"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Olof Palme inimõigusauhinna sai "Pentagoni paberite" vilepuhuja (0)
09. jaanuar 2019
Scanpix

Nõndanimetatud Pentagoni paberite vilepuhuja, endine USA sõjaväeanalüütik Daniel Ellsberg saab 2018. aasta Olof Palme nimelise inimõiguste auhinna Vietnami sõja dokumentide avalikustamise eest 1971. aastal.

Ellsberg (87) saab auhinna “tema sügava humanismi ja erakordse moraalse julguse eest”, teatas auhinnažürii avalduses.

Ellsberg lekitas ligi pool sajandit tagasi tuhandeid dokumente, mis paljastasid, et USA administratsioonid olid valetanud avalikkusele Vietnami sõja kohta, vahendas BNS.

“Ta oli teadlik sellest, et riskeerib pika vangistuse ja rikutud karjääriga,” ütles žürii. “Nendest tagajärgedest hoolimata viis tema otsus valeliku valitsuse eemaldamiseni, ebaseadusliku sõja lühendamiseni, ja päästis ütlemata arvu palju elusid,” lisati.

Olof Palme auhinda ning sellega kaasnevat 65 500 eurot annab välja Rootsi ametiühingute liit. Auhind nimetati endise Rootsi sotsiaaldemokraadist peaministri Olof Palme järgi, kes tapeti Stockholmis 1986. aastal.

Auhinnatseremoonia toimub 30. jaanuaril Stockholmis.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.