"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
TASUTA! Tallinna Jaani kirikus kõlab märtsiküüditamise 70. aastapäeval Kõrvitsa ja Knaifeli looming (0)
22. märts 2019
Collegium Musicale

Esmaspäeval, 25. märtsil kell 19 toimub Tallinna Jaani kirikus kontsert "Mööda linnuteed", mis on pühendatud 70. aasta möödumisele märtsiküüditamisest.

Kontserdil kõlab Eesti tippkoori Collegium Musicale ja Eesti Sinfonietta esituses Tõnu Kõrvitsa ja Aleksander Knaifeli looming. Kontsert on kõigile tasuta.

Tallinna abilinnapea Vadim Belobrovtsevi sõnul meenutatakse kontserdiga 70. aasta möödumist märtsiküüditamisest. “Selliseid ajaloosündmusi ei tohi unustada just seetõttu, et need tulevikus ei korduks,” lisas abilinnapea.

Kontserdil tuleb ettekandele Aleksander Knaifeli “Blažentsva” ja Tõnu Kõrvitsa teos Maarja Kangro tekstile “Seitsme linnu seitse und”.

Tšellosolistina on kaastegev Alexander Hülshof Saksamaalt. Dirigeerib Endrik Üksvärav.

Dirigent Endrik Üksvärava sõnul annab kontserdil kõlav muusika kuulajatele võimaluse hetkeks aeg seisma panna – vaadata minevikku, enesesse ja unistada sellest, mis tuleb.  Unistada kõigest ilusast ja igavikulisest.

1949. aasta märtsis viidi vägivaldselt Siberisse rohkem kui 22 000 Eesti inimest.

Traditsiooniliselt süüdatakse mälestusküünlad Tallinnas Vabaduse väljakul algusega kell 18.00.

Tänu Tallinna linna toetusele on kontsert tasuta.

Alexander Hülshof (Saksamaa) on viimaste aastate jooksul olnud üks juhtivaid tšelliste. Tema sooja ja lüürilise tooniga interpretatsioon on olnud hinnatud nii publiku kui koostööpartnerite poolt erinevatel lavadel.

Ta on hinnatud külalissolist mitmete tunnustatud orkestrie juures nagu Saksa Raadio Filharmoonia, Saksa Riiklik Filharmoonia, Brno Filharmoonia, Westphalia Uus Filharmoonia, Enescu Filharmoonia, Tel Avivi solistide ansambel jpt.

Oluline koht Alexander Hülshofi tšellomängus on kammermuusikal.  Ta on astunud üles Bambergi trioga ja muusikutega, nagu Pinchas Zukerman, Hagai Shaham, Vadim Gluzman, Fine Arts Quartett, Gil Sharon, Rainer Honeck, Boris Garlitsky ja seda mitmetes tuntud kontserdisaalides: Berliini filharmoonia, Amsterdami Concertgebouw, Rotterdami De Doelen ja Wigmore’i saal Londonis.

Salvestatud CD-d annavad tunnistust Hülshofi muusikalisest ulatusest, mis hõlmab muuhulgas Brahmsi, Beethoveni, Schuberti, Šostakovitši, Blochi ja Servaisi loomingut. Tema kontsertreisid viivad teda regulaarselt erinevatesse Euroopa riikidesse, Lähis-ja Kaug-Idasse, Aasiasse ning Põhja- ja Lõuna-Ameerikasse.

Aastal 1997 nimetati Alexander Hülshof, kelle kõige olulisem õpetaja oli Lynn Harrell, tšello professoriks Folkwangi Kunstide Ülikoolis. Praegu on ta Dortmundis asuva Orchesterzentrumi (www.orchesterzentrum.de) kunstiline juht, mis koondab nelja muusikaülikooli (Köln, Essen, Düsseldorf, Detmold). Ta on Kloster Kamp Kammermuusika Festivali kunstiline juht ja alates 2011. aastast on ka Villa Musica kunstiline juht.

Eesti Sinfonietta on loominguliselt ärksatest artistidest koosnev orkester, milles pikki aastaid musitseerinud interpreedid on üheskoos esinenud Euroopa mainekates kontserdisaalides nagu Viini Musikvereini Kuldne saal, Amsterdami Concertgebouw, Kölni ja Peterburi Filharmooniad, Brüsseli Flagey ja Bozar ning osalenud festivalidel Ars Musica Belgias, Festival Internazionale Pianistico di Brescia e Bergamo, Mittelfest ja Festival Emilia Romagna Itaalias, Iitti muusikafestival Soomes, Musikfest Kreutham Tegernsee Saksamaal.

