"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tallinnas remonditakse 9 lasteaeda ja õpetajad saavad septembrist palgatõusu (0)
22. mai 2019
Scanpix

Tänasel linnavalitsuse pressikonverentsil kinnitas abilinnapea Vadim Belobrovtsev, et lähiajal remonditakse 9 lasteaeda ning 1. septembrist tõusevad õpetajate ja lasteaiatöötajate palgad.

Belobrovtsev rääkis lasteaedade renoveerimisest, milleks otsustas linn eraldada 10 miljonit eurot aastas. Renoveeritakse Kristiine, Nõmme, Mustamäe, Haabersti ja Põhja-Tallinna lasteaiad nii, et üheksa lasteaeda saab tervikuna renoveeritult.

“Hiljuti kinnitasime selle aasta lisaeelarve, mis tõstab lasteaia töötajate palkasid. Praegu on planeeritud, et 1. septembrist tõuseb lasteaiaõpetajate ning juhatajate palk 7-7,5 % ja munitsipaalkoolide õpetajate ning juhtide palgad,” ütles Belobrovtsev.

Mustamäe linnaosavanem Lauri Laats alustas oma sõnavõttu kutsega. Ta rääkis, et homme, 23. mail on suur pidu, väga ajalooline päev. „Linnaossa ei planeeritud 60 aastat tagasi, kui Mustamäed ehitama hakati, kultuurikeskust. Lõpuks ometi tekib kultuurikeskus! Tänu sellele saame ka kultuuri osas täiendada meie linnaosa,“ ütles ta. 

Ta kutsus veelkord kõiki vaatama: „Maja on tark maja, tulge kõik seda maja vaatama – kõik inimesed saavad sisse, üritus kestab neli tundi, nii et soovitan tulla selle nelja tunni jooksul.“

Linnapea Mihhail Kõlvart rääkis linna eelarvepoliitikast, et vaid mõned nädalad tagasi kinnitas reitinguagentuur linna tugevat positsiooni, tõstes selle tasemele AA-, mis on sama nagu Eesti riigil.

Tallinna linna 2018. aasta konsolideeritud majandusaasta aruanne näitab, et eelmine aasta oli linnale edukas – võlakoormus kahanes ning majandusaasta lõppes positiivse tulemiga.

Eelmisel aastal jõudis lõpule Haabersti ristmiku ümberehitus, mis läks linnale maksma kokku 16,1 miljonit eurot. Rekonstrueeriti ka Gonsiori tänav ja Vana-Pirita tee. 4,3 miljonit euro eest sai täiesti uue ilme Tammsaare park.

“Ühistranspordi veeremit täiendati mitmete põhjalikult uuendatud tavatrammide ning pilkupüüdvate retrotrammidega. Lõpule jõudis Mustamäe tervisekeskuse ehitus. Terviklikult renoveeriti Pääsküla Kool ning Prantsuse Lütseum sai võimlahoone – selleks kulus vastavalt 7,3 ja 2,8 miljonit eurot. Linn omandas ka Inglise Kolledži spordihoone. Valmisid Pirita Kose Lasteaia ja Pae Gümnaasiumi juurdeehitused,” loetles Kõlvart.

Kõlvart lisas, et varasematest aastatest oluliselt suuremas mahus teostati kvartalisiseste teede ja kõnniteede, ristmike, sildade ja viaduktide ning ühistranspordipeatuste ja -radade remonti.

“Üldkokkuvõttes saame tõdeda, et finantspositsioon on jätkuvalt stabiilne. See tõestab ka meie eelarvepoliitilisi otsuseid ning annab meile võimaluse jätkata suuremate projektidega,” tõdes Kõlvart.

Tänasel koosolekul arutati ka Tallinna haigla ja tervisekeskuse ehitamist. “Seda soovime alustada ja lõpuni viia juba lähiaastatel. Koosolekul võeti vastu detailplaneering, et saame sellega alustada,” märkis Kõlvart.

Ta rõhutas, et tervisekeskus on 100% linna projekt, aga kui saab valmis, siis teise projektina Tallinna haigla ehitamisega võib alustada. “See saab toimuda ainult koostöös riigiga,” ütles Kõlvart.

 “Linnaossa ei planeeritud 60 aastat tagasi, kui Mustamäed ehitama hakati, kultuurikeskust. Lõpuks ometi tekib kultuurikeskus! Tänu sellele saame ka kultuuri osas täiendada meie linnaosa,” ütles ta. 

“Maja on tark, tulge kõik seda maja vaatama – kõik inimesed saavad sisse. Üritus kestab neli tundi, nii et soovitan tulla selle nelja tunni jooksul.”

Kõlvart rääkis omakorda kuulsa Umami villa teemal – selle lammutamisest. “Muinsuskaitseameti arvamuse alusel saime teada, et maja ei oma väärtust, et seda kaitse alla võtta. Tuli välja, et tehniliselt oleks võimalik säilitada 10% majast. Ainuke, mida saab garanteerida, on väärtuslike detailide säilitamine,” kirjeldas Kõlvart.

Lisaks rääkis ta Pae tänava turu turvalisusprobleemdest. “Me oleme sellega tegelenud,” ütles Kõlvart. “See on suuremas plaanis riigipolitsei kohustus. Otsustasime, et ka mupo peaks olukorra oma kontrolli alla võtma,” rääkis Kõlvart. Ta ütles, et mupo inspektorid hakkavad käima seal igal päeval.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.