"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
President Kaljulaid: vaikimise ja salgamise müür tuleb lõhkuda igasuguse kurjuse puhul (3)
14. juuni 2019
Scanpix

"Keegi ei tohi vabas Eestis olla oma muredega üksi, alati peab olema turvavõrk, koht kuhu helistada ja kellega oma muresid jagada. Täna on kõigil Eesti inimestel põhjust loota õiguskaitseorganitele, selleks et aidata kaitsta oma enda isiklikke vabadusi," rääkis president Kersti Kaljulaid. 

“Koputused Eesti kodude ustele küüditamiste aegadel muutsid kõigi inimeste saatust. Nende saatust, kes viidi, ja ka nende, kes jäid. Kõikjal oli hirm,” lausus Kaljulaid juuniküüditamise aastapäeval.

“Õiguse asemel olid vaid okupatsioonirežiimi vaikus või valed, inimeste hinges elas äng ja mure. Mure selle pärast, et me ei saanud mälestada neid kaasmaalasi, kes viidi loomavagunites tundmatusse ega rääkida valjul häälel nendest kuritegudest, mis Eestis toime pandi,” sõnas Kaljulaid.

“Vaikimise ja valede eesmärk oli unustamine. Kuid me ei tahtnud unustada ja elada valede, valu ja vaikuse maailmas,” jätkas Kaljulaid.

Riigipea tõstis esile represseeritute enda rolli ning Memento Liidu suurt teenet repressioonidest rääkimisel ja mälestuse jäädvustamisel, millega on aidatud kaasa meie vabaduse ja demokraatia kujunemisele ning kestmisele.

“Teie ise, kes te olete läbi käinud hirmu ja õuduste rajad, hakkasite sildu looma ja valede ning vaikuse müüri lõhkuma,” lausus Kaljulaid ning lisas, et seda vaikimise ja salgamise müüri tuleb lõhkuda igal ajal ja igasuguse kurjuse puhul: “Olgu see koduseinte vahel toimuv kurjus, verbaalne pahatahtlik sõnakasutus või midagi veelgi tõsisemat. Me ei tohi jätta seda kunagi ega kusagil tähelepanuta, me ei tohi sellest vaikida.”

“Keegi ei tohi vabas Eestis olla oma muredega üksi, alati peab olema turvavõrk, koht kuhu helistada ja kellega oma muresid jagada. Teil seda võimalust ei olnud, aga vabas riigis see on. Täna on kõigil Eesti inimestel põhjust loota õiguskaitseorganitele, selleks et aidata kaitsta oma enda isiklikke vabadusi. Oma enda vabadust tunda rõõmu ja elada hirmuta. On lihtne luua ka ise orwellikku maailma ja mõnikord mõne suure ja ülla idee nimel pisut oma vabadusi ära anda. Seni kui meie hulgas olete teie, me teame, et seda ei tohi,” nentis ta.

President Kersti Kaljulaid ja Eesti Memento Liit kutsusid täna juuniküüditamise aastapäeval presidendi kantselei roosiaeda kommunistliku okupatsioonivõimude repressioonide all kannatanud mälestamaks küüditamiste ohvreid ja tähistamaks Eesti Memento Liidu 30. aastapäeva.

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

küüditamise eri
15. juuni 2019 22:53
https://www.eesti.ca/?op=allComments&article=32846
hmm
15. juuni 2019 22:39
Bostonis soovitakse vastukaaluks geiparaadile korraldada heterote paraad, kuid LGBT kogukond ja neid toetavad inimesed ei suhtu sellesse hästi.
nüanss
15. juuni 2019 19:39
Paneuroopa liikumise ideed on sarnased kommunistlikule.