"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO! Minister Kiik: üllatav on tõde moonutav retoorika (3)
28. oktoober 2019

Esimest ministri ametiaega pidav sotsiaalminister Tanel Kiik on sattunud EKRE turmtule alla. Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna volikogu leiab, et valitsus peab lõpetama kõigi ideoloogiliste kodanikuühenduste riikliku rahastamise. Nimelt ei meeldi EKREle see, et sotsiaalministeerium rahastab LGBT Ühingut. Ent minister Kiik on öelnud, et seni, kuni tema on minister, antud ühingu rahastamist ei lõpetata.

 

“Kuna ma olin enne kaks pool aastat peaministri büroo juht, siis mul oli üsna hea ettekujutus, mis on sotsiaalvaldkonna kõige suuremad murekohad,” ütles Tanel Kiik Tallinna Televisioonile. “On see pikaajalise hoolduse temaatika, on see tervishoius arstiabi kättesaadavus, regionaalselt arstide leidmisi küsimus. Kuna kaks nii öelda ministri kohta pani kokku ehk tervise- ja tööministri ja sotsiaalkaitseministrist sai taas sotsiaalminister, nii nagu ta varasemalt on olnud – sellevõrra oli tööd rohkem, kui oleks nii-öelda olnud eeldusel, et oleks jätkatud kahe eraldi ministriga.”

LGBT Ühingu teema ei tulnud Kiigele ootamatult. Siiski oli Kiiki sõnul üllatav tõde moonutav retoorika. “Üks asi on olla opositsioonis, teine asi on olla koalitsioonis. Koalitsioonikaaslased omavahel arutavad asju laua taga vaatavad peale, mis on reaalsed seadused, allaktid, mis on reaalne praktika. Praegu on mindud sildistamise teed – see ei ole koalitsiooni tavapärase töörütmiga kuigi hästi kokku minev,” ütles minister.

Kiik selgitas, et hasartmängumaksutoetusest saadud rahastus otsustati juba ammu enne tema ametiaega. “Selle summa puhul oli tõesti nii, et taotlejad said organisatsioonid, kes tegelesid võrdsuspoliitikaga. Kokku jagati 3,8 miljonit eurot erinevatele projektidele, sellest siis umbes kaks ja pool protsenti sai LGBT Ühing oma valdkonnas ja nüüd püütakse jätta mulje, et see on nagu mingi riiklik rahastamine, kuidagi väga palju teistest erinev. Ta ei ole erinev,” ütles minister.

Kiik rääkis, et kriitika teda isiklikult ei häiri, kuid see häirib sugulasi-sõpru ja igapäevast tööd. “Paratamatult võtab aega, kui sul on mingid päringud sees, kui sul on mingisugused kirjad tulemas, on vaja vastata, ümber lükata jälle mingeid väiteid ja loomulikult tekitab see mingisuguseid muresid väga paljudes teistes kodanikeühendustes.”

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Vana penskar
28. okt. 2019 17:36
Kui minister kiik väga tahab, siiseraldaguoma isiklikku raha. Kui ei meeldi siis lasku varvast. Lastele kogutakse korjandustega ja pededele antaxe maksumaksjate raha. See kiik on ikka peast segi või on ise pede.x
vast Kastanist piisab
28. okt. 2019 13:08
Järsku eraldaks vikerkaarele Kastani baari ja aitab siit vast teat lahendus mitte annab terve sotsminni vikerkaarele?
moraal
28. okt. 2019 11:49
Olge hea ja tehke minule selgeks milleks peab riik rahastama ebanormaalsust ja amoraalsust,propageerivat LGP organisatsiooni.Õiglane oleks,toetada samaväärselt ka normaalseid inimsuhteid ja pere traditsioone kandvaid inimesi,kes meie riiki ja rahvust,järeltulevatele põlvedele,edasi kannavad.See käsk ja suunitlus tuleb muidugi välisjõududest kuid kui kästakse ,pea tulle pista siis kas me sellist lollust ikka teeksime?