"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
ERAKONDADE TERVISHOIUDEBATT: Dividendide maksustamine tooks lisaraha, perearstidele tuleks suuremad meeskonnad anda (1)
18. veebruar 2019
Albert Truuväärt

Arstide Liidu korraldatud tervishoidebatil pakkus Keskerakonda esindanud Peeter Mardna välja, et kui dividendidelt sotsiaalmaksu maksta, saaks Eesti meditsiin juurde 350 eurot aastas. Süsteemi optimeerimise kaudu saab Eesti raviraha tõsta 6,8%-lt SKP-st 10 protsendini, pakkus Eesti 200 esindaja Kadri Haller-Kikkatalo.

 

Eesti Arstide Liit korraldab täna Tallinnas erakondade valimiseelse tervishoiudebati.

Debatt algab kell 14.30 Põhja-Eesti Regionaalhaigla Mustamäe korpuse saalis (Sütiste tee 19). Samasuguse debati korraldas arstide liit enne riigikogu valimisi ka 2011. ja 2015.aastal. Arutame taas, kuidas muuta meie tervishoiu korraldust ja rahastamist, et tagada patsientidele õigeaegne ja kvaliteetne arstiabi. Arstide liit esitab ka oma ettepanekud.

“Tervisele ja arstiabile pööratakse valimisprogrammides varasemast veidi suuremat tähelepanu,” ütles arstide liidu president Jaan Sütt. Ta lisas, et paaril viimasel aastal tervishoiule antud lisarahapeatas küll arstiabi kättesaadavuse vähenemise, kuid ilma rahastamise edasise suurendamiseta ei ole võimalik järjekordi lühendada ja ravikvaliteeti parandada.

Erakondi esindavad Riina Sikkut (Sotsiaaldemokraadid), Tõnis Mölder (Keskerakond), Tiit Meren (Isamaa), Urmas Siigur (Reformierakond), Helle Kullerkupp (EKRE), Kuido Nõmm (Vabaerakond), Kadri Haller-Kikkatalo (Eesti 200), Aleksander Laane (Rohelised) ja Artur Talvik (Elurikkuse Erakond).

BLOGI:

Kuidas tervishoiuprobleeme lahendada?

Mardna: Kui tervise eest hoolitsemisel eest jäetakse välja isik, kelle tervise eest hoolitsetakse, siis midagi ei parane. 40 või rohkem protsenti arstiabivajadusest tekib inimese eluviisihäiretest. Keskerakonna eesmärk on innustada inimesi kasutama võimalusi, mida ühiskond on andnud, ja ka premeerida selle eest. Lisaks on mõeldamatu, et me teeme läbivaatusi (nt sõeluuringud – toim.), aga neis osalevad pooled kutsututest või vähemadki.

Sikkut: Ennekõike tuleb tervist hoida, et meie lapsed liiguksid piisavalt, toituksid tervislikult, et vaimne tervis oleks hoitud. Et riske võimalikult vara märgata.

Kui abi on vaja, siis peab see kättesaadav olema kõigile, olenemata elukohast, palgast, eluviisidest jne. Haridus, tervishoid ja sotsiaalhoolekanne moodustavad ühiskondliku turvavõrgu. Perearstide ja õdede rolli tuleb suurendada, motiveerida rahaga noori perearste maapiirkondades töötama. Elu ei ole ainult Tallinnas.

Meren: Isamaa on konservatiivne erakonda. Lähtume põhimõttest, et inimene peab oma otsuste eest vastutama. Haige ise peab teadma oma tervise seisu, otsustama ja vastutama. Praegu haige tormab EMOsse, sest perearsti ei usalda. Haige teab, et EMOs saab 24/7 abi.

Siigur: Tervishoiupoliitika peab tuginema tõendidele. Elanikkond vananeb ja tehnika on kallis. Raha tuleb majandusest. Tervishoid peab majandusarengu puhul saama eelisjärjekorras rohkem raha. Keegi ei tea, kui palju raha kulub põhjendamatutele ravijuhtudele.

