"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
NYT: Trump on nõunikega korduvalt rääkinud NATO-st lahkumisest (2)
16. jaanuar 2019
Scanpix

Ametnike sõnul kardavad nad, et USA presidend Donald Trump tuleb ähvarduse juurde tagasi, sest NATO liikmesriikide kaitsekulutused on liiga madalad.

USA president Donald Trump rääkis eelmisel aastal eravestlustes korduvalt soovist lahkuda NATO-st, vahendas BNS administratsiooni kõrgete ametnike sõnu ajalehele New York Times.

Allianssi toetavate praeguste ja endiste ametnike sõnul kardavad nad, et Trump tuleb ähvarduse juurde tagasi, sest NATO liikmesriikide kaitsekulutused jäävad ikka veel presidendi soovitust tublisi madalamaks.

Kui Trump esimest korda NATO-st lahkumisest juttu tegi, ei pidanud ametnikud seda tõsiseks, kuid ta on hiljem ikka ja jälle selle juurde tagasi pöördunud ja see teeb ametnikele muret, kirjutas New York Times.

Möödunud suvel NATO tippkohtumise ajal öelnud Trump oma riikliku julgeoleku nõunikele, et ei näe Ühendriike kurnaval alliansil mõtet.

Toonane kaitseminister Jim Mattis ja riikliku julgeoleku nõunik John R. Bolton panid siis kõik oskused mängu, et USA strateegia ei muutuks ning ei mainitaks jutte alliansist lahkumisest, mis kahandaks oluliselt Washingtoni mõju Euroopas ja kannustaks Venemaad.

Nüüd teevad presidendi korduvad jutud NATO-st lahkumisest julgeolekuametnikud taas murelikuks, eriti et Trump näib püüdvat hoida oma kohtumisi Vene presidendi Vladimir Putiniga salajas isegi oma nõunike eest ja FBI uurib administratsiooni sidemeid Venemaaga.

NATO-st lahkumine oleks üks USA huvidele kõige kahjulikumaid asju, mida president teha saab, ütles president Barack Obama aegne kaitseministri abi Michèle A. Flournoy.

“See hävitaks arvukate vabariiklike ja demokraatlike administratsioonide üle 70 aasta vaevarikast tööd loomaks liitu, mis on ajaloos ehk kõige võimsam ja kasulikum,” ütles ta ja lisas, et Putinile oleks see õnn, millest ta pole osanud unistadagi.

Endise NATO vägede ülemjuhataja eruadmiral James G. Stavridise hinnangul oleks Ühendriikide NATO-st lahkumine “hiigelmõõtmetega geopoliitiline viga”.

“Isegi NATO-st lahkumise mõtte arutamine – rääkimata siis tegelikust lahkumisest – oleks Putinile sajandi kingitus,” ütles ta.

NYT-ga rääkinud kõrged administratsiooniametnikud soovisid tundmatuks jääda ja kui leht esmaspäeval Valgelt Majalt kommentaari palus, viitas vastanud ametnik Trumpi juulikuisele avaldusele, milles ta kinnitas Ühendriikide pühendumust NATO-le ja nimetas allianssi “väga tähtsaks”.

NATO liikmed võivad Washingtoni leppe 13. artikli põhjal alliansist lahkuda aastase etteteatamise järel. See annaks kongressile aega püüda Trumpi lahkumisplaane tõkestada.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

lugeja
16. jaan. 2019 19:55
https://www.postimees.ee/6500279/mojukas-usa-saatejuht-miks-peaksime-balti-riikide-eest-surema
Kas Eestist saab tuumarelva märklaud?
16. jaan. 2019 12:48
Juba aastaid on NATO kaitsekulutused ületanud Venemaa omi ligi 10 korda. Inimressurss on samuti kordades suurem. Majanduste võimekusest rääkimata! Venemaa ei ole suuteline ennast kaitsma tavarelvastusega vaid on läinud üle nn."viimsepäeva"relvadele, tuumatorpeedodele ja rakettidele ,mida ei ole võimalik tõrjuda. Konflikti korral kasutatakse esmalt ka Eestis olevate NATO vägede vastu taktikalist tuumarelva. Kui USA vastab tuumarelvaga, lähevad teele nn."viimsepäeva" relvad. Naiivne oleks oodata, et Venemaa laseb ennast maapealt ära pühkida vasulööki andmata.