"Kõik head või halvad asjad maailmas on kiiksuga inimeste tehtud."

Urmas Sõõrumaa, ärimees
Tantsumaraton kutsub aasta lõpus tantsima (0)
08. detsember 2019
Albert Truuväärt

Sõltumatu Tantsu Lava (SLT) ja Eesti Liikumispuudega Inimeste Liit kutsuvad kõiki 28. detsembril tantsima võrdsete liikumisvõimaluste nimel.

28. detsembril toimub Sõltumatu Tantsu Laval Telliskivi loomelinnakus juba kolmandat korda meelelahutuslik ja heategevuslik 12-tunnine tantsumaraton, mis kutsub tantsima ühise hea eesmärgi nimel. Tantsumaratoni eesmärk on pühitseda liikumiskultuuri ning sealjuures pöörata tähelepanu abivajajatele ja neile, kes ühiskonnas nõrgemal positsioonil. Sündmusega soovitakse suurendada liikumis- ja tantsualast teadlikkust, rõhutades, et igasuguse füüsilise vormiga ja ettevalmistusega inimesed on tantsupõrandal võrdsed ja kaasatud. Plaate keerutavad teiste seas Rain Tolk, Eiki Nestor, Siim Nestor, Jakob Rosin, Janek Murd, Annie Rist ja Dr.PhilGood.

Maratoni 12 tundi jaotatakse eri tantsustiilide ja ülesannete vahel, kus osalejad saavad igal tunnil erinevaid loomingulisi väljakutseid ja panna end proovile eri tantsustiilide, – vormide ja liikumiste osas tantsuplatsil. Maratoni lavastajaks on koreograaf Teet Kask. Kohtunikeks on tantsupedagoog ja koreograaf Raho Aadla, breik-tantsu professionaal Dmitri Teras, rahvatantsu juhendajad Janne Kuuskla ja Urmas Laigna, kes hindavad osalejate loomingulisust ja tantsimise mitmekesisust.

Tantsuline vastupidavustest kestab 12 tundi, keskpäevast keskööni, igal tunnil mängib muusikat erinev DJ ning õhtut juhivad õhtujuhid, kelle ülesanne on ka võistlejaid turgutada. Kohtunikud jagavad kogu ürituse jooksul erinevaid auhindu. Kaksteist tundi vastupidanute seast selgub viimasel tunnil maratoni üldvõitja, kes saab auhinnaks rahalise preemia. Võitjaks saab osaleja, kes on algusest peale järjest tantsinud, näidanud välja aktiivsust ning lõpetab tantsupõrandal kõige viimasena. Publik on oodatud võistlejaid toetama ja oma sõpradele kaasa elama.

Tantsumaratonide hiilgeaeg oli 1920.–30. aastate Ameerika Ühendriikides, kus suure depressiooni ajastul sai tantsimisest vahend raske olevikuhetk unustada. Tänapäeval on see laialt levinud USA ülikoolides heategevusliku üritusena.

STL seisab hea tantsu- ja liikumiskultuuri arengu eest. Eesti Liikumispuudega Inimeste Liit tegeleb liikumispuude- ja raskustega inimeste esindamise ja nende õiguste eest seismisega. Tantsumaratoni toetavad Telliskivi Loomelinnak, Eesti Kultuurkapital, Valgeallikas, Bambona, Tallinna Teletorn, Piletilevi, Printwise, Teletorni restoran, Ampstükk, Froosh ja teised. Maratoni partnerid on Eesti Breiktantsu Liit, Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Selts.

Registreerida võistlusele ja pileteid saab osta kodulehelt stl.ee.

Sõltumatu Tantsu Lava on teater ja kaasaegse tantsukunsti platvorm Telliskivi loomelinnakus. STL keskendub liikumise ja kehaga tegelevate lavastuste väljatoomisele, mis kasutavad nüüdisetenduskunstile omast väljenduslaadi. Lisaks etendustele toimuvad STL-is töötoad, loomingulised residentuurid, loengud, korraldatakse nüüdistantsu uute tulijate platvormi PREMIERE ning kunstnike vaba kohtumisplatvormi — ürituste sarja Greenfield. STL on võtnud selge positsiooni Eesti nüüdistantsu arendaja ja valdkondliku eestkõnelejana.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.