"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
FOTOD JA VIDEO! Mihkel Raud: isad võivad kummalisi asju teha (0)
09. jaanuar 2020
Ilja Matusihis

"Isad käituvad ju teinekord emade meelest ebaratsionaalselt ja võivad kummalisi asju teha. See on mu enda kogemuse põhjal kirjutatud raamat. Ma olen sellest raamatust mõelnud, et seda on hea mõnel keerulisel laste kasvatamise hetkel kätte võtta," tutvustas kirjanik ja muusik Mihkel  Raud kultuurikeskuses Kaja oma uut raamatut "Isa".

Kultuurikeskuse Kaja vestlusõhtute sarja “Kajal külas” alanud aasta esimene külaline oli muusik, kirjanik, ajakirjanik, mitmekülgselt andekas persoon Mihkel Raud. 

Vaata galeriid (32)

“Raud on ju ka ise terav ja särav saatejuht, publikul oli võimalus nautida Kaja saalis nii verbaalset kui emotsionaalset tulevärki,” kinnitas Mustamäe linnaosa vanem Lauri Laats.

“Mihkel Raud jagab praegu teadupärast elu Eesti ja Ameerika vahel, väga vahva, et ta leidis uue aasta hakul mahti Mustamäele põigata,” ütles Laats. “Publikuhuvi on – mis pole ka ime, sest kui palju on siis neid eesti mehi, kes oleksid võimelised ausalt ja avameelselt rääkima, kuidas nad on jõudnud sinna, kus parasjagu on ning oskaksid anda ka soovitusi, kuidas me kõik võiksime veel kaugemale jõuda.”

Mihkel Raua raamat “Isa”,  mis ilmus eelmise aasta isadepäevaks, on olnud edukas, edestades müüginumbrite poolest isegi Kivirähki ja Harglat. Kas see oli kirjatsuse poolt tellitud nii öelda kindla peale minek?

“See ei olnud tellitud. Raamatu idee oli mul endal ammugi olemas, aga konkreetse tellimuse peale olen ma ka kirjutanud – näiteks “Eestlase käsiraamatu”, mida kirjastus tahtis,” rääkis Raud. “Sada väikest lookest või müüdikest, mis on eestlasetga seotud. Aga “Isa” idee sündis mul ühe teise raamatu kirjutamise ajal, millel on pikk pealkiri – “Kus ma olen ja sina võid kaugemale jõuda.” Seal ma kirjutasin oma elust ja oma kogemustest lähtuvalt nagu pea peale pööratud eneseabi raamatu erinevatel teemadel. Selle kallal töötades oli mul plaanis kirjutada ka üks peatükk lapsega koos elamisest, aga seda teostama asudes sain aru, et see on nii suur ja lai teema, mida ainult ühe peatüki raames pole võimalik lahti kirjutada ja nii jäigi see peatükk sinna raamatusse kirjutamata ning sündis omaette teos “Isa”  kolm aastat hiljem.”

Raud ütles, et ta ei olnud seda nii mõelnud, et raamatu esitlus tuleb kohe enne isadepäeva, aga kirjastus oli sellega küll arvestanud.

“Ameerika Ühendriikides näiteks, kus ma praegu pool oma ajast elan, tähistatakse isadepäeva hoopis suvel,” rääkis Raud. “Lugejana kujutasin oma vaimusilmas ette nooremat meest, kes pole veel saanud isaks või on parajasti lapse isa. Aga muidugi lootsin ma, et see aitab ka emadel ja miks mitte vanaemadel paremini mõista, mis ühe mehe peas toimub, kui ta isaks saab. Isad käituvad ju teinekord emade meelest ebaratsionaalselt ja võivad kummalisi asju teha. See on mu enda kogemuse põhjal kirjutatud raamat. Ma olen sellest raamatust mõelnud, et seda on hea mõnel keerulisel laste kasvatamise hetkel kätte võtta. Ja mitte ainult selleks, et sealt mõnda konkreetset näpunäidet saada, vaid kui abimees, kelle seltsis koos natuke itsitada oma abituse, hädade ja probleemide üle.”

Raud ütles, et ta ei ole ju mingi ideaalne isa, aga tema meelest on inimestel just alati huvitavam õppida nende kogemustest, kes ei ole alati oma asjadega hakkama saanud.

“Muidugi, selle raamatu pedagoogiline osa, mis seal on olemas, on küll teisejärguline,” rääkis Raud. “Pigem aitab ta pakkuda samastumisvõimalust. Ehk aitab see tuju üleval hoida mõnel keerulisel ja raskel hetkel. Väikeste lastega peredes tuleb neid keerulisi hetki üsna palju ette. Siis on hea tunda, et sa pole oma saamatuses ja probleemiderägastikus päris üksi. Võib-olla aitab ka vahel enese üle itsitamine ja iroonia.”

Kultuurikeskuse Kaja vestlusõhtud “Kajal külas” toimuvad käesoleval aastal üks kord kuus, veebruarikuu külaline on David Vseviov. Külalistega vestleb Ivo Rull, avatud on kohvik. Pilet saali maksab viis eurot. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.