"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tallinna päev avatakse kahuripaukude ja fanfaarihelidega (1)
05. mai 2019
Albert Truuväärt

Traditsioonilist Tallinna päeva tähistatakse 15. mail, sest just sel päeval aastal 1248 saadud Lübecki linnaõigus tähendas Tallinna vastuvõtmist Euroopa linnade sekka.

Tallinna päeva raamesse mahub palju üritusi. Raekojas toimub Tallinna Päevale pühendatud aktus, kus antakse üle tänavuse aasta Tallinna vapi- ja teenetemärgid.

Traditsioon on ka peaministri ja linnapea kohtumine, kus Lühikese Jala värava kaudu siseneb peaminister Jüri Ratas all-linna ja teda võtab vastu linnapea Mihhail Kõlvart.

Tallinna päev avatakse Raekoja platsil pidulikult kell 12 kahuripaukude ja fanfaarihelidega.

Kell 13 toimub aga Vabaduse väljakul traditsiooniline Tallinna päeva etteütlus. Etteütluse teksti kannavad Tallinna päeval ette hiljuti järjekordse maailmameistri tiitli võitnud Kelly Sildaru ja muusik Reket. Etteütluse tarvis toimuvad ka ettevalmistavad tunnid.

Pealinn saab üheks päevaks ka uue tänava – Harju tänavast saab eesti keele tänav. “Soovime, et Tallinna avalik ruum muutuks justkui üheks suureks eesti keele õpikuks,” sõnas Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart. „Tallinna Päeva etteütlusel osalemine annab meile kõigile võimaluse näidata lugupidamist eesti keele vastu.“ Linnapea sõnul saavad linnaelanikud lisaks populaarsele etteütlusele osaleda veel mitmetel huvitavatel ja harivatel üritustel nagu eesti keele töötubades, seminaridel jne. “Enne etteütlust korraldab linn tänavu huvilistele ka eesti keele tunde,” lisas Kõlvart.

Tallinna päeva lõpetab suur kontsert Vabaduse väljakul, mis algab kell 18. Et Tallinna päev on sel korral pühendatud eesti keele aastale, siis kuuleb kontserdilgi vaid eestikeelset muusikat. Esinevad ansambel Jäääär, räppar Reket ja muusikaline duo ÖED. Nii kontsert kui ka kõik teised Tallinna päeva üritused on tasuta.

Traditsioonilisele Tallinna päeva etteütlusele eelnevad sel aastal ettevalmistavad tunnid, kus kõik huvilised saavad Tallinna Ülikooli lektorite kaasabil oma õigekirjaalaseid teadmisi värskendada. Jäänud on veel üks Tallinna päeva etteütlust ettevalmistav tund, mis toimub Gustav Adolfi Gümnaasiumi Kotzebue majas (Vana-Kalamaja 9) 9. mail ning algab kell 18.

Rohkem teavet tänavu Tallinna päeval toimuva kohta leiab SIIT.

Etteütlusele saab registreeruda SIIN.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

valerylevako
7. mai 2019 01:45
Elektrienergia eest saate tasuda 40% vähem, ilma et petad ja seadust rikkumata! Soovitan kõigil seda artiklit lugeda - http://most.tk/elektrienergia Ma olen seda kasutanud alates detsembrist ja tegelikult peaaegu kaks korda!s