Nõmm: Tervishoiu rahastamine peab jõudma Euroopa tasemele. Terve olemist tuleb soodustada, professionaalne terviseõpe viia koolidesse, eesmärk on pikendada tervena elatud aastaid. Parem arstiabi kättesaadavus alustades esmatasandist. Perearstidele rohkem tuge e-süsteemiga nt e-konsultatsioon. Kättesaadavust tõstab ka transpordi kompensatsiooni nendele, kes näiteks maapiirkondades peavad kaugemalt haiglasse minema.

Kullekupp: Kõik algab perearstidest. Neile tuleb anda rohkem õdesid, andmesisestajaid-sekretäre, edendada tervisekeskuste ehitamist. Need oleksid kompetentsikeskused, kus patsient saaks kiiresti abi kätte. Luua ka perearstide valveaeg, et kergendada EMO koormat.
Haiglate eelarve koostamist muuta, näiteks infrastruktuuri investeeringud ei peaks tulema ravirahade eest.

Laane: Raviraha peaks olema 9% SKP-st nagu mujal Euroopas. Inimeste tööaega peaks vähendama. Näiteks Saksamaal vähendati osadel inimestel tööaeg 28 tunnini. Seal taga on arvutused. See tõstab tööefektiivsust ja vähendab arstide külastust ja teeb meele rõõmsamaks. Samuti on küsimus, miks meil on palju kindlustuseta inimesi.

Haller-Kikkatalo: me oleme it-riik, paberimajandus on viidud digitaalseks, aga andmeid tuleb hakata analüüsima, et inimestel sellest kasu oleks.

 

Kuidas vähendada ravijärjekordi?

Haller-Kikkatalo: Süsteemi optimeerimise kaudu saab Eesti raviraha tõsta 6,8%-lt SKP-st 10,17%-ni SKP-st.

Siigur: Raha on juurde vaja, see tuleks majanduskasvust.

Sikkut: Sisemise efektiivsuse arvelt ei ole nii palju võimalik tõsta (nagu viitas Haller Kikkatalo – toim.), lisaraha on vaja.

Meren: Iga riigi tervishoid on nii rikas, kui on riigi koguprodukt. Me lähtume ebastabiilsest reaalsusest, et raha ei hakka juurde tulema, vaid hakkame nutikamalt töötama, vaatama kulutuste sisse. Tehkem enesekriitiline rahvusvaheline analüüs, et selgitada, kus me põletame raha.

Margna: Paljudele eriarstivisiitidele jäetakse kohale minemata.

Kullerkupp: Topeltregistreeringud päästab digiregistratuur. Haiglates on näha, et arstidel on rohkem ressursse patsiente vastu võtta, kui seda neile võimaldatakse. Lõuna paiku on nt Pärnu haiglas koridorid tühjad ja eriarstis lähevad erakliinikutesse vastuvõtte tegema.

Laane: Tervelt elatud aastate arv on madal. Lihtne liigutus oleks võtta ettevõttetelt karistusmaksud maha, kui nad tahavad töötajate eest maksta. Reaalset ravii karistatakse erisoodustusmaksuga.

 

Kust lisaraha saada?

Mardna: Kui me dividendid sotsiaalmaksuga maksustaks, siis tuleks juurde 350 miljonit eurot.

Nõmm: Maksustada ettevõtete jaotamata kasumit.

Sikkut: See on poliitiline otsus.

Haller-Kikkatalo: Masinaga tehtavad tööd ei peaks inimene tegema.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Hilja
18. veebr. 2019 20:58
Ei tea miks nüüd kõik nii õhinas Eesti elujärge parandada? Oma rahakotile käib nõtlemine enamusel erakondadel, seda teab igaüks, valimiskampaanijad nagu lääge lahja tsirkus. Keda see mõjutab? Ainult lolle.