"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Uuring: innovatiivse töökultuuriga ettevõtted on digitaalselt edukamad ja omavad rahulolevaid töötajaid (0)
12. november 2019
Scanpix/ Foto on illustreeriv

Kõige uuenduslikemas ettevõtetes saavad 73% töötajatest valida, kuidas nad oma tööülesandeid lahendavad. Kui töötajal on vabadus otsustada oma tegutsemise üle, on ta efektiivsem ja võtab oma tööülesandeid kohusetundlikult ning loomulikult.

Londoni Business Schooli läbiviidud uuringust selgus, et ettevõtted, kelle töökultuur on innovatiivne, saavutavad teistest kaks korda suurema digitaalse kasvu ning nende ettevõtte töötajad on rahulolevamad kui mujal.

Uuringut “When change is the new normal” läbiviinud teadlaste eesmärk oli kaardistada ja  analüüsida töökultuuri, tehnoloogia ning juhtimise mõju ja ühisosa. Uuringus osales 15 Lääne-Euroopa riiki ja kokku analüüsiti 9000 respondendi ehk töötaja vastuseid. Uuringut juhtis London Business Schooli organisatsiooni käitumise professor Dr. Michael Park.

Keskmiselt vastas uuringu küsimustele igas riigis 600 töötajat, kellest 100 olid juhid. Uuringust ilmneb, et innovatiivse töökultuuriga ettevõtted naudivad digitaalset kasvu teistest prognoositavalt kaks korda rohkem ja omavad tööl rahulolevaid kolleege.

Uurimuse järgi teeb edukas juht järgmist: 

 • Ületab informatsiooni külluse ja loob sildu 
 • Võimendab meeskondasid ja julgustab “iseõppimise töökultuuri” tekkimist 
 • Kaitseb töötaja tähelepanu ja edendab rahulikus tempos töötamist 
 • Toetab juhte kui muutuste kriitilisi eestvedajaid  

Töötajate efektiivsust vastupidiselt vähendavad aga kõige rohkem: 

 • 22% Kolleegide vahelesegamine 
 • 15% Kohtumised, kõned ja e-mailid 
 • 14% Info kogumine kolleegidelt 
 • 11% Enese tähelepanu kõrvalejuhtimine 
 • 7% Inspiratsiooni otsimine 
 • 10% Värskete perspektiivide otsimine 
 • 10% Muu 
 • 11% Kinnitamisringid 

Innovatiivsust organisatsioonikultuuris tõstab töötajate iseseisvus – kõige uuenduslikemas ettevõtetes saavad 73% töötajatest valida, kuidas nad oma tööülesandeid lahendavad. Kui töötajal on vabadus otsustada oma tegutsemise üle, on ta efektiivsem ja võtab oma tööülesandeid kohusetundlikult ning loomulikult. Uuringust selgus, et paindliku organisatsioonikultuuriga töökohtades saavad töötajad kolleegide sõbralikule abile loota kuni 70% juhtudel, vähem uuenduslikemas organisatsioonides saab seda teha aga 39%. 

Küsitlus viidi läbi 15 Euroopa riigis: Austrias, Belgias, Taanis, Soomes, Prantsusmaal, Saksamaal, Itaalias, Iirimaal, Hollandis, Norras, Portugalis, Hispaanias, Rootsis, Šveitsis ja Inglismaal. 

Uuringu tulemusi tutvustatakse täna Milanos Microsofti #WorkReworked konverentsil. Tutvu uuringuga siin.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.