"Kõik head või halvad asjad maailmas on kiiksuga inimeste tehtud."

Urmas Sõõrumaa, ärimees
VIDEO: Kuidas võisid elada õed, kelle elu sisuks oli väljamõeldud keel? (0)
20. jaanuar 2020
Kuvatõmmis

Kaks näitlejat, Liina Vahtrik ja Piret Simson kutsuvad meid vaatama lugu kahest õest Hilda ja Helmi Dresenist, kes olid suured esperanto entusiastid. 20 sajandi alguse esperantovaimustuse taustal joonistub välja naiste elukaar, kus on tundetoone groteskist pühaduseni, argist asjatamist ja dialooge pilvepiirilt.

Lavastuse valmimist inspireerinud 20. sajandi algul elanud õed Dresenid, Helmi (1892–1941) ja Hilda (1896–1981) olid rahvusvaheliselt tunnustatud eesti esperantistid, Eesti Esperanto Seltsi loojad ja viljakad eesti luule tõlkijad esperanto keelde.

Lavastus “Doktor Esperanto” ongi lugu neist kahest naisest. Nemad on muusad, kes juhatavad esmapilgul anakronistliku, unustusse vajunud nähtuseni, milleks on esperanto keel.

Tundub, et praeguses lõhestunud maailmas võiks ideel ühest ühendavast keelest taas kord jumet olla. Kas esperanto – tõlkes “lootus” – kui väljamõeldud keel on hingetu? Kuidas kõlab selles keeles Marie Under? Aga Tolkieni haldjakeeles või “Star Treki” klingoni tehiskeeles?

Kuidas võisid elada õed, kelle elu sisuks oli väljamõeldud keel? Lüngad Helmi ja Hilda Dreseni eluloos täidetakse julgete spekulatsioonide, meeldiva rahutuse ja lootusrikkusega. Seda kõike postdramaatilise teatri võtmes.

“Lavastuse vaimne ristiisa on Peeter Volkonski,” ütles näitleja ja näidendi lavastaja Piret Simson.

“Tema saatis ühe foto Piretile, mille Piret saatis omakorda mulle edasi ja seal on seesama, mis on kavalehe peal, see mälestustahvel, et siin elasid siin sündisid Eesti tunnustatud esperantistid Hilda ja Helmi, õed, rahvusvaheliselt tunnustatud ja seal all on kaks tühja šampusepudelit ja luud,” täiendas näidendi teine lavastaja Liina Vahtrik. “Ja see vallandas meil fantaasialaviini.”

Vahtrik rääkis, et on väga ilus idee luua mingi selline keel, mis oleks mitte rahvuskeelte ülene, aga kõrval, et ükski rahvuskeel ei kannataks. “Rahvuskeeled püsiks ja oleks mingisugune abikeel.”

Liina Vahtrik ja Piret Simson on eesti näitlejad, kes toimetavad Eesti teatris juba mõnda aega. Harjutatud ja loodud on nii Von Krahlis, Estonias, Ugalas, Vanemuises kui ka Tartu Uues Teatris. Näitlejannade loominguline koostöö sai alguse kodumaises telesarjas, kus majapidajannad Niina ja Sirje maailma asjad korras hoidsid.

Autorilavastus “Doktor Esperanto” on mõlemale näitlejannale esmakordne. Liina ja Piret on ise teksti kirjutanud, ise lavastanud ja ise ka mängitakse.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.