"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Detsembris lahkus lahkus oma 90. sünnipäeva lävel Eesti nahakunsti klassik Silvi Kalda (0)
02. jaanuar 2019
Scanpix

21. detsembril lahkus Eesti nahakunsti klassikuna tuntud Silvi Kalda, Eesti Kunstnike Liidu liige alates 1959. aastast ja Eesti Nahakunstnike Liidu auliige alates 2009. aastast. Erialale andunud kunstnik ja paljude aastate vältel järeltulevaid nahakunstnikke pühendunult koolitanud õpetaja.

Silvi Kalda lõpetas 1956. aastal Eesti Riikliku Kunstiinstituudi nahkehistöö erialal, töötas mõnda aega Tartu ja Tallinna kunstitoodete kombinaatides teostuskunstniku ja meistrina, kuid tema tõeline kutsumus avanes, kui temast sai  ERKI  nahkehistöö kateedri õppejõud (1967‒1993, alates 1987. aastast dotsent). Ta oli üliõpilastele suur autoriteet selgepiiriliste esteetiliste tõekspidamiste ja kindlakäelise juhendamisega, mis innustas püüdlema korrastatud, harmooniat ja ilu hindava maailma poole. Juhendatava loomingulisi otsinguid saatis pea alati särasilmse õppejõu vaimustus, kui ta osutas võimaluste paljususele valikutes. Ta oli oma üliõpilaste suhtes emalikult hoolitsev ja tööle õhutav, reibas ja särav, kolleegi ja sõbrana laitmatu ja korrektne.

Alates 1994. aastast jätkas Silvi Kalda vabakutselise kunstnikuna aktiivset näitusetegevust. 1951. aastast alates osales ta kõikidel vabariiklikel tarbekunstinäitustel ja tegi rea isiknäitusi Tallinnas, Keilas, 2010. aastal Kaunases. Erinevate väljapanekute valikus oli köiteid, külalisraamatuid, loodusest ja ümbritsevast elust inspireeritud originaalseid ja fantaasiaküllaseid kompositsioone, kus lisaks nahale võis näha fotosid, kuivatatud taimi, eriti aga säravat vaske või muud pidulikku. Suurvormiks kujunes “Silvi Kalda ja diplomandid” näituste seeria Harjumaa Muuseumis, millega kaasnesid õpikojad Silvi Laulasmaa suvekodus. Tema jätkuvalt tihe kontakt oma üliõpilastega oli tähelepanuväärne.

Tema loomingus on alati olnud tähtsal kohal kuldamine ja nahavool, kuid eriti iseloomulikuks peetakse kuldaktsente heledal nahal või pärgamendil. Hilisemat perioodi ilmestas rohkete metalldetailide kasutamine. Silvi Kalda töid on eksponeeritud Saksamaal, Venemaal, Taanis, Itaalias, Leedus. Kalda on oma loominguga pälvinud mitmeid autasusid, olulisimate hulka kuuluvad: 1978, 1987 – preemia vabariiklikul köitekunstinäitusel,  1982 – Eesti Kunstnike Liidu tarbekunstinäituse aastapreemia, 1983 – Baltimaade tarbekunstitriennaali medal.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.