"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Uus peaprokurör: mul pole olnud mingeid kokkupuuteid süvariigiga (3)
10. jaanuar 2020
Scanpix

"Loomulikult on tehtud otsuseid, mis tekitavad nõutust või mõistmatust. Minu jaoks on need seni olnud seletatavad muude inimlike kriteeriumitega. Me võime rääkida siin inimlikest vigadest, laiskusest, teadmiste nappusest, töökoormusest tingitud ajapuudusest, aga ma ei oskaks siiamaani oma tööpraktikast tuua näiteid sellest, kuidas prokuratuur võiks olla käitunud teadlikult või sihilikult erapoolikult," rääkis uus peaprokurör Andres Parmas. 

Eile valitsuse otsusega uueks riigi peaprokuröriks kinnitatud Parmas ütles usutluses Postimehele, et tal pole olnud mingeid kokkupuuteid niinimetatud süvariigiga, vahendas BNS. 

“Mina arvan seda, et Eesti on õigusriik ja isiklikult mul ei ole mingeid kokkupuuteid süvariigiga olnud. Kui on selliseid konkreetseid etteheiteid, siis tuleb nendega kahtlemata tegeleda, võimalik, et ka kriminaalmenetluslike vahenditega, aga üldiselt siiamaani ma ei ole näinud kuskil mingisugust kokkulepitud semutsevat tegutsemist õiguskorra vastu,” ütles Parmas. 

Uue peaprokuröri hinnangul ei ole süüdistajad teinud teadlikult kallutatud otsuseid. “Loomulikult on tehtud otsuseid, mis tekitavad nõutust või mõistmatust. Minu jaoks on need seni olnud seletatavad muude inimlike kriteeriumitega. Me võime rääkida siin inimlikest vigadest, laiskusest, teadmiste nappusest, töökoormusest tingitud ajapuudusest, aga ma ei oskaks siiamaani oma tööpraktikast tuua näiteid sellest, kuidas prokuratuur võiks olla käitunud teadlikult või sihilikult erapoolikult,” rääkis Parmas. 

Küsimusele, miks Parmas omal ajal Isamaaliitu astus, vastas ta, et väljendas nii oma konservatiivset maailmavaadet. “Olin lihtliige, pole kunagi kandideerinud ühessegi erakondlikku ametisse või poliitilisele positsioonile või kandideerinud valimistel ja pole ka saanud mingit isiklikku kasu erakonda kuulumisest. Oma tööalases ja muus tegevuses ma ei ole andnud mingit alust sellisteks väideteks, et oleksin mingisugune eriline Isamaa mees,” selgitas Parmas. 

Parandused majanduskuritegude valdkonnas

Parmas prokuratuuris põhimõttelisi muudatusi ei kavanda, küll aga soovib ta parandada tööd majanduskuritegudega. “Kindlasti saab asju teha alati paremini ja kvaliteetsemalt. Minu arvates mõned märksõnad, mille võiks välja tuua, kus prokuratuuril on võib-olla jõudu siiani olnud vähem või on tulemus olnud nõrgem, on kriminaaltulu kättesaamine, konfiskeerimine ja tuvastamine eeskätt, samuti laiemas mõttes majanduskuritegudega tegelemise võimekus,” rääkis Parmas.

Ta lisas, et prokuratuuril on arenguruumi on ka küberkuritegude avastamisel.

Töötajate välja vahetamine praegu plaanis ei ole. “Ma arvan, et see ei oleks kõige mõistlikum algus, eriti arvestades seda, et ma olen väljastpoolt tulev inimene. Kõigepealt on mul kindlasti tarvis aega, et organisatsiooni toimimisega seestpoolt paremini tuttavaks saada, siis on ka võimalik niisuguseid otsustusi hakata tegema. Kindlasti ei ole väga tark tulla esimesel päeval tööle ja panna lauale nimekiri inimestest, kes peavad minema või teise kabinetti kolima,” rääkis ta.

“Ma usun ka seda, et tegelikult Eesti on õigusriik, mul on võimalik oma tööd teha põhiseaduse ja seaduste raames,” lisas ta.

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

vot nii
11. jaan. 2020 21:00
https://objektiiv.ee/marti-kuusiku-kaitsja-nimetab-protsessi-margiliseks-puudub-kannatanu-president-annab-suuniseid/
Balkan ehe kas mitte
10. jaan. 2020 12:05
Kas antud härrasmehel pole mitte Kosovo ja Metohija kogemus ehe Balkan siis? Igati oskus tajuda kõiki allhoovuseid tegelt.
konksuga
10. jaan. 2020 11:13
Kas ongi sinisilmne või räägib hästi.