kuuga.  

Sotsiaal- ja tervishoiu valdkonnast on märkimisväärne pensionilisa suurendamine 100 eurole ning tervisekeskuse valmimine Mustamäel. Haridus- ja kultuuri valdkonnast on olulise tähtsusega see, et Eesti Vabariigi sünnipäeva raames rajati lasteaedadesse 100 mänguväljakut. “Järgmise aasta eelarvest arvestatakse 10 miljonit eurot lasteaedade rekonstrueerimiseks,” kinnitas Aas. Sellel aastal valmis kolm välispordi väljakut erinevates linnaosades.

“Munitsipaalpolitsei Amet võttis Transpordiametilt üle taksondusega seonduva,” tõi Aas näite olulisest sündmusest munitsipaalvaldkonnast. “Kommunaalvaldkonnas on oluline see, et suutsime alustada Reidi tee ehitusega.”

Keskkonnasõbralik energia ja transport

Transpordivaldkonnas oli sellel aastal suureks arenguks see, et sõitmas on palju puhtaid tramme. Järgmisel aastal plaanitakse ühistransporti kaasata gaasibusse. Linnavara valdkonnast on märkimisväärne kaua oodatud Mustamäe Kultuurikeskus Kaja peagi valmimine. Keskkonna valdkonnast plaanitakse liikuda taastuvenergia suunal, vähendamaks CO2 emisiooni 40% aastaks 2030.

“Selle üks oluline osa on see, et Tallinna linn paneb linna 100 objektile päikesepaneelid.”

Mainimist väärib veel asjaolu, et Tallinn liitus sellel aastal  Euroopa pestitsiidivabade linnade võrgustikega.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.