"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO! Lääne-Tallinna Keskhaigla ootab ravikindlustamata Tallinna naisi tasuta sõeluuringule (0)
21. jaanuar 2020
Scanpix

"Ravikindlustuse puudumise tõttu lükatakse arsti juurde minekut sageli mitmeid aastaid edasi, kuni võib olla juba pöördumatult hilja. Seekordne emakakaelavähi ennetusnädal annab ravikindlustamata naistele aga väga hea võimaluse tulla end täiesti tasuta kontrollima," ütles Lääne-Tallinna Keskhaigla naistekliiniku juhataja dr Piret Veerus.

Tallinna linnavalitsus on eraldanud Lääne-Tallinna Keskhaiglale lisavahendid, et üle-euroopalisel emakakaelavähi ennetamise nädalal (20.-24. jaanuar) saaksid ka ravikindlustamata naised osaleda emakakaelavähi tasuta sõeluuringus.

Eestis on emakakaelavähi haigestumuse ja suremuse näitajad ühed kõrgemad Euroopas ning emakakaelavähi esinemissagedus aina kasvab. Igal aastal saab Eestis ligikaudu 150 naist emakakaelavähi diagnoosi ning selle haiguse tagajärjel sureb umbes 60 naist.

Dr Piret Veerus paneb naistele südamele, et just tänu regulaarsele kontrollile on võimalik avastada vähieelsed muutused varakult ja ennetada emakakaelavähi väljakujunemist.

Kuna ravikindlustamata naiste vastuvõtu eest tasub emakakaelavähi ennetuse nädalal Tallinna linn, saavad tasuta kontrolli tulla üksnes naised, kelle rahvastikuregistrijärgne elukoht on Tallinn. Vastuvõtule palub haigla eelnevalt registreeruda telefonil 666 5834. Registreerides tuleb öelda, et soovitakse teha PAP-testi emakakaelavähi ennetuse nädalal.

Vastuvõtud toimuvad järgmistes Lääne-Tallinna Keskhaigla tervisekeskustes:

– Pelgulinna naistenõuandla (Sõle 23)

– Mustamäe tervisekeskus (Ehitajate tee 27)

– Nõmme tervisekeskus (Jaama 11)

Emakakaelavähi ennetuse nädala raames said ka eelmisel aastal ravikindlustamata Tallinna naised osaleda Lääne-Tallinna Keskhaiglas emakakaelavähi tasuta sõeluuringul, mida rahastas Tallinna linnavalitsus. Viie tööpäeva jooksul kasutas seda võimalus 86 naist. Neist kolmel leiti PAP-testis vähieelsed muutused.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.