"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Konverents võtab fookusesse vanemaealiste hariduse ja tööelu (0)
28. oktoober 2019
Pixabay

Tallinna Ülikooli Eesti demograafia keskus korraldab teisipäeval arutelukonverentsi "Pilk hallile alale. Vananemine elukaare vaates", mis keskendub nii Eesti kui ka teiste Euroopa riikide kesk- ja vanemaealiste tervisele, tööle, haridusele, majanduslikule toimetulekule ning sotsiaalsele elule.

Arutelukonverents tugineb kesk- ja vanemaealiste uuringu SHARE erinevate uuringulainete tulemustele. Juttu tuleb kõikidest Euroopa riikidest, kuid peamine fookus on sellel, kuidas sarnaneb või erineb Eesti teistest Euroopa riikidest ning mida saavad riigid erinevate poliitikate osas üksteiselt õppida.

“Eesti eripära on näiteks see, et meie naistel on olnud ühed pikemad töö- ja hariduskarjäärid. See tähendab, et vanemas eas on meil võrdsemad pensionid, sest pere eest hoolitsemise aeg on naiste aktiivse elu perioodil üks lühemaid,” sõnas konverentsi üks korraldajatest, Tallinna Ülikooli Eesti demograafia keskuse (EDK) vanemteadur Luule Sakkeus.

Eesti inimesed on keskmiselt rohkem aastaid koolis käinud kui SHARE teistes riikides. Seda saab selgitada pikka aega kehtinud keskhariduse kohustuslikkusega. Nii on Eestis ka täiendusõppes osalemise kõrgemad näitajad, lisas Tallinna Ülikooli EDK-i teadur Tiina Tambaum.

SHARE konverentsi lõpetab arutelu “Vananemise probleemi- või protsessipõhine poliitikakujundus”, kus teiste hulgas osalevad riigihalduse minister Jaak Aab, sotsiaalminister Tanel Kiik ja Riigikogu sotsiaalkomisjoni liige Signe Riisalo. Arutelu juhib EDK-i vanemteadur Lauri Leppik.

SHARE on longituudne uuring, millega kogutakse Euroopa 28 riigis andmeid 50+ vanuses rahvastiku individuaalse vananemise, tervise, elutingimuste, töö ja tööturult lahkumise kohta. 

Uuring algas 2004. aastal, Eesti liitus uuringu neljanda lainega aastal 2010. Selle aasta oktoobri lõpus algab uus uuringulaine.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.