"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
ROBOOTIKAÕPETAJA: Meilt käivad tehnikatarkust õppimas ka Jaapani koolid (0)
01. aprill 2019
Tallinna Männi Lasteaed

Nutikuu näitab, kuidas põnev virtuaalmaailm võib lapsi toas konutamise asemel hoopis õue taimede tärkamist vaatama meelitada.

“Ruumidest välja viib näiteks nutiorienteerumine tahvelarvuti või mobiiltelefoni abil,” ütles linna haridusameti IT vanemspetsialist Kätlin Kalde. “Alati ei pruugigi õpetaja juhendada orienteerumismänge, vaid suunata lapsed taimi ja kevadise looduse tärkamist vaatlema. Soovime ju, et lapsed liiguksid rohkem, mitte ei istuks vaid toas arvuti või nutiseadmete taga.”

Abilinnapea Vadim Belo-brovtsev tõdes, et üha enam sõltub tänapäeval inimese elu nutikatest lahendustest ja uutmoodi lähenemisest. Täna algav nutikuu aitab muuta õppimist loomingulisemaks ja nutikamaks, pakkudes enam kui 300 nutiüritust. “Nutitelefonidest, arvutitest ja robotitest on juba praegu saanud lahutamatu osa meie argipäevast,” nentis Belobrovtsev. “Seepärast tuleb lapsi õpetada juba varases eas toimetama digimaailmas targalt, kasutama digivõimalusi heal ja õigel eesmärgil. Nutikuu on üks võimalik väljund, kuidas levitada head praktikat lastele digiteadmiste jagamisel ning tutvustada selles vallas uusi võimalusi, mis täienevad lausa iga päevaga.”    

Palju loomingulisust

Nutikuu raames jagavad nutikad õpilased oma teadmisi ka endast pisemate lastega. Näiteks korraldavad Pelgulinna gümnaasiumi droonimatkaringi õppurid 30. aprillil droonitunni lasteaias Maasikas, et õpetada mudilastele drooniga lendamist ja programmeerimist.
Kooli informaatika- ja robootikaõpetaja Kristjan Kruusi sõnul saavad nende gümnasistid väikeste laste õpetamisega väga hästi hakkama. “Meie õpilastele meeldib väga selline õpetamine ja lasteaialastele taoline õppimine,” kinnitas ta. “Kuna see asi on meil juba traditsiooniks kujunenud, siis seda lasteaedades ka väga oodatakse. Iga tund on väga loominguline ja mänguline, lapsed saavad kogu aeg ise kaasa lüüa.”

Pelgulinna gümnaasiumi koolis tegutsev huvikool korraldab droonide lennutamise koolitusi ka teiste koolide õpetajatele ja õpilastele. “Sealhulgas teeme koolituse kohaliku kogukonna lastele, kus räägime ka lennutamise seadusandlikust küljest,” kinnitas Kruus. “Peale droonide tegeleme koolis programmeerimise õpetamisega, et lapsed oskaks anda robotitele eri ülesandeid. Robotid ise on meil väga erinevatest komponentidest, näiteks legodest. Meile tulevad ka teiste koolide õpilased, teeme rahvusvahelist koostööd, meil käib palju külalisi välismaalt – Jaapanist, Islandilt, Soomest, Lätist ja mujalt. See, et käiakse ka Jaapanist, näitab, et meil on, mida vaadata ja kõrva taha panna. Käime ka ise välismaal, lähiajal sõidame Hollandisse vaatama, mida seal tehakse.”

Seiklused algavad

Samal päeval kella 10.30-12 kestab Põhja-Tallinna lasteaedadele mõeldud mäng “Nutiseiklus”. Lapsed külastavad Ehte Humanitaargümnaasiumis eri tööjaamu, kus saavad proovida haridusroboteid, rakendusi jm.

“Esialgu oli nutikuu – miis seekord on juba neljas – mõeldud vaid koolidele, kuid nüüd kutsume üritusi korraldama ka lasteaedu,” lausus Kalde. “Näiteks on lasteaedades populaar-sed Bee-Boti robotmesilased, mille abil saab samuti loodust ja ka matemaatikat või keeli tundma õppida, samuti lugemist ja kirjutamist.  Lapsed programmeerivad mesimummu minema näiteks ühe tähe juurest teise juurde ja nii see sõna moodustubki.”

Nutikuud koordineerib linna haridusamet, sündmusi korraldab üle 30 kooli ja 60 lasteaia. Ühtekokku pakutakse huvilistele üle 300 nutika sündmuse ja tegevuse. Peamiselt on tegemist ühe asutuse lastele või õpilastele, õpetajatele ja lapsevanematele mõeldud üritustega, kuid ka haridusasutuste ühiseid ning laiemale publikule suunatud ettevõtmisi tuleb kokku enam kui 60.

Kõikide suuremate ürituste kava veel täieneb ja seda saab jälgida aadressil https://www.tallinn.ee/est/nutikuu/Nutikuu-urituste-ajakava

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.