"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Prantsusmaa keelab laialt kasutatud toiduvärvi E171 (1)
18. aprill 2019
Scanpix/ Illustreeriv pilt

Uuringud leiavad, et titaandioksiid võib olla inimestele terviserisk, sest väikesed osakesed võivad läbida kaitsevallid elundites nagu neerud, kopsud ja soolestik.

Prantsusmaa keelab 2020. aastast laialdaselt kasutusel oleva toiduvärvi E171, teatasid majandus- ja keskkonnaministeeriumid kolmapäeval pärast sedas, kui uuringud viitasid selle toiduvärvi võimalikele terviseriskidele, vahendas BNS.

Ministeeriumid võtsid tervishoiuametnikelt saadud nõu arvesse ning allkirjastasid korralduse peatada titaandioksiidi sisaldavate toidutoodete müümise alates 1. jaanuarist. Korraldus avaldatakse peatselt.

Toiduvärvi E171 kasutatakse peamiselt komme, nätse, valgeid kastmeid ja tordiglasuure valgemaks ja heledamaks tegemiseks. Lisaks kasutatakse teda ka päikesekreemides, sest tema molekul suudab UV-kiiri tagasi peegeldada.

Kriitikute sõnul aga puudub sellel toitealane väärtus, ei pikenda toote eluiga ning võib olla inimestele terviserisk, sest väikesed osakesed võivad läbida kaitsevallid elundites nagu neerud, kopsud ja soolestik.

Prantsusmaa teatas soovist peatada E171 müük ja tootmine eelmisel aastal.

Riik andis korralduse toiduvärvi uurida pärast teadlaste teateid, et E171 võib põhjustada rottides vähieelseid lesioone.

Prantsuse ja Luksemburgi uurijad tuvastasid, et laborirottidel, kelle joogivette seda molekuli sada päeva pandi, suurenes vähieelsete kasvajate arv 40 protsenti.

Prantsuse toidu-, keskkonna ja töötervise amet Anses avaldas sel nädalal analüüsi 25 uuest E171 mürgisust käsitlenud uuringust. Amet järeldas, et selle toiduvärvi kahjulikkuse kohta “napib teaduslikke andmeid”, kuid ärgitas kasutama “teadaolevaid alternatiive”.

Paljud Prantsuse kommivalmistajad on keelu ootuses E171 kasutamise juba lõpetanud.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

lmasllov
18. apr. 2019 11:39
Elektrienergia eest saate tasuda 40% vähem, ilma et petad ja seadust rikkumata! Soovitan kõigil seda artiklit lugeda - http://most.tk/elektrienergia Ma olen seda kasutanud alates detsembrist ja tegelikult peaaegu kaks korda!x