"Kui vanasti said inimesed tänaval petta, siis nüüd internetis."

Joosep Kaasik, Põhja prefekt
Noorsootöö nädal õpetab kuidas olla vaimselt terve (0)
16. november 2019
Scanpix

Nädala raames saab selgeks, kuidas tulla toime raskes olukorras ja ennetada läbipõlemist. Noorte heaolu ideetoad jagavad kogemusi, kuidas panna end tundma väärtusliku ja elurõõmsana. Noorsootöö keskuse peaeksperdi Kadri Koorti sõnul andsid terviseteema idee noored ja noorsootöötajad ise.

Tänavuse noorsootöö nädala teema “Tervis. Minu heaolu” juhib tähelepanu vaimsele, sotsiaalsele ja füüsilisele tervisele. Näiteks pakkusid noored välja terviseteemalise challenge #olensillas algatuse, mis kutsub huvilisi novembrikuus tegema tervisele head ning sellest Instagramis märku andma. Sillas võib olla nii igapäevasest liikumisest looduses kui ka nutiseadme kasutamise piiranguist – igaüks saab valida oma tervise heaks sobivaima. Väljakutsete vahel läheb loosi terviseteemaline koolitus, mida viib läbi Ott Kiivikas.

Noorte heaolu ideetoad jagavad kogemusi, kuidas panna end tundma väärtusliku ja elurõõmsana. Noorsootöö keskuse peaeksperdi Kadri Koorti sõnul andsid terviseteema idee noored ja noorsootöötajad ise.

Põhja-Tallinna noortekeskuses (Kopli 98) peetakse 25. novembril häkaton ehk ajurünnak. Kella 12-16.30 kestev tasuta töötuba sisaldab ka tervislikku vahepala. Ideetuba otsib lahendusi, kuidas ennetada vaimse tervise raskusi ja aidata ennast või oma lähedasi. Pakutud ideedest valitakse välja kõige sobivamad lahendused ja luuakse prototüüp. Ideetuppa on oodatud 25 osalejat, nii noored ka kui noortega töötavad täiskasvanud. Registreeruda saab www.teeviit.ee/noorte-heaolu-ideetoad.

Ametite nimekiri

Loenguid ja töötubasid oma piirkonna noortele, noorsootöötajatele või kogukonnale võivad korraldada kõik soovijad. 18.-30.  novembrini toimunud sündmuste organiseerijate vahel loositakse kahele korraldajale välja 500 eurot. Sündmused tuleb eelnevalt registreerida veebilehe https://noorsootoonadal.ee/ kaudu.

21. novembril toimub noorsootöö nädala raames töövarjupäev, mis kutsub koolinoori üles varjutama eri ametite ja elukutsete esindajaid. Selle eestvedaja, Junior Achievement Eesti direktori  Kersti Loori sõnul annab töövarjupäev õpilastele võimaluse kogeda, milline näeb välja nende unistuste töökoht. “Mõnikord selgub, et tegelikult polegi amet selline, nagu ette kujutati,” ütles Loor. “Noorele inimesele võib see olla tõeline reaalsuskontroll.”

Sel aastal on koostöös “Tagasi kooli” programmiga avatud eraldi keskkond aadressil registreeru.tagasikooli.ee , kus on üleval nimekiri kõikidest seni välja pakutud ametikohtadest, kuhu saab varjuks minna. “Samuti leiab sellelt lehelt viite, mille kaudu saavad kõik ettevõtted või muud huvilised ennast varjude otsijana kirja panna,” lisas Loor.

Aadressil https://registreeru.tagasikooli.ee/opilane/tule on juba valikuna kirjas rohkem kui 300 varjutatavat ametikohta. “Nagu tavaliselt, ulatuvad ametid ja valdkonnad täiesti seinast seina,” mainis Loor. “Uued ettevõtted ja spetsialistid on väga oodatud noortele oma ametit tutvustama. Mida suuremat spektrit saame noortele näidata, seda parem. Juba praegu ulatuvad nimekirjas olevad ametid näiteks joogaõpetajast vanglaametnikuni.”

Arutelu raamatukogus

Linna keskraamatukogu laste- ja noorteteenindus ootab 21. novembril kirjandushuvilisi noori vaimse tervise ja teemakohase kirjanduse üle arutlema podcasti ehk taskuhäälingu õhtule. Noorteõhtu algab keskraamatukogus (Estonia pst 8) kell 17 ja kirjandusest inspireeritud podcast võetakse üheskoos linti. Pärast vestlusringi vaadatakse lindistus ühiselt üle, toimetatakse ja laetakse üles.

Eesti noorsootöötajate kogu kutsub noorsootöö nädalal kampaaniaga “Kiida noorsootöötajat!” parimaid ka märkama ja kiitma. Kiitmise vormi leiab noorsootöö nädala kodulehelt.

Veebiseminar õpetab ennast väärtustama

• 20. novembril kell 19 toimub noortega töötavatele spetsialistidele vaimse tervise teemaline veebiseminar “Eneseväärtustamine on minu töö number üks!”. Teemad on tööstress ja läbipõlemise ennetus. Registreeruda saab https://events.genndi.com/register/169105139238440947/910390dbce

• Noortega töötavatele spetsialistidele korraldab MTÜ Peaasjad 21. ja 22. novembril koolituse “Vaimse tervise esmaabi”, mis õpetab märkama vaimse tervise probleeme ja pakub abivajajale esmast tuge ja infot. Kahepäevane koolitus toimub MTÜ Peaasjad ruumides Maneeži 3, maksumus 25 eurot. Registreeruda saab https://forms.gle/ZNT2kTUEKEpA7wUq9

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.