"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
FI kutsub Taanit avaldama kõiki Danske juhtumiga seotud dokumente (0)
21. veebruar 2019
Scanpix/ Illustreeriv pilt

Eesti finantsinspektsioon kutsub Taani finantsjärelevalvet DFSA üles avaldama kogu Danske panga rahapesujuhtumiga seotud dokumente.

Eesti finantsinspektsioon toob välja, et DFSA pressiteate kohaselt saatis Taani rahandusministeerium parlamendile kaks dokumenti suhtlusest finantsinspektsiooniga seoses Danske Banki Eesti haru rahapesuskandaaliga, vahendas BNS ERR-i.

Finantsinspektsiooni hinnangul on aga kõigest kahe kirja avaldamine kogu aastatepikkusest kirjavahetusest eksitav. Tasakaalu mõttes avaldas finantsinspektsioon ise olulisemad punktid kahe asutuse kirjavahetusest.

Inspektsioon tõi välja, et DFSA 2013. aasta 17. aprillil saadetud kirja kohaselt oli DFSA valmis panustama finantsinspektsiooni kontrolli Danske Eesti harus. 2014. aasta 10. veebruaril teavitas finantsinspektsioon DFSA-d oma kavast viia läbi esialgne kohapealne uurimine ning palus sellele plaanile tagasisidet.

Sama aasta 20. veebruaril saatis DFSA kirja, milles tänas finantsinspektsiooni info eest ning avaldas lootust saada kohapealse kontrolli tulemustest ülevaadet.

2014. aasta 23. aprillil teavitas finantsinspektsioon DFSA-d oma plaanist viia läbi teinegi kohapealne kontroll Danske Eesti harus ning soovis taas tagasisidet selle plaani kohta.

Inspektsiooni olemasolevad andmed viitavad, et sellele kirjale ei tulnud DFSA-lt vastust. Ka intervjuud töötajatega viitavad DFSA tagasiside puudusele ülalnimetatud finantsinspektsiooni kirja kohta.

Finantsinspektsioon viis Danske Eesti harus läbi teise kontrolli ning koostas enam kui 300-leheküljelise raporti 2014. aasta detsembris. 2015. aasta 5. veebruaril kirjeldas finantsinspektsioon kontrollide tulemusi nagu nõutud.

Finantsinspektsioon kutsubki DFSA-d üles kaaluma seda, et mõlemad ametid avalikustaksid seadusega lubatud ulatuses kogu Danskega seotud dokumentatsiooni, näiteks kohapealsete kontrollide raportid, ametitevahelised kirjad 2015. aastani.

Lisaks märgib finantsinspektsioon, et Taani võimud on avalikustanud inspektsiooni kirja ameti nõusolekuta.

Osana Taani ja Eesti finantsinspektsiooni (FI) vahelisest vaidlusest, kes pidanuks vastutama Danske Eesti filiaali rahapesualase järelevalve eest, avalikustas Taani finantsjärelevalve (DFSA) FI-ga peetud kirjavahetuse.

Taani finantsministeerium uuris DFSA-lt, kas oleks võimalik avaldada kaks FI ja DFSA vahel vahetatud kirja. Kuna Taani valitsuse juures asuv õigusnõunik märkis, et nende kirjade avaldamine antud olukorras ei rikuks DFSA konfidentsiaalsuskohustust, otsustas DFSA need avaldada, teatas DFSA.

Esimene avalikustatud kiri oli 2009. aasta oktoobris FI-lt saadetud kiri, kus FI teavitas Taani järelevalvet, et viis Danske Eesti filiaalis läbi kohapealse inspektsiooni ning kuigi tuvastas mõningaid puudujääke rahapesuvastases kontrollis, on filiaali riskidest teadlik ning on rakendanud kõrgeimatele rahvusvahelistele standarditele vastavaid ning piisavaid meetmeid, mis on piisavad mitte-residentide äriga jätkamiseks.

Teine avalikustatud kiri on saadetud DFSA poolt FI-le 2013. aasta aprillis, milles Taani finantsjärelevalve märgib, et nende hinnangul oleks toona tekkinud kahtluste tõttu mõistlik viia Eesti filiaalis läbi kohapealne inspektsioon. DFSA lisas, et kui FI otsustab selle inspektsiooni läbi viia, on Taani järelevalve meeleldi nõus selles inspektsioonis osalema ning märkis, et kohale peaks tooma ka Danske kontserni vastavuse ja rahapesu tõkestamise eest vastutavad isikud.

DFSA teatas, et kuivõrd FI poolt 2014. aastal läbi viidud inspektsioonide tulemusena oli Danske sunnitud loobuma oma mitte-residentide äri portfellist, siis on see ka tõendus sellest, et FI-l oli olemas pädevus panna lõpp filiaalis toimunud rikkumistele ning ei olnud seega sõltuv DFSA poolt Taanis tehtavatest toimingutest. “See asjaolude käik peegeldab vastutuste jagunemist nõnda nagu on ette nähtud Euroopa Liidu legislatsioonis,” lisas DFSA.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.