"Kui vanasti said inimesed tänaval petta, siis nüüd internetis."

Joosep Kaasik, Põhja prefekt
VIDEO JA GALERII: Riigikogu 100. sünnipäeva lahtiste uste päeval käis pea 3000 külalist (0)
25. mai 2019
Svetlana Aleksejeva

Riigikogu tähistas 25. mail 100. sünnipäeva traditsioonilise lahtiste uste päevaga, mis oli seekord pühendatud laulu- ja tantsupeo ning eesti keele aastale.

Vaata galeriid (19)

Riigikogu lahtiste uste päeval käis Toompea lossi, parlamendi töö ja saadikutega tutvumas ligi 3000 inimest. Kõige menukamad tegevused olid ekskursioonid ja Pika Hermanni torni külastamine. Riigikogu esindus- ja tööruumid olid kogu päeva vältel avatud. Samuti avasid oma uksed kõik fraktsioonid, kus sai kohtuda saadikutega.

Huvilisi oli ka välisriikidest, näiteks Ameerika Ühendriikidest, Belgiast, Brasiiliast, Hispaaniast, Hollandist, Iirimaalt, Iisraelist, Indiast, Itaaliast, Jaapanist, Kanadast, Leedust, Lätist, Norrast, Poolast, Prantsusmaalt, Saksamaalt, Singapurist, Soomest, Suurbritanniast Šveitsist, Taist Tšiilist ja Venemaalt.

Riigikogu lahtiste uste päev algas segakoori HUIK! tervituskontserdiga Toompea lossi rõdult. Külalisi tervitab lossi hoovis Riigikogu esimees Henn Põlluaas.

Fraktsioonides oli võimalus vestelda saadikutega ning keskpäeval toimunud infotunnis oli võimalus esitada küsimusi peaminister Jüri Ratasele, siseminister Mart Helmele ja välisminister Urmas Reinsalule.

Kohvikus peetud arutelul vahetasid mõtteid esmakordselt Riigikogusse valitud Kaido HöövelsonMarina KaljurandKai RimmelAndres Sutt ja Raivo Tamm. Neid usutles parlamendiliige Enn Eesmaa.

Lahtiste uste päeval peetud mälumängust „Riigikogu 100“ võttis osa kaks Riigikogu võistkonda ja viis koolivõistkonda. Kõige rohkem õigeid vastuseid teadis Riigikogu I võistkond, kuhu kuulusid parlamendiliige Urmas Espenberg ning Riigikogu Kantselei õigus- ja analüüsiosakonna nõunikud Toivo Mängel ja Triinu Põdramägi ning põhiseaduskomisjoni nõunik-sekretariaadijuhataja Kristo Varend. Parima koolivõistkonna tiitli sai Tallinna Tehnikagümnaasium.

NUKU näitlejad Anti Kobin ja Taavi Tõnisson lugesid eesti keele aasta puhul lastetoas ette lugusid Eesti lastekirjanduse kullafondist. Eesti Rahvusraamatukogu ja Tallinna Keskraamatukogu oli kohal hüpikraamatukoguga. Lastele olid üles seatud lugemispesad ja erinevad töötoad, sealhulgas Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi töötuba Priuse piddo. Laulu- ja tantsupeo aasta puhul sai tantsida koos Leigari rahvatantsijatega.

Päeva lõpetas Tähtede lava väikeste staaride hea tuju kontsert, mida juhtis lauljatar Sissi.

Riigikogu tähistas lahtiste uste päevaga 100. sünnipäeva.

Esimene iseseisvas Eestis rahva valitud esindus – Asutav Kogu – tuli kokku 23. aprillil 1919. aastal Tallinnas Estonias. Riigikogu tähistab seda sündmust igal aastal lahtiste uste päevaga.

Tänavu toimus üritus 25. mail, kuna sel päeval möödus sada aastat Asutava Kogu jõudmisest Estoniast Toompeale.

Lahtiste uste päeva traditsioon sai alguse 1999. aastal.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.