"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
LINNAPEAD: Tallinn ja Helsingi on maailmas unikaalne kaksiklinn (0)
29. aprill 2019
Meelis Piller

Ülejärgmisel aastal peaks Tallinna ja Helsingi ühissõidukeis kehtima ühtne piletisüsteem, mis teeb naabrite juurde reisimise mugavamaks.

Nädal tagasi kohtus Helsingi linnapea Jan Vapaavuori oma Tallinna ametivenna Mihhail Kõlvartiga, tegemist oli meie uue, 11. aprillil ametisse asunud linnapea esimese väliskülalisega.

Vapaavuori sõnul on üha kindlamalt välja kujunev kaksiklinn Tallinn ja Helsingi ehk Talsinki unikaalne nähtus kogu maailmas. “Kümned tuhanded Eesti ja Soome elanikud sõidavad pidevalt kahe maa vahet,” ütles Helsingi linnapea, “ja meie ülesanne on  pakkuda neile nii mugavat igapäevaelu kui vähegi võimalik. Oleme otsustanud jätkata selles vallas tõhusat koostööd.”

Liikumist Soome lahe kahe kalda vahel kergendaks tunnel. “Ma arvan, et see on väga tulus ja huvitav unistus, millest saaksid kasu mõlema linna kodanikud,” lausus Vapaavuori. “Meil on vaja sooja südant ja sooje tundeid, aga ka selget pead, et saada aru, kui suur projekt see on. Tunneli rajamine on suurem ettevõtmine kui tuumajaama ehitamine.”

Kõlvart nentis, et tallinlased suhtuvad tunnelisse positiivselt. “Minu küsimus on vaid, et mis saab meie kahe linna liiklusest pärast tunneli avamist,” lisas ta.

Kohtumine kaks korda aastas

Käegakatsutavam uuendus, mis Tallinna ja Helsingi elanike liikumise paremaks muudaks, on ühine linnaliinide piletisüsteem. Selleks on juba loodud vastav nutirakendus, järgmisel aastal läheb käiku ühine maksesüsteem ning 2021. aastal peaks see olema täielikult integreeritud.
Vapaavuori rõhutas, et ühiselt tegutsedes saavad Tallinn ja Helsingi kindlamalt ellu jääda maailmas, kus linnad, nagu kõik muugi, konkureerivad omavahel. “See konkurents suureneb iga päevaga, seega otsustasime edasi liikuda oma kaksiklinna turundamise ideega,” ütles Helsingi linnapea. “Sellepärast on normaalne, et kohtume tulevikus väga tihti, vähemalt kaks korda aastas, vaheldumisi Tallinnas ja Helsingis.”

Kõlvarti sõnul oli kohtumisel Vapaavuoriga põhiline jututeema koostöölepe, mis sõlmiti aasta tagasi mais. “Arutasime koostöö prioriteete,” mainis ta. “Need on Läänemeri, teenused mitteresidentidele ning turundus. Aasta tagasi otsustasime, et meie prioriteet on liikuvus, nüüd võime öelda, et meil on käegakatsutavad tulemused.”

Arvestav planeerimine

Järgmine linnapeade kohtumine toimub Helsingis ning siis  arutatakse ühise turunduse võimalusi. Kõlvart tänas Helsingi linnapead külaskäigu eest ja ütles, et vaatab lootusrikkalt kahe linna ühistele sammudele tulevikus.

Mis on Helsingi linnapea arvates nende juures kõige innovaatilisem asi, mille üle ta uhkust tunneb? “See on raske küsimus,” lausus Vapaavuori. “Olen väga uhke meie arusaadava ja tervikliku lähenemise üle linnaplaneerimisele – kõige raskem ülesanne on tulla linna kasvamisega toime majanduslikult, sotsiaalselt ning keskkonna suhtes jätkusuutlikult. Siin tuleb väga põhjalikult läbi mõelda nii elamistingimused kui ka transport.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.