Koos on käidud kontserdireisidel Euroopas (Šveits, Austria, Kreeka, Türgi), Lõuna-Ameerikas (Brasiilia, Argentiina, Tšiili, Uruguai, Peruu), Lähis-Idas ning mängitud paljudel eesti festivalidel ja kontserdisarjades. Eesti Sinfonietta koosseis sõltub repertuaarist, mida mängitakse.Dirigente kutsub orkester osalema vastavalt repertuaarile. Orkestri koostööpartneriteks on suurte kogemustega solistid-visionäärid, kellega koos töötatakse tänapäeva kuulajat kõnetava interpretatsiooni,isikupärase kõla ja väljendusrikka esitusviisi nimel.

Dirigent Endrik Üksvärav (s 1980, Lihulas) on lõpetanud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kooridirigeerimise erialal (2004, Olev Oja dirigeerimisklass) ning omandanud samal erialal ka magistrikraadi (2011, Hirvo Surva).

Ta on õppinud lisaks trompetit ja metsasarve. Endrik Üksvärav on täiendanud oma dirigeerimisoskusi Neeme Järvi, Paavo Järvi, Jorma Panula, Eri Klasi jt meistriklassides. Endrik Üksvärav tegeleb Eesti muusikamaastiku edendamisega ja Eesti kui muusikamaa tutvustamisega mitmel rindel – seistes nii kõrgetasemelise kammerkoori Collegium Musicale ees kui juhatades harrastajatest koosnevaid eestlaste koore Belgias ja Hollandis, lauldes tenori solistina ja olles lauljana tegev erinevate Hollandi professionaalsete muusikakollektiivide juures.

Neist kahe ees – Cappella Amsterdam ja Madalmaade kammerkoor – on Endrik Üksvärav seisnud ka dirigendina ning juhatanud eesti heliloojate muusikaga kontserte. Ühtlasi on Endrik Üksvärav igal aastal augustis Hiiumaal toimuva Pühalepa muusikafestivali kunstiline juht. 2018. aasta suvel tunnustas Hollandi kuningas Endrik Üksväravat silmapaistva ühiskondliku tegevuse eest ordeniga.

Tallinnas tegutsev Eesti tippkammerkoor Collegium Musicale asutati 3. oktoobril 2010. Koor on tuntud ja tunnustatud oma kõla ja kõrgetasemeliste esituste poolest. Koori dirigent on Endrik Üksvärav.

Koori repertuaar ulatub renessansist kaasaega, erilisel kohal on eesti heliloojate looming. Lisaks a cappella teostele esitatakse suurvorme.

Koori kaheksa tegevusaasta sisse jäävad kontserdid ja festivalid Itaalias, Prantsusmaal, Venemaal, Saksamaal, Tšehhis, Poolas, Soomes, Maltal, Kreekas, Iisraelis, Hollandis, Liibanonis ja Jaapanis, sh koori Tokyo kontserdil osalesid ka Arvo Pärt ja Erkki-Sven Tüür. 2017.

oktoobris võitis koor EBU rahvusvahelise koorikonkursi “Let the People Sing” Grand Prix.  2019. aasta toob koorile osalemise Tallinnas toimuval nüüdismuusikafestivalil ”World Music Days”, ”Unustatud rahvaste retke”

Venemaale (Isuri ja Vadja alad), Pühalepa muusikafestivali raames koostöö tuntud ja tunnustatud Rascher Saxophone Quartetiga Saksamaalt, kontserdid Barcelonas ja Varssavis. Aastas annab koor keskmiselt 40 kontserti.

Eesti Kooriühing on tunnustanud Collegium Musicalet kolmel korral „Aasta koori“ tiitliga (2017, 2014 ja 2011). Ükski teine Eesti koor pole seda tunnustust nii mitmel korral pälvinud.

Eesti Kultuurikapitali Helikunsti Sihtkapital tunnustas kammerkoori Collegium Musicale ja dirigent Endrik Üksväravat 1. oktoobril 2018. aastapreemiaga Eesti koorimuusika särava edendamise ning pühendunud ja kõrgetasemelise tutvustamise eest nii Eestis kui ka välismaal.

Kontsert ”Mööda linnuteed” saab teoks tänu toetajatele.

Täname: Tallinna linn, Eesti Kultuurkapital, Digiekraanid.

Korraldajad:  MTÜ Eesti Kammermuusikaühing ja MTÜ Collegium Musicale

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.