"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO ja FOTOD! Citybee alustas Tallinnas sõiduautode kiirrendiga (0)
26. oktoober 2019
Mats Õun

Leedu juurtega ettevõte Citybee pakub Tallinnas nüüd ka mobiilirakendusel põhinevat sõiduautode kiirrendi teenust, milleks toodi linna 135 uut bensiinimootoriga Fiat 500 sõiduautot; autoparki suurendatakse lähiajal vastavalt nõudlusele.

Teenuse sihtgrupiks on Citybee Eesti juhi Heigo Protteni sõnul autojuhilubadega inimesed, kellel pole autot, ning need, kel on auto olemas, kuid kasutavad seda harva ning sooviksid mõistlikumate kuludega oma tarvilikud sõidud tehtud saada. “Meie usk on see, et miks peab inimesel seisma maja taga parklas üheksakümmend protsenti ajast auto, mida ta tegelikult eriti ei kasuta.” 

Tallinna abilinnapea Kalle Klandorfi sõnul on linnavalitsuse vaates odava autorendi kliendibaas praegused ühistranspordikasutajaid. “Idee inimesed ühistranspordist autodesse suunata ei esinda kuidagi keskkonnasäästlikku ega tulevikule mõtlevat mõtteviisi,” lisas Klandorf kolmapäeval. 

Läbirääkimised linnavalitsusega jätkuvad. 

Autorendi hind kujuneb kasutusaja ja jooksva kilomeetriarvestuse põhjal. Teenuses eristatakse minuti-, tunni-, päeva- ja nädalahinda. Kilomeetri hind on 17 senti. 

Esialgu pakutakse Eestis rendivõimalust ainult Tallinnas. Autot võib kasutada ka sõitudeks Tallinnast väljapool, kuid auto tuleb tagastada Tallinnasse ning jätta mobiilirakenduses nähtaval kaardil märgitud alale. 

Vaata galeriid (24)

“Parkida võib igale poole avatud parklatesse, mis ei ole eraparklad ega eramaad. Ja kui me räägime Tallinna kesklinnas, siis me lubame autot parkida ka kesklinna, südalinna ja vanalinna tsoonides,” selgitas Protten reede ennelõunal teenuse avasündmusel. Citybee kliendile tasulises tsoonis parkimine lisatasusid kaasa ei too.

Reedel Vikerraadio hommikuprogrammis antud intervjuus ütles transpordiameti juhataja asetäitja Talvo Rüütelmaa, et Tallinna linn Citybeele tasulise parkimise alal soodustusi määranud ei ole. Põhjustena tõi Rüütelmaa välja suureneva liikluskoormuse, vabade parkimiskohtade hõivamise ja keskkonnareostuse. “Lühisõidud külma mootoriga on suure keskkonnareostusega,” selgitas ta.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.