"Tallinn tegigi minust selle inimese, kes ma praegu olen."

Laulja Ivo Linna
Laupäeval toimub Tallinnas kolmas Kirjandustänava festival (0)
09. september 2019
Scanpix

Laupäeval muutub Koidula tänav Kadriorus taas Kirjandustänavaks. Festivalil ilmub Heiti Talvik vaatajate ette Luigetiigil, Juhan Liivile on aga pühendatud luuleaktsioon "Lähme luulele!", mis toob kaasa nii mõnegi üllatuse.

“Loodame, et põnevust pakub ka Mati Undi pop-up muuseum, mille oleme erandkorras festivali ajaks kokku pannud,” lausus festivali üks peakorraldaja Maarja Vaino. “Unt oleks tänavu saanud 75 ning sel puhul oleme loonud ajarännaku formaadis nn Undi salongi – ruumi, mis meenutab Mati Undi ja Kersti Kreismanni 1970. aastate Mustamäe kodu. See eesti kultuuriloos väga tähenduslik paik ning eriline loojanatuur Mati Unt panevad meid oma pop-up muuseumiga taas küsima – miks ei võiks ka tänapäeval kirjanikele muuseume rajada?”

Lisaks Mati Undi muuseumile ja erinevatele kirjandusaktsioonidele on kavas hulk raamatuesitlusi ja vestlusi, muusikat ja ettelugemisi. Lugejatega kohtuvad või kirjanduse üle arutlevad näiteks  Lauri Sommer, Indrek Hargla, Doris Kareva, Jaak Jõerüüt, Rein Veidemann, Toomas Kiho, Andrus Kivirähk, Asko Künnap, Veronika Kivisilla, Joonas Hellerma, Martin Ehala jpt. Toimuvad avalikud salvestused, jalutuskäigud Kadriorus ning ohtralt põnevaid tegevusi lastele. Õhtupoolikul toimub luulepiknik Tammsaare muuseumi aias, kus seekord astuvad koos kooriga Vox Populi üles luuletajad Doris Kareva ja Asko Künnap. Festivali lõpetab uutmoodi heli- ja valgusinstallatsioon Vilde muuseumi fassaadil.

“Jätkame ka kirjandusliku linnaruumi tähistamist: päev enne festivali algust, 13. septembril, avame mälestustahvli Juhan Jaigi kunagise kodu, Kunderi 10 maja seinal,” sõnas Vaino. “Prantsusmaalt peaks avamisele tulema ka Juhan Jaigi tütar Ilo Jaik Riedberg, kellel on tollasest kodust ilusaid mälestusi.”

Täpsem programm (veel täienemisel) on leitav siit

Kirjandustänava festivali korraldab Tallinna Kirjanduskeskus.

III Kirjandustänava festival 14. septembril.

Festivaliala telgid avatud 12-20, lastealad 12-18

Vaata tänavaplaani siit.

Festivali eelüritusena toimub 13.09 kell 13.00 Juhan Jaigi mälestustahvli avamine Kunderi 10 maja juures.

Ajakava:

