"Tulevikku vaadates tuleks vähemalt kodutarbijad börsipõhisest süsteemist välja suunata. Ainult nii on võimalik kliimaeesmärke tulevikus täitma hakata."

Alar Konist, TalTechi energiatehnoloogia professor
Vaherahu võitluses tuuleveskitega (1)
29. aprill 2019
Scanpix/ Illustreeriv pilt

Peaminister Jüri Ratas kutsus Sõnajalgade äripere tuulikute saaga vaenupooli ehk ettevõtjaid ja ametnikke leppimisele ja koostööle.

Teatavasti peatasid tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet vendade Oleg ja Andres Sõnajala arendatavas Aidu tuulepargis tuulikute püstitamise ja politsei kehtestas sinna sisenemise keelu. Kaitseministeeriumi ametnikud väidavad, et tuulikud segavad radari tööd. Samas on konflikti põhjused maetud asjaolusse, et Sõnajalgadele ei keelatud kohe ära sinna tuulikute rajamist, vaid “avastus” tehti alles hiljem. 2015. a jaanuaris valitsuse istungil, kus räägiti tuulikupargi rajamisest, ei öelnud toonane kaitseminister Sven Mikser selle kohta ühtegi halba sõna. Meelemuutus saabus alles sama aasta märtsis, kuid selleks ajaks oli pargi rajamise vanker veerema lükatud, sest hoonestusõiguse enampakkumine tuulikupargi maa-alale oli võidetud. Nüüd võiksid mõlemad pooled kompromissideks laua taha istuda. Võib-olla tasuks Sõnajalgadel pöörduda konsultatsiooniks Eesti Energiasse, kes samuti soovis Aidusse tuulegeneraatoreid püstitada. Riigi äriühing ei saa ju midagi riigikaitset segavat rajada. Järelikult peitub neil mingi lahendus.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

W.
29. apr. 2019 17:49
Loe sellekohast artiklit portaalis Objektiiv, seal on asi detailselt lahti seletatud.