“Kui vanemad lähevad lahku, on nad ise kriisis ja käituvad sageli nagu lapsed. Nende laps satub siis oma vanemate, kahe väikese lapse tasemel käituva täiskasvanu vahele."

Ly Rüüs, Mustamäe sotsiaalhoolekande osakonna juhataja
Tallinlased on abitelefoni 14 410 aktiivselt kasutusele võtnud (0)
20. jaanuar 2020
Albert Truuväärt

"Kõnede arv erineb päeviti – näiteks libedad teed ja tormituuled panevad inimesed meile oluliselt rohkem helistama. Huvitav on see, et inimesed küsivad meilt tegelikult väga laia spektriga küsimusi," sõnas Tallinna Munitsipaalpolitsei Ameti patrulli- ja valveosakonna peainspektor Kaia Teek.

Esimese kolme nädalaga tehti numbrile 3095 kõnet, kõrgajal tuleb korrapidajal vastata kuni 200 kõnele ööpäevas. Välja tuli dispetšeritel helistada 1088 korral, kokku oli kõnesid 4183.

“Enim helistatakse meile valesti pargitud sõidukite tõttu ja transpordiga seonduvates küsimustes,” lisas Teek.

Murettekitav on see, et kohati käsitletakse abitelefoni nagu üleüldist infotelefoni. “Näiteks on meie käest uuritud perearstide telefoninumbreid või jäätmekäitluste hinnakirju – küsimusi tuleb tõepoolest kõigist eluvaldkondadest. Oleme pidanud ka inimesi suunama 112 helistama, kuna meie poole on pöördutud ka eriliigilist abi vajava probleemiga,” selgitas ta.

“Huvitava näitena võib tuua veel olukorra, kus meie poole pöördus üks meesterahvas, kes uuris, kuhu saaks remondi ajaks oma kassi hoiule viia. Samuti on meie dispetšeritelt üritatud raha laenata ning küsitakse, mis kell on või mis kuupäev parasjagu on ning sedagi, kuidas saaks hambaarsti juurde. Üritame alati oma võimaluste piires inimest infoga varustada või vähemalt suunata ta kohta, kust ta oma küsimusele vastuse võiks saada,” märkis Teek.

Kuigi kõiki abitelefonile helistajaid püütakse aidata, tasub siiski meeles pidada, et abitelefon tegeleb eelkõike linna avaliku- ja heakorra ning linnamajanduslike probleemide (elektri, vee ja kanalisatsiooni, küttesüsteemide, heakorra, teede ja tänavate korrashoiu, ning kommunaalmajandusega seotud küsimused) lahendamise vahendamisega Tallinna linnas.

Abitelefon 14 410 töötab ööpäevaringselt ning teenindab helistajaid nii eesti, vene kui inglise keeles.

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.