"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
LUHAMETS: Hooldekodu on vanainimesele surma ootamise koht (0)
16. detsember 2019
Scanpix

Sotsiaalminister Tanel Kiik on teinud ettepaneku kehtestada hoolduskindlustusmaks, mis toetaks eakaid hooldekodu eest tasumisel. Pealinn küsis tuntud inimestelt, milline oleks nende arvates sobiv lahendus eakate eest hoolitsemisel.

“Tihti tuleb eakat hooldada kaua ja siis ei jää paljudel juhtudel muud üle, kui viia ta raske südamega hooldekodusse,” rääkis vaimulik Joel Luhamets, et eakate hooldamises on tõsine probleem. “Põhimõtteliselt peaks vanainimene olema võimalikult kaua kodus.”

“Hooldekodu on vanainimesele ikkagi surma ootamise koht, aga kodus on elu,” lisas Luhamets, et hooldekodu on väga kallis hädavariant. “Ma ei tea, kas hoolduskindlustusmaksu kehtestamine on hea või mitte, aga vanadel inimestel on sageli mingisugune varandusekene, mis tihti läheb pärijatele. Kui selle vanainimese varandus hooldekodu jaoks ära kasutada, võiks ta seal päris hästi toime tulla.”

Tema sõnul ei annagi olukorda, kus hooldekodud on nagu hooldamiskombinaadid, palju parandada. “Juba ühe inimese hooldamine on raske, aga kui hooldatavaid on näiteks 10 või 15, siis ei saagi see olla muud kui liinitöö.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.