"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Täna avatakse Admiral Pitka luurevõistlus (3)
05. august 2019
Maret Kommer

Tänavusel rahvusvahelisel Admiral Pitka luurevõistlusel läheb rajale 29 neljaliikmelist võistkonda, kes peavad nelja päeva jooksul läbima varjatult kontrollpunktist kontrollpunkti liikudes linnulennult üheksakümmend kilomeetrit.

Võistlema tullakse neljateistkümnest riigist. Välismaistest külalistest on kolme võistkonnaga esindatud Soome, kahega USA ja ühe võistkonnaga Belgia, Bosnia ja Herzegovina, Itaalia, Kanada, Leedu, Läti, Poola, Prantsusmaa, Rumeenia ja Taani riigikaitseorganisatsioonid. Ka võistleb üks USA, Bosnia ja Herzegovina ning Eesti ühisvõistkond.

Lisaks piiritagustele relvavendadele lähevad võistlustulle ka kodumaised jõustruktuurid. Kaitseliidust on esindatud võistkondadega Harju, Järva, Pärnumaa, Rapla ja Tallinna malevad ning Naiskodukaitse.

Veel võtavad võistlusest osa Kaitseväe peastaabi, pioneeripataljoni ja Vanglateenistuse võistkonnad.

Võistluse avamine on esmaspäeval, 5. augustil kell 17.00 Karula Vabadussõja ausamba juures. Kõik huvilised saavad võistlejatele kaasa elada teisipäeval, 6. augustil kell 14.00 -19.30 avatud kontrollpunktis, mis asub Sooru järve lõunapoolsel kaldal Soorus, Valgamaal. 

Admiral Pitka luurevõistlus on rahvusvaheline sõjalis-sportlik üritus, mis toimub igal aastal erinevas Eesti piirkonnas, et vähendada Eesti võistkondade koduväljaku eelist. Võistluse eesmärgiks on mõõta reaalsusele võimalikult lähedastes oludes osalejate väljaõppetaset, relvastust/varustust ning kindlasti ka moraali.

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

pojad
5. aug. 2019 11:47
Äärmiselt vitaalne ja ettevõtlik mees paraku ei suutnud poisse päästa tegelt tragöödia... 1939. aastal Eestis teati vähemalt paljud teadsid reaalsust tegelt päris hästi kuid oleks ikkagi pidanud tegema rohkem. Elik rohkem tublisti rohkem viima oma inimesi löögi alt välja. Mingid võimalused tegelt siiski olid teat aja vähemalt teatud hulgale.
ajalugu
5. aug. 2019 09:45
Admiral Pitka naases 1944. aasta aprillis sakslastelt saadud nõusoleku alusel Soomest Eestisse.Ta sai 21. augustil “Saksa Julgeolekupolitsei ja SD-lt” loa eriüksuse moodustamiseks, mis sai nimeks “Löögirühm Admiral Pitka”. Pitka ise Saksa mundrit selga ei pannudki, vaid oli tsiviilriietes ja oli mitte Saksa armee, vaid Saksa politseijõudude alluvuses. Hiljem liitus tema eriüksusega ka Saksa armee desertööre. Saksa 18.armee välipolitsei teatel vallutasid Pitka mehed Toompeal komandatuuri hoone, mis tõi kaasa selle, et ei saanud väljastada tõendeid Saksamaale sõiduks. Juba varem olid Pitka mehed takistanud põgenikel laevadele minekut ja Saksa laevad pidid Pärnust ja Haapsalust koguni tühjana lahkuma, vaid Tallinnas laevad täitusid. Välipolitsei teatel tulistasid Saksa sõjaväest deserteerunud eestlased varitsusest ka lahkuvaid saksa sõdureid. Ka Tallinna ümbruses oli neil konflikte taganevate Saksa vägedega, kellelt õnnestus ära võtta relvastust. See kõik tähendas seda, et tabamisel kuulusid Pitka võitlejad kohapeal mahalaskmisele. Samas jällegi sai Eesti Laskurkorpus Saksa sõjaväkke kuulunud eestlaste näol olulist täiendust enne lahinguid Kuramaal.
Huviline
5. aug. 2019 11:00
Olen ikka mõelnud, mis toimus neil päevil Pitka peas ja millele ta üldse lootis nähes samal ajal kuidas veel alles hiljuti maailma võimsaim armee punaste pealetungi surve all kõikjal juba peaaegu, et paaniliselt taandus, või oligi ta soov juba rohkem sel viisil oma elupäevad lõpetada kui, et veel millegi nimel võidelda? Kuidagi uskumatu, et sellise elukogemusega mitte just rumala mehel puudunuks üldse igasugune informatsioon maailmas toimuvast ja võime sellest mingeid laiemaid ja kaugemale ulatuvaid realistlikke järeldusi teha.