"Tulevikku vaadates tuleks vähemalt kodutarbijad börsipõhisest süsteemist välja suunata. Ainult nii on võimalik kliimaeesmärke tulevikus täitma hakata."

Alar Konist, TalTechi energiatehnoloogia professor
Tulev aasta toob Eestisse prestiižika nüüdismuusika festivali (0)
21. detsember 2018
Scanpix/Pilt on illustratiivne

2019. aasta toob Eestisse maailma kõige prestiižikama rahvusvahelise nüüdismuusika suursündmuse "World Music Days 2019", mis on terves maailmas aasta olulisim ja suurim nüüdismuusika festival.

Tuleval aastal on Eesti maailma muusika kaardil ja rahvusvaheline muusikaringkond saab nautida viimase kümne aasta jooksul Eestis ja maailmas loodud nüüdismuusikat. “Festivali teema keskne mõiste mets seostub muuhulgas tuttava ja tundmatuga, aga ka küllusega ja see on kindlasti üks festivali olulisemaid tunnusjooni, kuna tegemist on läbi aegade kõige suurema nüüdismuusika sündmusega, mis Eestis on toimunud,” selgitas maailma muusikapäevade “World Music Days 2019” kunstiline juht Märt-Matis Lill.

Festivali teise kunstiline juhi Timo Steineri sõnul on Eesti Muusika Päevad oma 40. sünnipäevale kutsunud ei rohkem ega vähem kui kogu maailma. “Teoseid on saabunud kõikidest maailmajagudest peale Antarktika, mis nüüd kõrvuti Eesti teostega kuulaja hinge teed otsima hakkavad,” lisas Steiner.

Festivali teema on “Läbi laulude metsa”. Ühine rännak lugude ja laulude kaudu keskendub loodusele ja koorilaulule. Heliloojate Liit avalikustas lõppeval nädalal maailma muusikapäevade “World Music Days 2019ˮ uudisteosed, koosseisud ja eksklusiivsed toimumispaigad.

Üheksa päeva kestev festival toimub 2.–10. maini ning ettevalmistus on olnud suurejooneline. Festivalile laekus üle poole tuhande nüüdismuusikateose 50 riigist ja kõikidest maailmajagudest. Kokku esitati 500 teost 14 erinevas kategoorias. Iga kategooria teosed valis välja erinev eksperdigrupp. Valikuprotsessi oli kaasatud 40 asjatundjat.

Festival toimub peamiselt Tallinnas, aga ka Tartus, Alatskivil ja Laulasmaal. Kontserdid toimuvad Tallinnas Lennusadamas, Kultuurikatlas, Estonia kontserdisaalis, Jaani kirikus, Niguliste kirikus, Mustpeade majas, Eesti Rahvusringhäälingu esimeses stuudios, Kanuti Gildi saalis, Laulasmaal Arvo Pärdi Keskuses, Tartu Jaani kirikus, Alatskivi lossis ja mujal.

Rahvusvahelist ja Eesti heliloojate loomingut esitavad Eesti ja külaliskoosseisud. Festival toimub Tallinna põnevaimates kontserdipaikades ning ühendab muusikat etenduskunstide, kaasaegse kunsti, luule ja arhitektuuriga.

Nüüdismuusikat esitavad parimad rahvusvahelised ja Eesti kollektiivid: Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, Tallinna Kammerorkester, Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Vox Clamantis, Collegium Musicale, Ellerhein, Eesti Rahvusmeeskoor, Eesti Politsei- ja Piirivalveorkester, Hortus Musicus, Yxus, ansambel U:, Una Corda ja teised. Lisaks esinevad külaliskoosseisud Lätist, Rootsist ning Soomest. Duo- ja soolokontsertidega osalevad festivalil silmapaistvad interpreedid ning muusikdud nagu Kadri-Ann Sumera, Talvi Hunt, Ulla Krigul, Signe Sõmer, Vambola Krigul, Kristi Mühling, Monika Mattiesen ning džäss-koosseisus astub üles Laura Põldvere.

Festivalil esitatakse 20 uudisteost. Uudisteosteid esitlevad Tõnis Kaumann, René Eespere, Helena Tulve, Kristjan Kõrver, Liisa Hirsch, Ardo Ran Varres, Maria Kõrvits, Arash Yazdani, Märt-Matis Lill, Toivo Tulev, Riho Esko Maimets, Age Veeroos, Peeter Vähi, Elis Vesik, Evelin Seppar, Margo Kõlar, Ekke Västrik ja teised.

Maailma muusika päevad „World Music Daysˮ on iga-aastane ülemaailmne nüüdismuusika festival, mis on sajandi vältel ühendanud endas kõige väljapaistvamad ja uuenduslikumad heliloojad alates Schönbergist, Ravelist ja Stravinskist ning lõpetades John Cage’i ja Olivier Messiaen’iga. Festival toimub iga aasta erinevas riigis. 2017. aastal toimus festival Kanadas Vancouveris, 2018. aastal Hiinas Pekingis ning pärast Eestit rändab 2020. aastal festival Uus-Meremaale Christchurchi ja Aucklandi.

2014. aastal valiti esimese eestlasena festivali korraldava organisatsiooni ISCM-i auliikmeks ka Arvo Pärt.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.