"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Lugeja küsib: Minu 6-aastane laps on valitud ühte jõuluetendusse päkapikku mängima. Tegemist on etendusega, kuhu saab pileteid osta. Tahaksin olla kindel, et laps saab lubatud tasu. Mida selles olukorras teha? (0)
04. november 2019
Scanpix

Eelkõige vastutab lapse eest tema vanem ning seejärel hoolitseb etenduse korraldaja lapse turvalisuse ja selle eest, et kogu tegevus vastaks lapse vanusele. Leping on võimalik sõlmida lapsevanema ja etenduse korraldaja vahel, kus märgitakse kõikide osapoolte kohustused ja õigused.

Lugeja küsib: Minu 6-aastane laps on valitud ühte jõuluetendusse päkapikku mängima. Tegemist on etendusega, kuhu saab pileteid osta ja laps saab selle eest ka tasu. Etenduse korraldaja väidab, et lapsega ei saa lepingut sõlmida ja tasu makstakse sularahas peale etendust. Lapsevanemana tahaksin siiski olla kindel, et laps saab kindlasti lubatud tasu. Etenduse korraldaja väide kõlab kummaliselt, sest tema saab ju tulu ning mingisugune leping tuleks siiski sõlmida. Mida selles olukorras teha? Kuidas oma lapse õiguseid kaitsta?

Vastab Kaire Saarep, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja: Kuigi alla 7-aastastel lastel ei ole töötamine töölepingu seaduse alusel lubatud, siis ei ole lapse kaasamine kultuuri-, kunsti-, spordi- või reklaamitegevusse täiesti välistatud. Kui alla 7-aastane laps osaleb etenduses, siis on tegemist kultuuritegevusega, kus etenduse korraldajal ja lapsevanemal on võimalik sõlmida omavahel leping, kuna nii noore lapse endaga lepingut sõlmida ei saa.

Lepingut sõlmides on kõige olulisem see, et lapse huvid oleksid kaitstud. See tähendab, et etenduses osalemine on lapsele kerge, ohutu ning tema vanuse, küpsuse ja võimetega on arvestatud. Lapsele tuleb selgitada, mida etenduses osalemine tähendab (kui palju aega sellele kulub, mis tegevusi ta peaks tegema jne). Laps peab ise tahtma etenduses osaleda. Esmane vastutus lapse heaolu eest on alati lapsevanemal, kes tagab eelnimetatu ja kontrollib, kas etenduse korraldaja lubatu vastab tõele.

Lepingut sõlmides tuleb läbi mõelda kõigi kolme osapoole (laps, lapsevanem, etenduse korraldaja) õigused ja kohustused. Lapsel on õigus saada etenduses osalemise eest tasu ja tal on õigus igal ajal keelduda etenduses osalemisest. Lapsevanema kohustus võib olla lapse õigel ajal proovidesse ja esinemistele toomine ning selle kohustuse täitmata jätmise eest ilma põhjuseta võib kokku leppida sanktsioonides. Lapse loobumisega etendusel osalemisest ei tohiks lapsevanemale kaasneda leppetrahvi, kuid sõltuvalt asjaoludest on võimalik vähendada kokkulepitud tasu. Etenduse korraldajal on kohustus tagada lapse heaolu ja maksta kokkulepitud tasu. Läbi tuleb mõelda, kes saavad last vajaduse korral etenduses asendada. Lisaks tuleb tagada, et lapsega ei puutu kokku etenduses ja selle ettevalmistamisel vahetult kokku isikud, kellel see seadusega keelatud on. Lapse osalemine etenduses tuleb kanda töötamise registrisse muu võlaõigusliku kokkuleppe alla ning lisaväljale märkida lapse vanus.

Kokkuvõttes võib öelda, et lapse heaolu ja soov on kõige olulisemad. Eelkõige vastutab lapse eest tema vanem ning seejärel hoolitseb etenduse korraldaja lapse turvalisuse ja selle eest, et kogu tegevus vastaks lapse vanusele. Leping on võimalik sõlmida lapsevanema ja etenduse korraldaja vahel, kus märgitakse kõikide osapoolte kohustused ja õigused. Alla 7-aastasele lapsele ei saa lepingusse lisada kohustusi, mida ta oma vanust arvestades ei ole võimeline täitma või mis pole kohased.

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.