"Kui vanasti said inimesed tänaval petta, siis nüüd internetis."

Joosep Kaasik, Põhja prefekt
Aleksander Sibulale pühendatud erialapäev (0)
23. oktoober 2019

1. novembril 2019. a toimub Tallinna Keskraamatukogus Aleksander Sibulale pühendatud erialapäev. Tänavu möödub keskraamatukogu kauaaegse direktori ja eesti raamatukogunduse arendaja Aleksander Sibula sünnist 135 aastat.

Erialapäeval on tähelepanu keskmes viimastele aastatele iseloomulikud tendentsid – eestlaste suur huvi esoteerikakirjanduse ning leige huvi luule laenamise vastu. Vestlusringides arutavad kirjastajad, ajakirjanikud, luuletajad ja erinevate valdkondade eksperdid, milline on raamatukogu vastutus esoteerikakirjanduse levikul ning kes ja mida saaks teha luule populariseerimiseks. Erialapäev pakub erinevaid vaatenurki, kuidas kaasaegse raamatukogu kasutaja vajadustele vastata.

Erialapäeva esimene vestlusring keskendub esoteerikakirjanduse komplekteerimisele. Paneelis arutlevad eksperdid, kuidas leida tasakaal lugejate soovide ja rahvaraamatukogu eesmärgi – arendada lugejat – vahel. Kas raamatukogud peaksid ostma alternatiivmeditsiini, vandenõuteooria, okultismi, selgeltnägemise jms valdkonda kuuluvaid raamatuid? Kas neid oma kogusse ostes saame loota lugejate tervele mõistusele? Kuhu tõmmata piir rahvameditsiini ja esoteerika vahele? Vestlusringi juhib Eesti Rahvusringhäälingu toimetaja ja 2018. aasta Bonnieri preemia laureaat Merilin Pärli. Vestlusringis osalevad Tallinna Keskraamatukogu direktor Kaie Holm; teaduspõhise meditsiini propageerija ja aasta arst 2017 Karmen Joller, soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinik Liisa-Ly Pakosta ja kirjastuse Tänapäev peatoimetaja ja Eesti Kirjastuste Liidu juhatuse liige Tauno Vahter.

Teine vestlusring keskendub luulele. Tallinna Keskraamatukogus oli 2018. aastal 4030 erinevat nimetust luuleraamatut, millest enam kui pooli nimetusi (56,7%) ei laenatud möödunud aastal kordagi. Vestlusringis otsitakse vastust küsimusele, mida teha, et iga luuleraamat leiaks lugeja. Kuna luulehuvilisi napib, kas raamatukogu võiks siis luulet vähem osta ning hankida selle asemel rohkem näiteks lastekirjandust? Kes peaks luulet populariseerima – looja, kirjastaja, raamatukoguhoidja, õpetaja, ajakirjanik, veel keegi? Paneeli juhib luuletaja Maarja Kangro ning selles osalevad luuletaja Jan Kaus, Sirbi kirjandustoimetaja Pille-Riin Larm, kirjastuse Hea Lugu juht Tiina Kaalep ja Eesti Rahvusringhäälingu ajakirjanik Valner Valme.

 Erialapäevast teeb otseülekande Eesti Rahvusringhäälingu kultuuriportaal. Erialapäeva läbiviimist toetab Kultuuriministeerium programmi “Raamatukogude arendamine” kaudu.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.