12.00 Festivali avapauk. Mati Undi pop-up muuseumi avamine. Musitseerib noor akordionist Mihkel Mäekalle Koidula 28 maja ees
  Raamatuesitlus. Kristjan Kask “Kui seinad räägiksid”. Õiguspsühholoog Kristjan Kask räägib oma raamatust “Kui seinad räägiksid”. Lisaks palju praktilisi näiteid, kuidas selgitada, kas vastused on õiged või väärad, kuidas ära tabada valetamist jms. Autoriga vestleb psühholoog Aleksander Pulver. Kirjastus Argo Kirjastuste Liit
  Nukitsa AB ja lugemismängud Lastelugude laada ala
  Koomiksite töötuba lastele Keskraamatukogu
  Erinevate maade kunst, kirjandus ja kultuurilugu lastele mängulises programmis “Muinasjutud Mikkeli muuseumis”. Programmi tutvustab ja muinasjutte loeb muinasjutuvestja Andrus Roos Eesti Kunstimuuseum
12.10 Loomingu raamatukogu. Urmas Vadi ja “Ballettmeister” Kultuurileht
12.15 Kirjandusliku roheala eskiisi tutvustus Kesklinna valitsus
  Rein Raud Shakespeare’i “Tõrksa taltsutuse” uuest tekstiseadst, intervjueerib filoloogia-entusiast Bianca Minola, siinmail laiemalt tuntud ka kui Miss Padua 2019. Juttu tuleb muuhulgas NUKU teatri uuslavastusest “Tõrksa taltsutus”. Korraldaja NUKU Tammsaare muuseum
  Vestlusring “Mis käivitab draama?”. Näitekirjanduse kõrgustest ja karidest kõnelevad Tallinna Linnateatri dramaturg Triin Sinissaar, kirjandustoimetaja Helen Männik, peakunstnik Kristjan Suits ja külalisena Jim Ashilevi. Tallinna Linnateater
  Juhan Jaigi muinasjutud. Loevad näitleja Are Uder ja Tondi Põhikooli huvijuht Maire Paluveer. Ilmestavad nukud ja rahvapillid Juhan Jaigi telk
  Kaja Kärneri etteütlus Vikerraadio
12.30  J. K. Rowlingu “Harry Potteri”  raamatutest inspireeritud rollimäng noortele (osalejad püüavad kehastada tegelasi neid füüsilises maailmas välja mängides). Eelregistreerimine: kalamaja@tln.lib.ee Kadrioru raamatukogu ja Tammsaare muuseumi hoov
  Raamatuesitlus. Aile Alavee romaan “Tasakaalukeel, murumäemaa”. Esinevad Aile Alavee ning Kairit Värton Kirjastuse Heleilm taimeteesalong
  Ansambli Duo Ruut kontsert “Viplala” hoovikohvik
  Loomingu raamatukogu. David Vseviov: Aleksandr Solženitsõni “Lenin Petrogradis” Kultuurileht
13.00 Vilde kirjad Rahelile. Draama Kirjandustänaval. Urmas Vadi räägib Eduard Vilde kirjadest Rahelile aastail 1925–1933. Kuulsa kirjaniku salajane dramaatiline armastuslugu, millest säilinud sadakond kirja, on Vadi peagi sündiva näidendi aluseks. Eesti Draamateater lavastab näidendi Eduard Vilde muuseumi ajaloolises interjööris 2020. aasta kevadel.  Urmas Vadiga vestleb näidendi kirjutamisprotsessist, Vildest ja suurkujude kujutamisest teatris laiemalt Kairi Tilga. Vilde muuseumi saal
  Hoplaa ja uus raamat! Esitlevad Andrus Kivirähk ja Heiki Ernits Lastelugude laada ala
  Ettelugemine. Mati Undi “Tühirand”. Undi legendaarse lühiromaani loevad täispikkuses ette Argo Aadli, Oliver Berg, Ingmar Jõela, Alo Kõrve, Margus Tabor, Mart Toome ja Kristjan Üksküla. Tallinna Linnateater
  Vikerkaar. Vestlusring Aafrika kirjandusest ja selle tõlkimisest. Vestlevad Heili Sepp, Kaia Sisask, Ulla Kihva Kultuurileht
  “Hendrik Relve looduse- ja rännuraamatud” – Hendrik Relve ja Katre Talviste Vikerraadio
  Raamatuesitlus. Jaan Tamm “Muinas-Tallinna otsimas”. Tänavusel juubeliaastal on olnud palju juttu keskaegse Tallinna hansalinna tekkest ja arengust, kuid linna eellugu on palju vanem, kiviaegsete hülgeküttide peatuspaikadest muinasaja lõpu kindlustatud asula ja kaubakohani. Pikk on ka selle uurimislugu. Sellest kõigest räägivad tunnustatud arheoloogid ja ajaloolased Jaan Tamm ja Marika Mägi. Vestlust juhib ajaloolane Andres Adamson. Kirjastus Argo Kirjastuste Liit
  Raamatuesitlus. Vladimir Lapin “Soomuslaev Russalka: laev, meeskond, navigatsioon, tragöödia, mälestusmärk.” Kohal on autor isiklikult. Nornberg & Co
13.30 Lauri Sommeri loeng “Uku Masingu lähiruum”. Korraldaja Tallinna Keskraamatukogu Kadrioru raamatukogu (Koidula 12A)
13.45 Aile Alavee loeb luuletusi Kirjastuse Heleilm taimeteesalong
14.00 Adeele Jaago (Sepp) kontsert “Kohtume Vilde akendel”. Adeele Jaago – laulude autor ja vokaal, Jaan-Eerik Aardam – kitarr ja vokaal. Kontserdil kõlavad näitleja ja laulukirjutaja Adeele Jaago (Sepp) omaloomingulised palad, mille vahele on põimitud eestikeelset luulet. Autoriteks näiteks Juhan Viiding, Kristiina Ehin, Kreet-Rosin Pindmaa. Adeele ja Jaan-Eerik ootavad kõiki osa saama sellest helide rännakust ning lubavad, et see on üks suur ja soe pai. Kestvus 40 min Vilde muuseumi veranda aknad
  Vestlusring “Kui sõna on su saatus”. Joonas Hellerma vestleb Rein Veidemanniga tema peagi ilmuvast esseistikakogumikust AHTEV
  Raamatuesitlus. Merle Karusoo “Tunnistamisi. Mõtteid ja esseid”. Vestlevad Merle Karusoo ja Sirje Endre. Kirjastus SE&JS Kirjastuste Liit
  “Kajalood” – vestlevad Martin Algus ja Kaja Kärner Vikerraadio
  Vestlus ilmast, inimestest ja raamatutest. Kohtumine Enn Kasakuga Rahvusraamatukogu
  Teatrijuhi viktoriin. Rein Oja koostatud teatriteemalistele küsimustele õigesti vastates võib võita Eesti Draamateatri sooduspileteid. Eesti Draamateater
  Hea Laps meisterdab koos kunstnik Kertu Sillastega Lastelugude laada ala
  Hüpikpildi “Minu kirjandustänav” tegemine lastele Keskraamatukogu
  Värske Rõhk. Esinevad noored luuletajad Marianne Harju, Susanna Mett, Patrick Soome, Maris Pedaja ja Tähte Paalaroos. Kultuurileht
 

