"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tarbijahinnad kasvasid veebruaris 2 protsenti (0)
07. märts 2019
Scanpix/ Illustreeriv pilt

Tarbijahinnaindeks tõusis veebruaris võrreldes eelmise aasta sama kuuga 2 protsenti ning võrreldes jaanuariga 0,2 protsenti.

Viimati oli tarbijahinnaindeksi muutus võrreldes eelmise aasta sama kuuga 2 protsenti või vähem 2016. aasta novembris, mil muutus oli 1 protsent, teatas statistikaamet BNS-ile.

Kaubad olid 2018. aasta veebruariga võrreldes 1,2 protsenti ja teenused 3,3 protsenti kallimad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta veebruariga võrreldes tõusnud 2,5 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 1,8 protsenti.

Eelmise aasta veebruariga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim eluase, mis andis kogutõusust 40 protsenti. Sellest omakorda ligi kolm neljandikku andis elekter, soojusenergia ja küte. 2018. aasta veebruariga on tahkekütused kallinenud 19,2 protsenti, kodudesse jõudnud elekter 4,7 protsenti, soojusenergia 3,9 protsenti ja gaas 9,7 protsenti.

Värske köögivili oli mulluse veebruariga võrreldes 39 protsenti kallim ning andis kogutõusust ligi viiendiku. Võrreldes eelmise aasta veebruariga oli bensiin 1,9 protsenti odavam ja diislikütus 3,5 protsenti kallim. Toidukaupadest on lisaks värskele köögiviljale enim kallinenud kartul 28 protsenti ja kaasaostetav valmistoit 15 protsenti ning odavnenud värske puuvili 17 protsenti, suhkur 16 protsenti ja munad 13 protsenti.

Jaanuariga võrreldes oli veebruaris tarbijahinnaindeksi kõige suuremaks mõjutajaks transport. Bensiin kallines kuuga 3,4 protsenti ning diislikütus 4,8 protsenti. Suuremat mõju indeksile avaldasid veel elekter, soojusenergia ja küte, kus kodudesse jõudnud elekter odavnes 6,7 protsenti ja soojusenergia 1,7 protsenti.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.