“Kui vanemad lähevad lahku, on nad ise kriisis ja käituvad sageli nagu lapsed. Nende laps satub siis oma vanemate, kahe väikese lapse tasemel käituva täiskasvanu vahele."

Ly Rüüs, Mustamäe sotsiaalhoolekande osakonna juhataja
SÕPRUSLINNAD: Tallinn ja Peterburi ehitavad kultuurisilda (0)
30. september 2019
Jelena Rudi

"Meid seovad tänagi sajad ühised projektid, kümnete tuhandete inimeste isiklikud sidemed, koos ette võetud üritused, ja mis kõige olulisem – ma olen selles veendunud – ühised ettevõtmised tulevikus," rääkis Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart. 

Peterburi ja Tallinna linnajuhtide ja kultuurisaadikute kohtumised on muutunud traditsiooniliseks, leides tänavu aset juba 20. korda – sel aastal juhtis meid külastanud delegatsiooni Neevalinna asekuberner Vladimir Knjaginin. Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart meenutas tervituskõnes Sankt Peterburgi päevade avaüritusel 26. septembril, et ehkki linnad kohtuvad nüüd juba 20. korda, seovad neid märksa ammusemad ja tihedamad sidemed. “Paljud tuntud Eesti kultuuritegelased õppisid omal ajal Neevalinnas, neisse jäädvustus selle linna kordumatu atmosfäär, mis omakorda kajastus nende loomingus,” ütles Kõlvart. 

Asekuberner Vladimir Knjaginin omakorda luges ette Peterburi kuberneri Aleksandr Beglovi tervituse. Kahjuks ei saanud kuberner ise Tallinna tulla, sest pani pärast äsja toimunud kohalikke valimisi kokku Sankt Peterburgi linnavalitsust. Kuberner Beglov õnnitles peterburilaste nimel tallinlasi traditsiooni ümmarguse aastapäeva puhul. “Nende aastate jooksul pole me mitte ainult suutnud meie koostööd tugevdada, vaid ka täita uute ühiste ettevõtmistega,” ütles kuberner läkituses, kutsudes ühtlasi kõiki tallinlasi Sankt Peterburgi külla.

Seejärel autasustas Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart Raemedaliga rahvusvahelise teatrifestivali “Balti maja” asutajat Sergei Šubat – kulutuurisidemete põimimise eest nii Tallinna ja Peterburi vahel kui ka Läänemere piirkonnas tervikuna.

Pidulikule osale järgnes galakontsert “Peterburi meloodiate saladused”. Alexela kontserimaja saal oli rahvast tulvil, aga selles polnud ka midagi üllatavat: lavale astus ju terve plejaad parimaid Peterburi noori lavatähti, keda on tunnustatud nii Venemaa kui ka rahvusvahelistel lauluvõistlustel. Suurepärase häälematerjaliga Agata Vavilov ja Georgi Novitski esitasid dirigent Andrei Medvedjevi taktikepi all mänginud orkestri saatel mõlema linna elanikele tuntud filmimuusika lugusid. Eduard Hill noorem, kuulsa estraadilaulja Eduard Hilli lapselaps, tõestas seejuures, et anne on pärandatav. Aga telekonkursi “Šõu” seitsmenda hooaja võitja Pjotr Zahharov pani isegi muidu nii vaoshoitud Tallinna publiku vaimustusest “Braavo!” karjuma. Džässilegend David Gološtšokin andis samas teada, et tema muusikaline karjäär sai alguse just nimelt Tallinnas. “See oli 1961. a Tallinna džässifestivalil – ma olin toona vaid 16-aastane.  Seepärast suhtun Eesti publikusse eriliselt, ja ma väga armastan Eestis,” ütles muusik.

Järgmisel päeval andis hiljuti 75. sünnipäeva tähistanud Gološtšokin kontserdi ka Mustpeade majas.

Seoses 800 aasta möödumisega Tallinna esmamainimisest andsid Peterburi esindajad meile üle kingituse: Pae parki mõeldud laste mänguväljaku. Eelmise aasta Peterburi kohtumistel, kus meie olime võõrustatavad, oli toonane linnapea Taavi Aas oma kõnes nimelt meenutanud mainitud tähtpäeva. Pae pargi kui kingituse parima asupaiga olid juba varem ühiselt heaks kiitnud mõlemad pooled. Vene muuseum aga kinkis Kadrioru pargile tammeistiku, mis võrsunud Peeter I tammedest.  

Keskraamatukogud teevad koostööd

• 27. septembril kohtusid Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart jt linnajuhid Raekojas Peterburi asekuberneri Vladimir Knjaginini ja teda saatva delegatsiooniga. Kohtumise lõpus kirjutati alla Tallinna ja Peterburi keskraamatukogude koostöölepe. Samalaadsed lepped seovad nüüd ka Tallinna filharmooniat ja Sankt Peterburgi riiklikku akadeemilist kapelli ning siinset Vene kultuurikeskust ja festivali Balti maja.

• Sankt Peterburgi kirjanike maja direktor Jevgeni Lukin aga esitles omakorda kogumikku “Teineteisele vastu: Sankt-Peterburg ja Eesti”, mis pühendatud kultuurikoostööle. Selle koostasid autorid mõlemalt poolelt. Asekuberner Vladimir Knjaginin tegi seejärel sissekande  Raekoja külalisteraamatusse, milles tänas Tallinna sooja vastuvõtu eest ja lootis, et sidemed edaspidi üha tihenevad. Asekuberner märkis, et Peterburis on juba alustatud ettevalmistustega Tallinna külaliste vastuvõtuks järgmisel sügisel, ja et kahe linna koostöö sillutab teed teineteisemõistmisele riikide tasandil.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.