Johann Köler ja kirjamehed. Esineb kunstiajaloolane Mai Levin

Eesti Kunstimuuseum
 

Arne Mikk vestleb – külas Jaak Jõerüüt

“Viplala” hoovikohvik
14.45 Aile Alavee loeb luuletusi Kirjastuse Heleilm taimeteesalong
15.00 Heiti Talvik Luigetiigil. Heiti Talvik, legendaarne arbuja, on üks eesti luule  omapärasemaid kujusid, kelle luule rafineeritud ja samal ajal lõikav kujundikeel said erilise aura seoses poeedi ränga saatusega Venemaa vangilaagris, kus ta 1947. a suri. Talviku 115. sünniaastapäeva puhul kõlab Luigetiigil tema lugu ja luule. Esitab näitleja Kaspar Velberg. Kaasa teevad Egle Adams ja Hans-Joosep Hanson. Korraldaja Tallinna Kirjanduskeskus Luigetiik
  Luuleklubi: Kirjandustänava eriüritus. Klubis tutvustab üks tuntud luuletaja oma loomingut. Sellele järgneb arutelu ja vaba lava, kus kõigil osalejatel on võimalus enda või teiste autorite luuletusi esitada. Oodatud on kõik, kellele luule huvi pakub Keskraamatukogu
  Raamatuesitlus. “Lydia Koidula. Luule”. Koidula luulet loeb Katrin Saukas, vestlevad Joonas Hellerma ja Sirje Endre. Kirjastus SE&JS Kirjastuste Liit
  “Luule muusikas” – Jaan Elgula Vikerraadio
  Luulekirjutamise töötuba suurtele ja väikestele REaD
  Hoplaa ja uus raamat! Esitlevad Kadri Hinrikus ja Anu Kalm Lastelugude laada ala
  Ettelugemine. Anat Govi “Parimad sõbrannad”. Iisraeli näitekirjaniku Anat Govi näidendi loevad Alo Kõrve juhtimisel ette Linnateatri näitlejad Epp Eespäev, Piret Kalda ja Anne Reemann Tallinna Linnateater
  Arne Mikk vestleb – “lavastajad omavahel” ehk külas Madis Kalmet “Viplala” hoovikohvik
  Keel ja Kirjandus. “Kogu tõde kiirelt kätte!” Vestlusring humanitaaria populariseerimisest Kultuurileht
15.30 Raamatuesitlus. Raivo Pikner “Kilde Eesti Telefilmi päevilt. Kahe mehe meenutusi.” Esitleb autor koos kaasautori Andrus Nirgiga Nornberg & Co
16.00 Lauri Sommer “Kes on Juhan Jaik?” Juhan Jaigi telk
  Raamatuesitlus. Tiina Tamman “Vana armastuskiri”. Romaani ajendas kirjutama Tallinnas resideerunud Inglise luure agendi Brian Giffey arhiivist leitud kiri, autoriks keegi tundmatu. Allkirjaks on märgitud vaid üks täht – L. Kindlasti naisterahvas, see on kirja sisust selge. See on armastuskiri. Käsitsi kirjutatud, vene keeles, Tallinnas, ilusa käekirjaga, kuupäevaks 6. veebruar 1931, algab sõnadega “Kallis Konstantin”. Kuigi ajalooliste isikute kõrval esineb romaanis ka väljamõeldud tegelasi, on Tiina Tamman püüdnud jääda võimaliku ajaloolise tõe piiridesse. Raamatust räägib Tiina Tamman. Kirjastus Eesti Raamat Kirjastuste Liit
  Täheke meisterdab koos Tiia Metsaga Lastelugude laada ala
  “Kuidas kirjastada iseseisvalt raamatut?” Näpunäiteid jagab Printoni trükikoda Printon
  Looming. Kas eesti on keskus või perifeeria? Tooma Haugi vestlus Martin Ehalaga Kultuurileht
 

