"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Politsei väljakutsemuster: pühaderahu, aastavahetuspidu ja näpud-põhjas rahunemine (0)
25. detsember 2019
Ilja Matusihis/Pilt on illustratiivne

"Jõulud peetud – näpud põhjas," tõi politsei piirkonnagrupi piirkonnavanem Tago Trei esile seaduspära, et rahulikum aeg saabub korrakaitsjate jaoks peagi pärast aastavahetust. Traditsiooniliselt annavad politseile pühade ajal kõige enam tööd kõikvõimalikud napsisest peast tingitud intsidendid, sealhulgas joobes juhtimine, naabreid häiriv pidutsemine ning peretülid.

Põhja prefektuuri Lääne-Harju politseijaoskonna Mustamäe-Kristiine piirkonnagrupi piirkonnavanem Tago Trei ütles, et aasta lõpu pühade aeg on politsei jaoks olnud aastast aastasse ühtemoodi töörohke, milleks seega ka valmistutakse rohkem ja pannakse patrulle välja. «Pikad pühad toovad politseile paratamatult lisatööd,» ütles Trei, viidates asjaolule, et tänavu saavad inimesed tavalisest rohkem vabu pühadepäevi. “Jõulud peetud – näpud põhjas,” tõi piirkonnagrupi vanem esile seaduspära, et rahulikum aeg saabub korrakaitsjate jaoks peagi pärast aastavahetust.

Traditsiooniliselt annab politseile kõige enam lisatööd alkohol. «Tooni annab joobes juhtimine ja lisaks asjaolu, et inimesed veedavad rohkem aega koduseinte vahel . “Tekivad sõnelused või tülid, kus üks või teine osapool tunneb end haiget saanuna ja see päädib sageli politsei kutsumisega,” lisas Trei.

Järgmise pühadeaegse väljakutsete allikana nimetas Trei lärmamist: “Öörahu rikkumiste kohta tuleb palju kõnesid. Samuti, et lastakse rakette. Põhimure, et pidusid peetakse naabritega arvestamata.”

Kuigi vindised tegelased kipuvad politseid kutsuma sageli asjata, julgustab Tago Trei siiski politseisse teatama, kui on vähimgi kahtlus, et seda peaks tegema. “Kui kaalutakse, kas politseid kutsuda või mitte, tasub siiski parem 112 helistada ja seal juba häirekeskuse operaator selgitab välja, kas on vaja patrull kohale saata.”

Üldiselt sama, et põhiline kurja juur aastavahetusel peitub alkoholis ja/või naabritega arvestamata lärmakas pidutsemises, viitavad teisedki kogenud politseinikud. Sama väljakutsete muster kordub aastast aastasse. “Jõulupühad on aastavahetusega võrreldes siiski märksa rahulikum aeg, sest viibitakse kodus koos perega,” resümeeris Nõmme-Haabersti piirkonnagrupi piirkonnavanem Enely Estal. “Aastavahetusel annavad muuhulgas tooni joobes päi kaklemised.”

Uue aasta saabudes kipuvad inimesed vindistena muuhulgas helistama 112-te ja soovima head uut aastat – tajumata, et enda heasoovlikkusega hoitakse operaatorit, kes peab valmis olema hädakõnede vastuvõtmiseks, asjata kinni.

Seega on aasta lõputi politsei pühademuster selline, et pühaderahu, aastavahetusepidu ja näpud-põhjas rahunemine.

“Pühademeeleolu kajastub ka liikluses, kui kõigil tuleks varuda tavapärasest veidi rohkem aega sihtkohta jõudmiseks,” ütles politseikolonelleitnant Toomas Malva. “Selleks, et kõik jõuaks turvaliselt koju ja lähedaste juurde, soovitame olla kannatlik ning mõistev teiste liiklejate suhtes. On ju eesmärk tervena kohale jõuda, mitte sattuda õnnetusse või seda juhuslikult põhjustades sekeldustesse.”

Malva sõnul on politsei pühade ajal väljas suuremate jõududega, et tagada turvalisus nii liikluses kui ka teistes avalikes kohtades. “Pühade ajal suureneb tõenäosus alkoholi tarvitamiseks, kuid tuleb meeles pidada, et nii endal, lähedastel kui teistel ümbritsevatel inimestel säiliks peomeeleolu. Seega tundke enda piiri ja pidage sellest kinni,” lisas Malva.

Julgustame kõiki inimesi üksteist hoidma, vajadusel kutsuma abi või kui olete suutelised ise sekkuma olukordadesse, mis rikuvad pühadeaegset rahu. “Meie pere ja sõbrad on kalleim vara. Märgakem üksteist ja märgakem abivajajaid!” sõnas politseikolonelleitnant.

Jõulusoovid politseilt:

Ohutut sõitu – jälgi tee- ja ilmaolusid, pea kinni kiiruspiirangutest ja arvesta kaasliiklejatega. Hoolitse, et autorooli istudes ei oleks juht eelnevalt alkoholi tarbinud.

Ole nähtav – kanna pimedal ajal alati helkurit, et kõik juhid sind märkaks ning sa kenasti läbi talveõhtu koju või külla jõuaks.

Hoia lähedasi – soovime, et veedaksid pühad rõõmsalt koos lähedaste ja sõpradega. Ükski arusaamatus ei ole ületamatu ning on lahendatav vägivallata.

Ole lahke – kui märkad hädasolijat, küsi, kas tal on abi vaja ning vajadusel helista häirekeskusesse numbril 112.

Hoia kodu – pikemaks ajaks kodust lahkudes kontrolli kindlasti üle, kas uksed ja aknad on kinni ning ära jäta väärtuslikke asju nähtavale kohale.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.