"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kumu filmitalv uurib külma elu, vett ja loomistungi (0)
21. detsember 2018
Scanpix/ Foto on illustreeriv

Kumu kultuuriteemaliste dokumentaalfilmide talvehooaeg toob ekraanile 13 linateost, mille teemadering ulatub maailmakuulsate kultuuritegelaste portreedest kuni eluni maailma põhjapoolseimas asulas.

Kava juhatab 9. jaanuaril sisse Viktor Kossakovski film “Aquarela” – ebatavaline pilguheit ühe maailma ürgalge – vee – lummavale ilule, aga ka purustavale jõule, mis inimtegevuse tagajärjel muutub üha kontrollimatumaks.

 

Teravmägede suurimal saarel asuv Longyearbyen on teadaolevalt maailma kõige põhjapoolsem asula. See on külm maa, mille elanikel tuleb arvestada nii krõbedate miinuskraadide, polaaröö kui ka jääkarudega. Ometi elab seal arvestatav hulk inimesi. “See külm elu” uurib, miks.  

 

“Viimased päevad Shibatis” käsitleb Hiina buldooserlikku moderniseerimist hiigellinna Chongqingi viimase lammutamisele mineva ajaloolise osa ja selle elanike näitel. Moodsa elu kiusatustest ei jää puudutamata ka kõrgete mägede taha peitunud budistlik kuningriik Bhutan, mille noored peavad filmis “Järgmine kloostrivaht” otsustama, kas jääda truuks traditsioonilisele eluviisile.

 

Talvehooaja portreefilmid on pühendatud kineetilise kunsti pioneerile Jean Tinguelyle, arhitekt Kevin Roche´ile, anarhitektuuri rajajale Gordon Matta-Clarkile ning 85-aastasele USA ülemkohtu kohtunikule Ruth Bader Ginsburgile, kellest sai 1970ndatel tuntumaid võrdõiguslikkuse eestkõnelejaid ja 2000ndatel juba tõeline popkultuuri fenomen.

 

“Miks te tahate midagi luua?” küsib saksa filmitegija Hermann Vaske ja David Bowie, Björk, dalai-laama, Yoko Ono, Quentin Tarantino, Bono, Nick Cave, Stephen Hawking ja paljud teised kuulsused vastavad. 30 aasta jooksul filmitud haruldane dokument kannab pealkirja “Miks me tahame luua?” ja jutustab loomistungist, mis on vähem või rohkem iseloomulik meile kõigile.

 

Arhitektuurifilmidest jõuab talvel ekraanile vaid kaheksa kuud eksisteerinud, kuid moodsa arhitektuuri ajalugu muutnud Barcelona paviljoni lugu – see Ludwig Mies van der Rohe projekteeritud hoone esindas 1929. aasta maailmanäitusel Saksamaad ja taastati 1986. aastal.”Kaadris on Mies: Barcelona kahes vaatuses” võtab selle ehitise fenomeni suurepäraselt kokku. “Eksperimentaallinn” tutvustab aga koomiksikirjaniku, visionääri ja teadlase Athelstan Spilhausi unistuste projekti, mille järgi pidi 1960ndatel Minnesotasse kerkima vaid kõige uuemaid tehnoloogaid kasutav futuristlik linn.

 

Pärnu filmifestivali auhinnafilmide eriseansil linastuvad “Kaugel Amazonasest” ja”Mässaja kirurg” – viimane portreteerib kodumaalt bürokraatia tõttu lahkunud rootsi kirurgi, kes sõidab Etioopiasse ja hakkab seal abivajajaid opereerima, tõestades, et selleks pole vaja tuhandeid eurosid maksvaid abivahendeid, vaid piisab ka nii lihtsatest vahenditest nagu akutrell ja rattakodarad. Film võitis Pärnu festivalil eesti rahva auhinna.

 

Hooaeg lõpeb 27. märtsil.

 

Kõik linateosed jõuavad ekraanile Kumu auditooriumis kolmapäeviti kell 18 ja on vaatajatele tasuta. Seanssidele eelnevad ekspertide sissejuhatused.

 

Täpsem info siit.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.