"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tallinna teeneka kultuuritegelase preemia pälvivad Ivari Ilja ja Mai-Ester Murdmaa (0)
14. mai 2019
Scanpix

Erandkorras antakse tänavu välja kaks Tallinna teeneka kultuuritegelase preemiat, mille pälvivad pianist ja muusikapedagoog Ivari Ilja ning ballettmeister, koreograaf ja lavastaja Mai-Ester Murdmaa, teatas Tallinna Linnavalitsus.

Abilinnapea Vadim Belobrovtsevi sõnul tehti sel aastal ettepanek anda ühe preemia asemel välja erandkorras kaks preemiat. „Preemia eesmärk on tunnustada tallinlastest teenekate kultuuritegelaste loomingulist tegevust ja nende panust meie kultuuriellu. Teeneka kultuuritegelase preemia antakse väljapaistva loomingulise tegevuse eest kunsti, teatri, filmi, tantsu, muusika, arhitektuuri või kirjanduse alal,“ täpsustas Belobrovtsev. „Tänavused teeneka kultuuritegelase laureaadid ei vaja ilmselt laiemalt tutvustamist, sest tegemist on suurte loovisikutega, kelle looming on tuntud nii kodu- kui välismaal. Ivari Ilja on üks erakordsemaid eesti pianiste, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia professor ja 2017. aastast rektor. Lisaks solistitegevusele on ka Ivari Ilja hinnatud pedagoog, rahvusvaheliselt tuntud kammermuusik ja ansamblipartner. Mai-Ester Murdmaa käe all on valminud hulgaliselt balletietendusi, mida on saanud nautida mitu põlve klassikalise tantsuvormi austajaid. Ta on lisaks Eestile lavastanud ka mitmel pool maailmas, sh Ameerika Ühendriikides, Ungaris, Soomes, Saksamaal, Venemaal, Ukrainas.“

Ivari Ilja õppis Tallinna Muusikakeskkoolis ja Tallinna Riiklikus Konservatooriumis, jätkates õpinguid Moskva Tšaikovski nim Konservatooriumis. Seejärel asus klaveripedagoogina tööle Tallinna Riiklikusse Konservatooriumisse, 2000-2015 oli ta Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia klaveriosakonna juhataja. Solistina debüteeris Ilja 1979. aastal. Lisaks on ta esinenud solistina koos mitmete orkestritega ning teinud koostööd paljude nimekate dirigentidega. Ta on esindanud Eestit esinedes maailma tähtsaimatel kontserdilavadel, sealhulgas Milano La Scalas, Londoni Wigmore Hallis, Hamburgi Staatsoperis, New Yorgi Carnegie Hallis, Viini Musikvereinis jm. Ta on salvestanud nii raadiole kui andnud välja heliplaate. Ühtlasi on Ilja näol tegemist kõrgelt hinnatud pedagoogiga.

Ivari Ilja on pälvinud Eesti Vabariigi kultuuripreemia (2001), Eesti Muusikanõukogu aastapreemia (2006) ja Valgetähe IV klassi teenetemärgi (2008).

Mai-Ester Murdmaa on eesti ballettmeister, endine baleriin, koreograaf ja lavastaja. Ta on lõpetanud Tallinna Balletikooli 1956. aastal ning Moskva GITISe ballettmeistri eriala 1964. aastal. Murdmaa on töötanud Rahvusooperis Estonia tantsijana aastatel 1956-1960, ballettmeistrina aastatel 1964-1973 ning peaballettmeistrina aastatel 1974-2001. 

Murdmaa on pälvinud 2001. aastal Valgetähe III klassi teenetemärgi ning riikliku elutöö kultuuripreemia 2011. aastal. 2014. aastal valmis temast portreefilm „Ballettmeister“.

Tallinna teeneka kultuuritegelase preemia suurus on 4430 eurot. Preemiad ja sellega kaasnevad tunnistused antakse üle täna õhtul Estonia kontserdisaalis toimuval Tallinna päeva kontserdil „Koostöövaimus“.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.