"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Eesti omast Tommy Cashist pikk artikkel maailma väärtustatuimas muusikiaajakirjas (1)
23. detsember 2018
Scanpix

Briti ajakiri Q on maailma kõige väärtustatuim pop- ja rockmuusikaajakiri. Selle värskes, detsembrikuu numbris on kuus lehekülge pikk artikkel Eesti päritolu Tommy Cashist.

Ükski teine Eesti või Baltikumi artist ei ole saanud Q-s mitte kunagi nii suurt tähelepanu ja Põhjamaadegi artistidest vaid üliharvad. Tõsi küll, värskes Q-s on juttu ka Neneh Cherryst ja Robynist, mis mõlemad on pärit Rootsist, ja on seal ka Soome Jaakko Eino Kalevi plaadiarvustus.

Q kirjutab muusikamaailma staaridest nagu U2-st, Madonnast ja Pet Shop Boysist ja lisaks nendest, kes Q arvates saavad muusikamaailma järgmisteks staarideks. Värskes Q-s on juttu näiteks uuest Coldplay filmist, aga see artikkel on vaid kaks lehekülge pikk. Tommy Cashist, “Balti rap muusika mustast lordist,” rääkiv lugu on üks käesoleva numbri põhilugudest.  

Kuidas on see võimalik? Tundub, et Q palju näinud toimetuses usutakse Tommy Cashi ja tema tulevikku.

Ajakirjanik Jazz Monroe on isegi käinud koha peal Tallinnas, ja kirjeldab värvikalt ka Tommy – ehk pärisnimega Tomas Tammemetsa lapsepõlve venekeelses Koplis. Ajakirjanik kirjeldab Koplit siiski pigem põneva ja naljakana, sümpaatse asumina, ja mitte ohtliku probleemide pesana, nagu isegi paljud Eesti omad nö. arvamisliidrit teevad.

Artiklis Tommy Cash rõhutab: “Olen eestlane, aga samas siiski pole.” Ta suhtub irooniaga nii endasse kui ka keskkonda, kus ta elab. Seda sama räiget irooniat on näha ka tema videodes, mida on vaadatud YouTubest miljoneid ja jälle miljoneid kordi. 

Artiklid lugedes hakkab tunduma, et Eestis pole veel õieti saadud aru, kui tõsiselt Tommy Cashi ja tema võimalustesse suhtutakse Eesti piiride taga. Paljudele Lääne-Euroopas Tommy Cash on ainus asi, mis nad teavad Eesti või Baltikumi kohta.

Q artiklis käiakse ka istumas Tallinna vanalinna legendaarse Depeche Mode baari punasel diivanil, ja räägitakse palju sellest, kuidas Nõukogude liit on omalt osalt kujundanud Eestis sellise kui see hetkel on – tahame meie seda või mitte.

Mis saab järgmiseks? Pärast Saku Suurhalli plaadiesitluskontserti läheb Tommy Cash Euroopa tuurile ja esineb suuremates saalides nagu eelminegi kord. Tuuri vältel annab ta kontserte paljudes legendaarsetes rockklubides nagu Barcelona Razzmatazzis, Londoni Electric Ballroomis ja Praha Roxys. Kindel on see, et juba aasta aja pärast tuntakse Tommy Cashi – ja Eestit – Euroopas jälle palju paremini.

Ajakiri Q on müügil ka Eestis, Lehepunkti müügipunktides.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

moosekant
23. dets. 2018 12:51
http://publik.delfi.ee/news/muusika/article.php?id=28019389