"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Valitsus jagas teaduste akadeemia saalis riigipreemiaid (0)
24. veebruar 2019
Scanpix/ Foto on illustreeriv

"Eesti riigi sünnipäeval võime tõdeda, et meie vaimse rikkuse ja järgmised sajandid määravad just meie keele ja hariduse elujõud," ütles peaminister Jüri Ratas.

Ratas, haridus- ja teadusminister Mailis Reps ning kultuuriminister Indrek Saar andsid täna teaduste akadeemia saalis üle riigi teaduspreemiad, Wiedemanni keeleauhinna ning spordi- ja kultuuripreemiad, vahendas BNS. 

“Eesti riigi sünnipäeval võime tõdeda, et meie vaimse rikkuse ja järgmised sajandid määravad just meie keele, kultuuri, teaduse, spordi ja hariduse elujõud,” ütles Ratas, kelle sõnul on Eesti suurimad saavutused kindlasti ka maailma tippsaavutused. “Kui me suudame seda, mis meil on, alal hoida ning ka lakkamatult edasi arendada, siis pole kahtlust, et meie Eesti Vabariigi järgmised sajandid on rohked ja väärikad.”

Eraldi rõhutas Ratas eesti keele tähendust võõrsil elavate eestlaste jaoks, lisades, et võimalus rääkida emakeeles oma kodumaal pole samuti kaugeltki iseenesest mõistetav.

“Me räägime seda ilusat keelt iga päev ning loendamatutes olukordades. Me ka mõtleme eesti keeles. Seepärast ei mõista me sugugi iga päev, kui erakordne see on. Meil on tarvis väärikat eesti keele aastat, millega mõtleme muuhulgas tagasi sajandi taha, kui eesti keelest sai meie riigikeel. Pärast pikki ja keerulisi aastaid kinnitasime sedasama üle 30 aasta eest vastu võetud keeleseadusega,” märkis Ratas.

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps avaldas austust laureaatidele, kes on oma töö, pühendumise ja saavutustega jätnud sügava jälje Eesti elu edendamisse ning toonud Eestile au ja kuulsust ka kaugemalt.

“Tänan ja tunnustan kõiki värskeid laureaate Eesti riigi ja ühiskonna heaks antud panuse eest. Teadlastel ja teadusel on kindlasti silmapaistev roll muutuste eestvedamisel Eestis ka saja aasta pärast,” rääkis Reps.

“Eesti inimesed oskavad tänu oma ajaloolisele kogemusele hinnata vabade kunstnike vabalt loodut,” lisas kultuuriminister Indrek Saar. “Suhtumine kultuuri, mille osaks võime kahtluseta pidada ka sporti, peegeldab suhtumist sellesse, mille nimel me üldse koos oleme – meie kõik, riigina. Suur tänu, lugupeetud laureaadid, selle eest, et te pole selle eeldust, piiramatut ja võõrandamatut vabadust, iial käest laskunud.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.