“Mind häirib, et enamik lugusid “Eesti laulul” on inglise keeles. Elementaarne lugupidamine oma emakeele vastu võiks ikka olla!”

Voldemar Kuslap, laulja
Politoloog: EKRE võib valitsuses käituda teistmoodi kui opositsioonis - nagu Reformierakondki (0)
14. märts 2019
Scanpix

"Valimised on läbi ja erakonnad peaksid asuma tegutsema, aga praegu käituvad kõik nii nagu kampaania veel käiks," kirjeldas politoloog Martin Mölder praegust poliitilist õhustikku. Küsimusele, kas EKRE käitumine valitsus võib olla teistsuguse kui opositsioonis, vastas Mölder, et see on võimalik, sest ka Reformierakond on oma käitumist muutnud vastavalt positsioonile.

Teisipäeval saatis Euroopa Parlamendi ALDE fraktsiooni juht Guy Verhofstadt peaminister Jüri Ratasele kirja, milles kutsus üles loobuma valitsuskoalitsioonist, kuhu kuulub EKRE. “Nad nägid, et Eestis toimuvad koalitsioonikõnelused lähevad suunas, mida nad ise ei eelistaks,” selgitas Mölder, miks Brüssel sekkus Eesti valimistesse. “Kuna elame vabas Euroopas, võivad oma arvamust avaldada kõik, kes soovivad. Iseasi, kas see oleks moraalne.”

Hoolimata sellest, et EKRE sai viiendiku valijate toetusest, välistasid osad parteid oma koostöö EKREga juba enne valimisi. “Loomulikult on igal erakonnal õigus teha omad valikud ning välistada keda iganes,” ütles Mölder.

Küsimus on selles, mida selline käitumine, kus suhteliselt suure toetajaskonnaga erakonnaga välistatakse koostöö, ütleb poliitilise süsteemi toimimise kohta. “Pikas plaanis ei ole hea, kui kedagi jäetakse süsteemist kõrvale. Pigem peaks proovima süsteemi nad kaasa haarata,” märkis Mölder, et pole õigeid ega valesid valikuid.

Läbi avalikkuse mõjutatakse läbirääkimisi

Sotsiaaldemokraadid kirjutasid Reformierakonna esimehele Kaja Kallasele ja Eesti inimestele kirja, kus seisis, et EKREle ei ole antud mandaati teha valitsust. Mölderi sõnul on selline tegumood omane kõikidele erakondadele, kus proovitakse läbi avalikkuse suunata koalitsioonikõneluste tulemust ühes või teises suunas.

“Musta pesu pestakse meedias, mõjutamaks protsesse. Iseasi, kas see on hea või halb ning kuhu see lõpuks viib,” selgitas Mölder. “Valimised on läbi ja erakonnad peaksid asuma tegutsema, aga praegu käituvad kõik nii nagu kampaania veel käiks.”

Spekuleeritud on ka selle üle, kas EKRE minek valitsusse mõjutaks erakonna retoorikat teiste valitsuserakondade tasakaalustava jõu mõjul. EKRE ise on öelnud, et nemad kindlasti ei muutu. “Võib ainult aimata, et erakonna positsioon valitsuses ei ole tingimata sama, mis opositsioonis,” tõi Mölder näiteks Reformierakonna, kelle käitumine opositsioonis oli erinev võrreldes käitumisega valitsuses.

“EKRE ei ole tavaline opositsiooni erakond, vaid süsteemivastane erakond, mille tõttu on pigem raske ette öelda, kas ja kui palju EKRE käitumine valitsuses muutuks,” üles Mölder, et valitsuses olles ei saaks erakond olla niivõrd teravalt süsteemi vastane, kuna siis nad oleksid ju osa sellest.

Praegune pingeline poliitiline õhustik on tingitud EKRE sisenemisel poliitilisele maastikule, mitte niivõrd vähestest kompromissidest. “Nad on suuresti toetanud oma toetajad, kuid teiste erakondade toetajad lükanud pigem eemale, mistõttu on inimestele mõte EKRE osalusega koalitsioonist sokeeriv ja hirmutav.”

Toetajate vahel on suurem lõhe kui erakondade vahel

“Olukorda saab võrrelda paaristantsuga, kus EKRE on üles puhunud protestivaimu, millele teised erakonnad on vastandunud,” arutles Mölder. “Kompromisse on vaja teha, aga kuna nüüd on üks tugevate seisakutega erakond poliitilisel maastikul veel lisaks, muudab see asja keerulisemaks valijaskonna silmis.”

Erakonnad ise on omavahel palju võimelisemad koostööd tegema ja kompromisse saavutama kui erakonna toetajad. “Keskerakonna ja Reformierakonna valijate vahel on suur lõhe, mõlema poole toetajad ei ole iial nõus teist erakonda valima teatud kindlate põhimõtete tõttu,” lisas Mölder.

Praegusest keerulist olukorda tasub vaadata siiski kaine ja objektiivse pilguga. “Tasub meeles pidada, et arutelud toimuksid mõistlikkuse piires ning ei hakataks manipuleerima.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.