"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
KredExi toetus lõppes kuue minutiga (0)
20. mai 2019
Scanpix

KredEx alustas 20. mail uuenenud tingimustel korterelamute rekonstrueerimistoetuse taotluste vastuvõttu. Sel aastal on toetusteks ettenähtud 17,5 mln eurot ning taotlusi võetakse vastu selle summa piires ning esimese kuue minutiga oli laekunud juba 80 taotlust 25 miljonile eurole. 

“Me teadsime, et huvi kujuneb väga suureks, aga et nii suureks, seda me ei aimanud,” tunnistas Kredexi eluaseme energiatõhususe osakonna juht Triin Reinsalu.

Reinsalu sõnul on korteriühistud valmis võtma kohustusi, et renoveerida oma eluaset, aga riigi pakutavast abist jääb selgelt napiks. Et Kredexi jagatav raha sõltub poliitikute otsustest, pole ka teada, millal saab järgmise rahasüsti ja kui suur see olema saab.

Tõenäoliselt saavad seekord rahaabi 50 esimest taotlejat ning keskmine summa saab olema 300 000 eurot.

Ühe kõige olulisema muudatusena on võrreldes eelmise perioodiga muutunud toetuse määrad, mis paljuski lähtuvad piirkondade rekonstrueerimisaktiivsusest, ühistute laenuvõimekusest ja kinnisvara väärtusest. Tartus ja Tallinnas saab toetust kuni 30 protsenti.

Tallinna ja Tartuga külgnevate valdade asustusüksustes, kus kinnisvara turuväärtus on taotluse esitamisele eelneva aasta andmetel kõrgem kui 500 eurot ruutmeeter, ja Elva linnas, Haapsalu linnas, Keila linnas, Kohila alevis, Kuressaare linnas, Maardu linnas, Otepää linnas, Paikuse alevis, Pärnu linnas, Rakvere linnas, Rapla linnas, Sauga alevikus, Uuemõisa alevikus ning Viljandi linnas asuva korterelamu rekonstrueerimisel 40 protsenti.

Mujal Eestis on toetuse määr 50 protsenti. Varasemalt sama toetust saanud majad enam toetust ei saa. Kui ei soovita aknaid soojustuse tasapinda tõsta ning jäetakse paigaldamata soojustagastusega ventilatsioon, on võimalik taotleda ka madalamas määras toetust.

Muudatusi on ka miljööväärtuslikel aladel paiknevate ja muinsuskaitse all olevate elamute puhul. Vastavalt kohaliku omavalitsuse või muinsuskaitseameti väljastatud tingimustele, ei pruugi olla võimalik näiteks maja fassaadi soojustamine või akende vahetamine.

Lisainfot ja infot järgmiste toetusvoorude kohta leiab KredExi kodulehelt.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.