"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Soomere: põlevkiviõli tootmine on julgeoleku seisukohast vajalik (0)
03. detsember 2019
Scanpix/ Foto on illustreeriv

"Väikesel riigil nagu Eesti on elutähtis omada teatavaid võimekusi. Me elame ajal, kus ei saa päris kindel olla, et Lähis-Idast naftavool jätkub või gaasikraane idas kinni ei keerata. Selles situatsioonis on võimekus toota oma vedelkütust riigile konkurentsieelis," toonitas Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere. 

Soomere ütles Maailma Energeetikanõukogu Eesti Rahvuskomitee aastakonverentsil, et põlevkiviõli tootmine võib olla Eesti jaoks pikemas perspektiivis küll tupiktee, kuid samas omab see julgeolekutähtsust, vahendas BNS. 

“Kaasaegne ühiskond on muutunud äärmiselt haavatavaks. Kui haavatavaks, nägime mõni nädal tagasi Võrus. Me oleme harjunud ja eeldame, et tuled jäävad põlema, elektritramm viib meid laiali ja eletrirong viib meid koju,” ütles Soomere.

“Praktiliselt kogu tsivilisatsioon – side, varustus, elektriautode laadimine ja bensiinijaamade töö baseerub sellel, et vahelduvvool on koguaeg olemas, mitte ainult vahel. See on riikliku julgeoleku küsimus,” lisas ta.

Soomere tõi näitena Saksamaa, kus tema hinnangul käsitletakse elektrivõrke ja elektri tootmist tõsise julgeolekuteemana. “Saksamaa parimad eksperdid elektrivõrkude osas on Bunderswehri akadeemias (sõjaväekool, toim.). Saksamaa peab elektrit julgeoleku elementaarküsimuseks. Kas see nii on ka poliitikas väljendunud, ma ei tea,” kommenteeris ta. 

“Väikesel riigil nagu Eesti on elutähtis omada teatavaid võimekusi. Me elame ajal, kus ei saa päris kindel olla, et Lähis-Idast naftavool jätkub või gaasikraane idas kinni ei keerata. Selles situatsioonis on võimekus toota oma vedelkütust riigile suur konkurentsieelis,” toonitas Soomere. “Seda võimekust ei pea ilmtingimata realiseerima, aga selle puudumine teeb meid haavatavaks.”

“Põlevkivist õli tegemine on hetkel vastuoluline samm, tõenäoliselt tupiktee, aga sama tõenäoliselt hädavajalik selleks, et meil oleks talvel soojad ja valged ruumid,” võttis Soomere kokku. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.