"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tänavune Teadlaste Öö festival kutsub kogu Eesti katsetama (0)
27. september 2019
Scanpix/ Foto on illustreeriv

Huvilised on oodatud teaduskohvikutesse ja ettevõttekülastustele, Tartu ja Tallinna vahel sõitvates rongides saab näha teaduskatseid. Lisaks saab ehitada robotpaati, taimedele udu ajada või teaduslikult seeni korjata.

Selle laupäevani toimub 14. Teadlaste Öö festival, mille keskmes on seekord enam kui 101 eksperimenti erinevates Eesti paikades.

Festivali peakorraldaja Anna-Liisa Ingver rääkis, et selleaastase festivali eesmärk on kutsuda kõik teadushuvilised ise katsetama ja eriskummaliste katselaboritega tutvuma. “Kui näeme kusagil videolõiku põnevast teaduskatsetusest, ei mõtle me tihti sellele, et paljusid neist katsetest saaks ka ise järele teha – teaduse saab proovile panna kas või oma kodus.”

Ingver lisas, et tihti seostub inimestele sõnaga “eksperiment” mõni klassikaline keemia- või füüsikakatsetus. “Tegelikult saab eksperimente teha ka paljudes teistes valdkondades – nii leiabki festivali kavast muuhulgas psühholoogia, kirjanduse, fotograafia ja toidutehnoloogiaga seotud eksperimente.”

Ingver sõnas, et festivali teema on omamoodi kummardus Eesti Vabariigi 101. sünnipäevale. “Festivali ajal toimub suuremaid ja väiksemaid eksperimente Kuressaarest Kohtla Järveni – piltlikult võib öelda, et kogu Eesti paneb teadusele käed külge. Mitmekesise programmi on kokku pannud nii põhikoolid, gümnaasiumid, ülikoolid, muuseumid kui ka erinevad teadusasutused.”

Festivali “maaletooja” Teaduskeskus AHHAA panustab kavasse mitmekümne eksperimendiga. “Kõige vaatemängulisemad neist on 26. septembril Tartu Keskkatlamaja korstna otsas hõljuv hiigelõhupall, mis paneb proovile Bernoulli printsiibi ning 28. septembril Tartu Ülikooli muuseumis aset leidev Cavendishi katse, mis näitab, et raskusjõud on päriselt olemas,” tutvustas Ingver. Lisaks pakutakse 27. septembril AHHAAs kõrvitsapirukat, mis on valmistatud teaduskeskuse katusel kasvanud eksperimentaalviljadest.

Peale eksperimentide leiab kavast ka hulgaliselt muid põnevaid teadussündmusi, millest mitmedki toimuvad juba enne festivali ametlikku alguskuupäeva. Huvilised on oodatud näiteks teaduskohvikutesse ja ettevõttekülastustele, Tartu ja Tallinna vahel sõitvates rongides saab näha teaduskatseid. Lisaks saab ehitada robotpaati, taimedele udu ajada või teaduslikult seeni korjata.

Festival kulmineerub täna üle-euroopalise Teadlaste ööga.

Täpsemat kava vaata siit

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.