“Kui vanemad lähevad lahku, on nad ise kriisis ja käituvad sageli nagu lapsed. Nende laps satub siis oma vanemate, kahe väikese lapse tasemel käituva täiskasvanu vahele."

Ly Rüüs, Mustamäe sotsiaalhoolekande osakonna juhataja
Jazzkaare tasuta kontsertidepäev paneb ka linde kuulama (0)
15. aprill 2019
Scanpix

Otsa kooli tulevikustaarid musitseerivad Jazzkaare tasuta muusika päeval Wabaduse kohvikus, Philly Joe's jazziklubis, My City hotellis ja Otsa kooli saalis.

30. sünnipäeva tähistav festival Jazzkaar toob lavale muusikute uudisloomingu. “Omanäoline Eesti jazz on Euroopas järjest suuremat tähelepanu pälvimas ja meie jazzmuusikute silmapaistvat taset kiitsid kõik külalised,” võis Jazz-kaare kunstiline juht Anne Erm eelmise jazzipeo järel tõdeda. “Eesti muusika ja muusikud olid festivalil esindatud huvitavate ja omanäoliste kavadega.”

Sünnipäeva puhul saab tänavu kuulata palju spetsiaalselt festivaliks valminud loomingut. Festivali esimese päeva õhtul astub Telliskivi loomelinnaku Punasele lavale värske albumi ilmumist tähistama laulja ja laulukirjutaja Liina Saar, kelle uue plaadi muusika sündi inspireerisid lisaks Anna Haava, Betti Alveri ja Juhan Liivi luulele ka meie kaasaegsed lüürikud Jaan Tätte, Jaan Pehk ja Maian Kärmas. Oma uut albumit esitlevad Jazzkaarel kontserdiga ka näiteks Sofia Rubina, Kadri Voorand koos Mihkel Mälgandiga, ansambel Maigroup ja Joel Remmel Trio.

21. aprillil ootab Jazzkaare tasuta kontsertide päev osalema ligi 40 sündmusel üle linna. Päev algab kell 8 Vabaduse väljakul, kust minnakse linnulauluekskursioonile harrastusornitoloog Peep Veedla juhendamisel. Loomelinnaku Vaba Lava pakub kaks tundi hiljem treener Kadi Reintami juhendamisel võimalust hommikujoogat harrastada, lõõgastavaid meloodiad esitab seal bassivirtuoos Janno Trump. Loomelinnaku Reval Cafe ja Kärbes Cafe külalistele pakub samal ajal hommikust toonust legendaarne DJ Priit Koff.

Operatsioon muusika abil

Kontsertprogramm algab hiljuti omanimelise debüütalbumi välja andnud Anna Kaneelina esinemisega. Erakorralise Muusika Osakond kutsub Mingo Rajandi eestvedamisel osa saama ühest tõelisest muusikalisest operatsioonist, kus patsiendiks on kontrabass. Mõnusat electro-pop’i esitab ansambel Kali Briis, bluesi ja souli eest hoolitsevad Rita Ray ja Anett ansamblitega.

Vabaduse väljaku ümbruses toimub pühapäeval Otsa kooli eestvedamisel neljal laval ligi 15 kontserti. “Meie esinemistel Jazzkaarel on kaks poolt – see annab noortele muusikutele korralduslikku kogemust ja teisalt innustab neid uusi kollektiive asutama,” rääkis Otsa kooli direktor, saksofonist Ivo Lille. “Õpilased saavad võimaluse näidata end suure festivali publiku ees. Ja Jazzkaare publik on eriline, teadlik! Selline publik aitab muusikuil areneda.”

Lille sõnul on jazz Otsa kooli programmis lõimunud pärimusmuusikaga.

Munade iludusvõistlused loomelinnakus

“Kandepind on laiem,” ütles Lille. “Kui varem õpiti jazzi  estraadimuusika osakonnas, siis nüüd on see, rütmimuusika ja pärimusmuusika õppekavas lõimunud.”

Tänavu oma 100. sünnipäeva tähistava Otsa kooli tulevikustaarid musitseerivad Jazz-kaare tasuta muusika päeval Wabaduse kohvikus, Philly Joe’s jazziklubis, My City hotellis ja oma kooli saalis.

Sel aastal langeb tasuta kontsertide päev kokku ülestõusmispühadega, mistõttu tasub pühademunad ka loomelinnakusse kaasa võtta või soovi korral värvida kohapeal. Keedumuna ja kaunistused saab Punase maja kohviku alalt kella 14-st, järgnevad munade iludus- ja koksimisvõistlused. Parimatele  auhinnad.

Päeva sisse mahub svingtantsu õpituba, plaaditurg ja harivad vestlused sarjast “Jazzijutud”. Üles astuvad konkursi Noortebänd võitja Duo Ruut, jõud on ühendanud jazzhop ansambel PIHLAP•UUD ja andekas räppar ning luuletaja Eik. Rahvusvaheline koostööprojekt Kids Can toob teist aastat järjest festivalilavale koos eestlastega 12-17-aastased muusikud Portugalist ja Taanist.

 

 

 

Muusika ilmub ka piltidele

 
• Pelgulinna rahvamajas musitseerivad kaks perebändi – Ruslan Trochynskyi ja Siim Aimla oma lastega. Päev lõpeb juubelifestivali algusaastaid meenutades, mil Jazzkaar kandis nime Tallinna jazzi ja bluusi päevad. Vabal Laval esineb Teele Viira & Raul Ukareda Band, külalisena teeb kaasa Jan Uuspõld. Tasuta kontsertide päeva melu jätkub Philly Joe’s jazziklubis.

• Telliskivi loomelinnakus saab vaadata fotonäitust Jazzkaare festivali esinejaist läbi aastakümnete. Näituse kuraatori ning ühe autori Sven Tupitsa jaoks on jazzi pildistamine tunnetuslik küsimus, mis annab võimaluse pildistada emotsiooni, seisundit. “Pikk paus on väga hea, loen põhimõtteliselt takte kaasa ja tean, mis järgmisel hetkel juhtub,” ütles Tupits. “Oluline on lasta end muusikal kanda. Siis saab ka muusika pildile!”

• Veel on näitusel üleval Rene Jakobsoni, Kaupo Kikkase, Liis Reimani, Siiri Padari, Marko Kivimäe, Raul Ollo, Jaanus Heinla ja Harri Rospu fotod. Näitus on avatud 5. maini iga päev kella 12-19. Lisaks toimuvad Juhan Kuusi Dokfoto keskuses Jazzkaare ajal põnevad jazzijutud.

• 19.-28. aprillini vältava muusikafestivali kava leiab veebilehelt www.jazzkaar.ee

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.