"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kumu kutsub vestlusõhtule "Postsovetlik esteetika. Ida-Euroopa globaliseeruv mood" (0)
31. juuli 2019
Svenja Trierscheid

Veel viimaseid päevi on Kumu kunstimuuseumis avatud näitus "Sots art ja mood. Kontseptuaalsed rõivad Ida-Euroopast". 

Laupäeval, 3. augustil kell 16 saab näituse finissage’i raames osaleda vestlusõhtul “Postsovetlik esteetika. Ida-Euroopa globaliseeruv mood”.

Vestlusel arutletakse nõukogudejärgse ühiskonna ja lähiajaloo visuaalkultuuri arengute üle tänapäeva moes, muuseumide kollektsioonides ja noortekultuuris. Näitusel eksponeeritud teostest ja tuletatud ideedest ajendatuna vaadeldakse, milline on praeguses ühiskonnas muuseumi roll mälukultuuri mõtestamisel ja identiteetide kujundamisel ning milline on laiemalt riiete ja moe mõju mineviku mõistmisel ning kaasaja vormimisel.

Vestlusel osalevad disainiajaloolane ja Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi direktor Kai Lobjakas, kultuuriteadlane ja etnoloog Kirsti Jõesalu ning kultuurikriitik ja Müürilehe kultuuritoimetaja Aleksander Tsapov. 

Vestlust modereerib Kaasaegse Kunsti Eesti Keskuse kuraator Sten Ojavee.

Sonja Lititševskaja. Rekonstrueeritud kontrastid. 2016.

Autori loal. Foto: Svenja Trierscheid.

Näitusel Sots art ja mood” tuuakse kokku kaks siinsest regioonist alguse saanud originaalset kunstiliikumist, mida on saatnud märkimisväärne rahvusvaheline tähelepanu: 1970.–1980. aastate sots art kujutavas kunstis ning 2010. aastate postsovetlik esteetika moekunstis. Neid liikumisi ühendab lähtumine kohalikust ajaloost, selle sümboolsest ja materiaalsest pärandist, olgu selleks punane viisnurk, lillelised kitlid või Berliini müür.

Näitusel esindatud kunstnikud: Katja Filippova, Marit Ilison, Julia Jefimtšuk, Komar ja Melamid, Leonhard Lapin, Sonja Lititševskaja, Nina Neretina, Gosha Ostretsov, Svetlana Petrova ja Eksperimentaalse Modelleerimise Laboratoorium, Donis Pouppis, Saima Priks, Raul Rajangu ja Andres Tolts.

Kuraator: Liisa Kaljula

Kujundajad: Raul Kalvo ja Helen Oja

Graafiline disainer: Tuuli Aule

Tunnusvisuaal ja video: Hooligan Hamlet

Näitus on avatud 4. augustini 2019.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.