"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Sarapuu: alampalk peaks moodustama 40 protsenti keskmisest palgast (0)
18. september 2019
Scanpix

"Keskfraktsiooni hinnangul oli sõlmitud kokkulepe, et alampalk peaks moodustada 40 protsenti keskmisest palgast, samm õiges suunas," sõnas Keskerakonna fraktsiooni juht Kersti Sarapuu. 

Ametiühingute keskliidu esimehe Peep Petersoniga alampalga suuruse teemat arutanud Sarapuu avaldas lootust, et praegune vaidluskoht saab tööinimeste jaoks soodsa lahenduse, vahendas BNS. 

“Keskfraktsiooni hinnangul oli 2017. aastal tööandjate ja ametiühingute sõlmitud kokkulepe, et alampalk peaks moodustada 40 protsenti keskmisest palgast, samm õiges suunas,” sõnas Sarapuu. “Loodetavasti jõuame ka praegu kujunenud olukorras kõigi osapoolte jaoks kokkuleppeni. Eesti majanduse käekäik sõltub nii tööandjatest kui ka tublidest tööinimestest.”

Ametiühingute keskliidu esimehe Peep Petersoni sõnul on olnud läbirääkimised sellel aastal tööandjate keskliiduga raskemad ning seetõttu loodetakse küsimuses valitsuselt olulist tuge. “Täna meil tööandjatega kokkulepet veel ei ole ja peame ühiskonda valmistama ette olukorraks, kus kokkulepet ei pruugigi tulla. Ilmselt tuleb valitsusel kaaluda, kas vajadusel kehtestada alapalga määr ühepoolse otsusena,” ütles Peterson, lisades, et rahvusvahelist taset vaadates, peaks Eesti alampalk olema vähemalt 600 eurot.

Riigikogu ametiühingute toetusrühma esimehe Oudekki Loone sõnul peab riik seisma alati nõrgemate eest. “Alampalka teenivad inimesed on kõige haavatavamas positsioonis. Ei ole aktsepteeritav, et tööandjate keskliidu volikogu otsustab nende elukvaliteedi üle ning riik peab abikäe ulatama,” sõnas Loone.

Üleriigilises alampalgas lepivad kokku sotsiaalpartnerid, ehk kõigi Eesti tööandjate esindajana tööandjate keskliit ning töötajate esindajana ametiühingute keskliit.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.