"Kõik head või halvad asjad maailmas on kiiksuga inimeste tehtud."

Urmas Sõõrumaa, ärimees
Austraalia režissöör koolitab Eesti näitlejaid (0)
10. september 2019
CBI WORKSHOPS

Juba viiendat korda saabub Tallinnasse Austraalia režissöör Robert Marchand, et taas Eesti näitlejaid, stsenariste ja lavastajaid koolitada oma Character Based Improvisationi töötoas.

Töötuba on sel korral 20. septembrist 24. septembrini Kinoliidus. Tegemist on Intensiivne töötoaga professionaalsetele näitlejatele, režissööridele ja stsenaristidele. Varasemalt on töötoas juba osalenud hulk Eesti näitlejaid, režissööre ja stsenariste, näiteks Tanel Toom, Vallo Toomla, Andres Maimik, Taago Tubin, Moonika Siimets, Jaanika Arum, Erki Laur, Anatoli Tafitšuk, Kersti Heinloo, Katariina Unt, Tiina Tauraite, Jan Uuspõld, Maarja Mitt, Kristjan Lüüs, Leana Jalukse, Karl Robert Saaremäe ja paljud teised.

Töötuba keskendub tegelaskuju-kesksele improvisatsiooni protsessile ehk Character Based Improvisation Process  (CBI), mis põhineb “elatud reaalsusel”. CBI uurib tegelaskuju emotsionaalset ja psühholoogilist seisundit läbi mitmete erinevate olukordade. Selle protsessi looja ning tuntuim kasutaja on briti režissöör Mike Leigh. CBI aitab luua detailseid, kompleksseid ja ehedaid tegelaskujusid. Meetodit saab edukalt kasutada üksikisiku- ja grupistseenides, töötamisel valmis stsenaariumitega ning ka improviseeritud draamas.

Näitlejad saavad suurepärased tööriistad, et anda sügavust ja komplekssust oma esitusele ning läheneda tekstidele ja stsenaariumitele uudse nurga alt. CBI meetod on ka väga hea abimees tegelaskuju ettevalmistamisel castinguks.

Režissöörid ja stsenaristid õpivad seda protsessi kasutades lähenema stsenaariumi arendamisele tegelaskuju keskselt ning kasutama “ootamatuid olukordi” kui dramaatilist abivahendit. CBI aitab režissööridel mõista, mida teeb näitleja ning arendada lugu vastavalt sellele.

“CBI koolitusele läksin päris suurte ootustega, et lisaks oma senistele kogemustele veel millestki teada saada ja kogeda midagi sellist, mida seni ei ole olnud võimalik teatris ega filmis rolli luues kogeda. Näitleja, õpetaja ja lavastajana sain mitu head õppetundi ja nõuannet kõrva taha panemiseks, mida ise edasi mõelda, edasi arendada ja omakorda enda tegemiste kaudu rakendada. Näitlejana leidsin end tõesti olukorrast, milles ei olnud ma varem olnud, tegutseda rollis reaalses elulises situatsioonis. Robert Marchand on väga kogenud ja inspireeriv isiksus ja lavastaja,” rääkis koolitusel osalenud näitlejanna Katariina Unt.

Näitleja Erki Laur leiab, et Roberti kursus on Eesti näitlejatele ja lavastajatele väga vajalik. “Osalesin novembri alguses Robert Marchand’i tegelaskuju-kesksel improvisatsiooni koolitusel ja soovitan omaltpoolt seda 5-päevast üliintensiivset kursust ka kõigile teistele näitlejatele ja kinorežissööridele. Eestis on harva võimalus õppida kinospetsiifilist näitlemist –  Robert Marchand’i kursus on üks tänuväärne võimalus ennast kohapeal sellel alal treenida,” lisas Laur. 

“Rob on ainuke inimene maailmas, kes on karakteril põhinevale improvisatsioonile spetsialiseerunud õppejõud. See võib kõlada ulmelise ja eksperimentaalsena, kuid tegu on eelkõige eeltöö ja ettevalmistusmeetodiga ning isegi kui sa ei kavatse oma filmi CBI meetodil arendada, siis ülikasulikke harjutusi ja näpunäiteid saad kasutada ka siis kui armastad töötada klassikalisemal moel või juba eelnevalt valmis kirjutatud stsenaariumiga. Roberti oskuslikult disainitud workshop on näitlejatele sõna otseses mõttes üllatusi täis kogemus, pannes sind sujuvalt oma valitud tegelase elu elama ja siis raputades seda kohtadest ja hetkedel, millest sul aimugi pole. See on üks korralik ride ja experience,” lisas režissöör Tanel Toom.

Robert Marchand on enam kui 25-aastase kogemusega auhinnatud Austraalia filmirežissöör ja õppejõud. Ta on saanud arvukaid auhindu, sealhulgas neli Austraalia Filmiinstituudi auhinda. Marchand on Austraalia juhtiv CBI ekspert. 1993. aastal alustas ta CBI protsessi õpetamist Austraalia Riiklikus Filmi- ja Televisiooniakadeemias. Ta on juhendanud enam kui 100 CBI töötuba näitlejatele, režissööridele ja autoritele Austraalias, Uus-Meremaal, Vietnamis ja Euroopas.

CBI töötoas saab osaleda maksimaalselt 15 inimest. Tänu grupi väiksusele saab Robert pühendada individuaalset tähelepanu igale osalejale. Enne töötoa algust arutab Robert iga näitlejaga läbi, millise tegelaskuju näitleja luua võiks või kuidas juba olemasolevat tegelaskuju põhjalikumalt välja arendada.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.