Friedrich Ludwig von Maydell (1795–1846) kui Baltimaade  ajaloo kirjutaja ja kujutaja. Esinevad kunstiajaloolane Tiina-Mall Kreem ja ajaloolane Juhan Kreem

Eesti Kunstimuuseum
16.15

 Kaja Kärneri etteütlus

Vikerraadio
16.30 Jalutuskäik Riin Alataluga. Kultuuriajalooline Kadriorg Alguspunkt AHTEV telgist
16.45 Kultuurisaate “Vasar” avalik salvestus. Maarja Vaino vestleb Peeter Müürsepaga masina müüdist Vikerraadio
17.00 Raamatuesitlus. Triinu Meres “Kuigi sa proovid olla hea”. Autoriga vestleb Valner Valme. Triinu Merese uus raamat koondab kaante vahele kolm ulmelugu, kus peamiselt tuleb juttu inimeste rasketest valikutest, võitlust ja mõõgaga vehkimist on napilt, põnevust aga piisavalt. Triinu Meres on avaldanud luulekogu “Lagunemine” (2009), tema lühijutte on ilmunud mitmes novellikogumikus. Merese romaan “Lihtsad valikud” võitis 2017. aasta Eesti Kirjanike Liidu romaanivõistlusel 2. koha (kahasse Eva Koffi romaaniga “Sinine mägi”) ja on pälvinud ohtrat tunnustust kriitikutelt. Kirjastus Varrak Kirjastuste Liit
  Vestlus ilmast, inimestest ja raamatutest. Kohtumine Annika Laatsiga Rahvusraamatukogu
  Koomiksitele uued jutumullid Lastelugude laada ala
  Luuleesitused: Triin Paja. Luulekogu “Nõges” ja teisi luuletusi. ( T. Paja on Betti Alveri kirjanduspreemia laureaat 2018)Manfred Dubov “Täna leitakse kõik üles”. Aime Hansen.  Esinejale omane luulelaad on pildiline ja teatraalne ning koos Aimega astuvad lavale ka mitmesugused karakterid. REaD
  Akadeemia. Kohtumine andumata austajatega: Toomas Kiho ja Jaan Kangilaski Kultuurileht
17.30 Jalutuskäik kunstiteadlase Aleksandra Murrega. Kunsti Kadriorg Alguspunkt Eesti Kunstimuuseumi telk
18.00 Vaba lava. Kõik on oodatud oma sahtlisse kirjutatud luulet lugema REaD
19.00 Luuleaktsioon “Lähme luulele”. Juhan Liiv 155. Juhan Liivist ja tema loomingust mõjutusi ning inspiratsiooni saanud liivilikku omaloomingut esitavad Toomas Kiho, Jaak Jõerüüt, Veronika Kivisilla ja Berit Kaschan. Liivi originaaltekste loevad T-Teatri näitlejad. Korraldaja Tallinna Kirjanduskeskus  Koidula 9 maja ees
20.00 Luulepiknik. Doris Kareva ja Asko Künnap koos segakooriga Vox Populi. Korraldaja Tallinna Kirjanduskeskus Tammsaare muuseumi aed
21.00 Valgus- ja heliinstallatsioon “Meie emakeel lendamas mesipuu poole”. Eduard Vilde muuseumi fassaadil. Valgusdisain Alyona Movko, korraldajad Kadrioru Park ja Tallinna Kirjanduskeskus Eduard Vilde muuseum

