"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VAATA TÄISPIKKA VIDEOT JA FOTOSID! Jaani kirikus näidati võimsat laseretendust (0)
20. september 2019
Mats Õun

Esialgu Kadrioru pargi hooaega lõpetavast tagasihoidlikust üritusest on 14 aastaga kasvanud kolmepäevane silmarõõmu, muusikaelamusi ja fantastilisi valgusinstallatsioone pakkuv Eesti suurim valgusfestival.

 

 

Vaata galeriid (65)

 

 

Valgus kõnnib Kadriorus (19.09.2019)

 

“Samanimeline videoetendus – “Aja rajad” – viib meid linnaväljakul minevikku, olevikku ja tulevikku,” ütles festivali direktor ja etenduse üks autoreid Caspar Lootsmann. “Etendus räägib sellest, kus me oleme olnud, mis meil on praegu ja kuhu  võiksime edasi minna. Valgus paneb Vabaduse väljak 10 maja fassaadi ja aknad niimoodi mängima, et tänu loodud optilisele illusioonile näib kogu maja kõndima hakkavat. Vahepeal saab aga majast mets ja veel palju muidki asju. Vanalinnas kõndis valgus juba eelmisel aastal, tänavu teeme pikema tiiru.”

 

Kuninglikud hologrammid

Lootsmanni sõnul on Vabaduse väljaku kõrval festivalipaigaks ka Harjumägi, Taani kuninga aed, Kiek in de Kök, Jaani kirik, Harju tänava haljasala jpt põnevad kohad. Kadriorus süüdatakse üle 6000 küünla ja tõrviku ning taas lööb särama üle 20  valgusinstallatsiooni. Lilleaias saab festivali avapäeval kaasa elada tsaaripere vestlustele.

Installatsioonis “Pealtkuulamata kõneluste aegumatu müstika” teevad kaasa Rakvere teatri näitlejad.

“Pildi kõrval mängib selles etenduses tähtsat rolli heli,” rääkis etenduse üks autoreid Kristiina Kirsel. “Mõtlesin sellele teemale juba mitu aastat, nüüd leidsin ka partnerid, kellega koostöös etendus sündiski. Peetri ja Katariina lugu toob publikuni paari omavahelise vestluse alates Kadrioru parki jõudmisest, mõtisklused hiljem pargis kõndides ja sellegi, millise pilguga nad tänast parki vaataksid. Paljut tuleks muidugi võtta läbi huumoriprisma.”

Peetri rollis teeb kaasa Margus Grosnõi ja Katariina rollis Anneli Rahkemaa. Tekst Toomas Suumanilt ja  tehniline lahendus OÜ-lt KNM Eesti. “Teeme Kadriorus midagi sellist, mida maailmas seni tehtud ei ole,” ütles siinmail esimest tegutsemisaastat tähistava KNM Eesti esindaja Edvin Laani. “Selleks on vaatemängulised hologrammid õues mastaapse auditooriumi ees! Meie meeskond näeb selle nimel väga suurt vaeva, et efekt ning tulemus oleks täiuslik.”

Purskkaevude etendus

Videoetendused on kordumatud. Kadrioru lossi seinal algavad kodumaiste pianistide minikontserdid. Hollandist pärit Mr. Beami muusikaline installatsioon “Keys of Light” loob tehisintellekti koostööl klaveriteoste põhjal valgusetenduse nii lossi fassaadil kui ka ümbritsevail puudel. “Iga noot, mis klaveril vajutakse, muutub vaadeldavaks ja põnevaks valgusefektiks lossiseinal,” ütles Lootsmann. “Ühe vaatemänguna on tagasi külastajate kiidetud Luigetiigi purskkaevude etendus.”

Erilise purskkaevude etenduse annavad Läti artistid Artistic LV.

“Ootame ka sel aastal festivalile enam kui 50 000 külastajat,” ütles Lootsmann, kelle sõnul aitab neljakümnest installatsioonist koosnev valguskett avastada linnaruumi põnevaid elemente täiesti uuest küljest.

Festival toimub 18. ja 19. septembril Kadrioru pargis ja 19. ja 20. septembril vanalinnas. Festivalipäevad algavad kell 19 ja lõpevad südaööl, kuid kõigil huvilistel on võimalus suurt osa väiksemaid valgusinstallatsioone vaadelda kella kaheni öösel. Kokku särab Kadriorus ja vanalinnas 42 installatsiooni.

Lisainfot vaata siit

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.