"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
GALERII! Tiit Terik: Tere tulemast, tulevik! Maailma esimene vesiniklaev Tallinnas (0)
13. juuni 2019
Mats Õun

12. juuni õhtul jõudis Tallinna reidile vesinikutehnoloogiate toel liikuv avamerejaht - projekti nimi on "Energy Observer" ehk eesti keeles "Energiavaatleja".

Vaata galeriid (31)

Tallinna saabus eile õhtul ühepäevasele kiirvisiidile maailma esimene vesiniklaev Energy Observer. Ümbermaailmareisil olevale alusele Lennusadamasse vastu läinud Tallinna Linnavolikogu esimees Tiit Terik ütles, et see laev on käegakatsutav märk sellest, et tulevik on kohal.

“Ka meie siin Tallinnas usume, et vesinik on üks tuleviku kütustest,” sõnas Tiit Terik. “Tallinn tahab ka olla pikalt ette vaatav rohelist mõtteviisi kandev tulevikulinn, seepärast on meil võetud eesmärgiks viia hiljemalt aastaks 2050 Tallinna ühistransport üle tulevikukütustele, sealhulgas kaalume kindlasti võimaliku kütusena ka vesinikku.”

Puhtalt vesinikutehnoloogiatel ja päikese- ning tuuleenergial edasi liikuv jaht tegi oma planeeritud marsruudis, mis pidi aluse algselt Helsingist otse Sankt Peterburgi viima, Tallinna Lennusadamat sisaldava muudatuse MTÜ Eesti Vesinikutehnoloogiate Ühingu palvel. NB! Tallinnas peatub tulevikulaev vaid ühe päeva, kõik on lahkesti oodatud alusega tutvuma ja pilte tegema. 30,5 meetri pikkune ja 12,8 meetri laiune jaht on teel olnud kaks aastat ning läbinud selle ajaga kokku 12 083 meremiili, teel on ta teinud kokku

39 peatust 20 riigis. Victorien Erussard’i ja Jérôme Delafosse’i juhitava Energy Observer’i missiooni eesmärk on testida tuleviku energeetika konkreetseid lahendusi äärmuslikes tingimustes. Muuhulgas testitakse programmi raames päikesepaneelide koostoimet läbimurdetehnoloogiaga tuuleenergeetikas: jahile on paigaldatud kaks pöörlevat vertikaalteljelist elektrituulikut ja 100% automaatset Oceanwings® purje, mis võimaldavad suurendada laeva energiaefektiivsust.

Seni on Energy Observer tootnud 1496 töötunni jooksul oma peatuste ajal kokku 488 kg vesinikku. Merel olles andis vesinik kuni 60% reisiks vajalikust energiast, ülejäänud 40% andis päikeseenergia.

Kütuseelementi on kasutatud keskmiselt 6 tundi iga 24-tunnise navigatsiooniperioodi jooksul, 48protsendilise efektiivsusega. Sellest tulenevalt on selgunud vesiniku eelised: võrdse kaalu puhul on võimalik energiat vesinikku salvestada 7,3 korda (!) rohkem kui akudesse.

Lähemalt saab tulevikujahi kohta lugeda siit.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.