 

KOGU PÄEVA AVATUD NÄITUSED:

MATI UNDI pop-up muuseum (Koidula 28 maja ees) Külastuse kestus 15 minutit. Sisaldab giidituuri ja audioinstallatsiooni, kus võtab sõna ka Mati Unt ise. Koostaja Tallinna Kirjanduskeskus.

Eduard Vilde muuseumi kõrval rohealal eesti keele aastast ja rahvavöökirjadest inspireeritud näitus “KIRIVÖÖ”. Koostaja Tallinna Kirjanduskeskus.

Koidula tänaval erinevates kohtades näitus eesti keele ajaloost.

Tallinna Kesklinna Valitsuse telgis tutvustatakse kogu päeva jooksul kirjandusliku roheala eskiisi.

Koidula 5 hoovis on kohalike kirjanduslik hoovikohvik “Viplala”, kust leiab äratinistatud hindadega Helios kirjastuse raamatuid, live-muusikat, kohviku hea-paremaga kui ka väikeseid üllatusi.

Tallinna Keskraamatukogu telgis kell 12-18 raamatutäika, 12-14 Koomiksite töötuba, 14-16 hüpikpildi “Minu kirjandustänav” tegemine lastele. Terve päeva jooksul saab lugeda raamatuid, nuputada, mängida lauamänge. Raamatukogubuss Katarina Jee on ainus Eestis ja väärib kindlasti külastamist. Festivalil sõidab ringi ka keskraamatukogu jalgratas “Raamat paneb rattad käima”.

Lastelugude laada alal toimetavad Eesti Lastekirjanduse Keskus, ajakirjad Täheke ja Hea Laps. Avatud on ka kauplus “Parimad palad”, kus saab kirjutada juturulli, veeretada muinasjuttu ja keeta riimisuppi. Laadalt ei puudu ka viktoriin ja allegri-silbiloterii!

Kell 12-16  Jaigi telgis tondikeste meisterdamine ning kaarnakivi värvimine.

Kirjastuse Nornberg & Co ning Vanavaraait telgist saab soetada vanu raamatuid ja antiiki.

Printoni telgis lastele oma raamatu meisterdamine.

Eesti Draamateatri telgis on Piletidraama: osta saab 13-euroseid sooduspiletid alanud hooaja etendustele. Iga piletiostja osaleb loosis. 

NUKU teatri ja muuseumi alal saab sukelduda teatrilugude maailma: sea end mugavalt sisse, võta kõrvaklapid muinasjutukohvritest ja kuula ilusaid ja lõbusaid lugusid kirjandusklassikast. Ühtlasi saad niimoodi aimu NUKU uue hooaja lavalugudest, mille seas on ka 15. septembril esietenduv “Röövel Hotzenplotz”.

Tammsaare ja Vilde Sõprade Seltsi telgis (AHTEV) toimub kirjanduslike meenete müük festivali toetuseks! 

Kirjastuste Liidu telgis on esindatud kirjastused: Argo, SE&JS, Eesti Raamat, Varrak, Hea Lugu, Tallinna Ülikooli Kirjastus

Rahvusraamatukogu telgis pop-up raamatukogu, lugejaks registreerimine, raamatute laenutus ja prii jagamine.

Kirjastuste Raudhammas ja Legend telgis kohtub lugejatega päeva jooksul kirjanik Indrek Hargla.

Parimat tänavatoitu pakuvad Fresko jäätisevabrik koos vegankohvikuga GÖÖK, Isutaja, Kaks Kokapoissi, Velokohvik, ROOTS kohvibaar, Van Foodie.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.