Venemaa propaganda edu selles seisnebki, et valesid tambitakse järjekindlalt, seal ainult jaburused ongi. Kõige krooniks on aga ütlemine, et Venemaa pole kunagi kellelegi kallale tunginud.

Toomas Alatalu, väliskommentaator
VIDEO JA FOTOD! Ekspeditsioon Bellingshauseni jälgedes jõudis 200ndaks aastapäevaks Antarktikasse (0)
29. jaanuar 2020
Ilja Matusihis

200 aastat tagasi jõudis admiral Bellingshausen Antarktikasse ja inimkond sai teada uuest mandrist lõunapoolusel. Selle avastuse aastapäevaks jõudis Eesti ekspeditsioon taas samasse paika, kuhu ka Bellingshausen koos Lazareviga kaks sajandit tagasi. Seekord on meeskonna seas ka Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid, kellega lennusadamas loodi telefoniühendus. Jututeemaks missioon kliimamuutuste teadvustamisel.

 

Eile, 28. jaanuaril esitles Eesti Post Lennusadamas postmargiplokki “Antarktika avastamine 200. Eesti-Vene ühisväljaanne”.

Vaata galeriid (35)

Esitluse alguses sai kuulda Eesti Meremuuseumi juhi Urmas Dreseni ja Vabariigi presidendi Kersti Kaljulaidi telefoni otseühendust.

Presidendi sõnul võeti “Admiral Bellingshauseni” meeskond Antarktika Vene baasis väga hästi vastu ja see päev jääb kauaks meelde. “Mida vähem on Antarktikas külma õhumassi, seda kiiremini muutub kliima ja me ei saa lootma jääda vaid lastele või lastelastele, vaid peame tegutsema juba täna,” rääkis president Kaljulaid.

Postmargiploki autor on Vene kunstnik Ivan Uljanovski. Ta kujundas ka eelmisel aastal Venemaal välja antud postmargiploki, mis tunnistati Venemaa 2019. aasta parimaks. Esimese päeva postkaardi ja ümbriku kujundas Roman Matkiewicz Eesti Meremuuseumist. Löödi esimese päeva tempel ja Lennusadama eritempel ning margistatud postkaardid pandi kohapeal teele.

“Postmargi ühisväljaannetel on olnud oluline roll maadevahelise kultuuri vahendamisel ning oluliste sündmuste tähistamisel. Ainuke varasem Eesti-Vene ühisväljaanne “Peipsi kalad” ilmus 2000. aastal, 2006. aastal ilmus aga eelmine Antarktika-teemaline Eesti-Tšiili ühisväljaanne,” kõneles Eesti Posti juhatuse esimees Ansi Arumeel. “Tänane Eesti-Vene ühisväljaanne “Antarktika avastamine 200″ on Eesti Posti kuueteistkümnes ühisväljaanne ning väärikaks järjeks eelnevatele,” lisas Arumeel.

Eesti Meremuuseumi juhi Urmas Dreseni sõnul ei lõpe mereajaloo ja kliimateaduse populariseerimise töö tähtpäeva tähistamisega: “Eesti Polaarklubi võtab juba märtsis Õpilaste polaarviktoriini võitjatega ette polaarretke Arktikasse. Kevadel peame koolides loenguid. Jazzkaarele aprillis antakse lõpuakord reisi käigus salvestatud Antarktika helidest loodud muusikateosega. Alates maist saadame Tartusse, Kuressaarde ja Narva rändnäituse.”

Postmargiploki esitlusele järgneval vastuvõtul pakuti maailmas auhinnatud Liviko jäägivaba tootmise põhimõttel loodud käsitöölimonaadi Re-Crafted Crafter’s ja Antarktika avastamise auks välja antud Bellingshauseni vodka kokteili. Kohvik Maru serveeris jäisest udust inspireeritud magustoitu.

Antarktika avastamise 200. aastapäeva tähistava populaarteadusliku ekspeditsiooni korraldasid MTÜ Thetis Ekspeditsioonid ja SA Eesti Meremuuseum. Retk sai alguse 14. juulil 2019 Kroonlinnast Venemaalt ja selle käigus korraldati kümmekond foorumit ja muud sündmust koostöös polaar- ja kliimateadlastega üle maailma. Ekspeditsiooni toetasid Haridus- ja Teadusministeerium, Euroopa Komisjoni esindus Eestis ja mitmed Eesti ettevõtted, teiste seas Telia, Tallink, Enefit Green, Sillamäe Sadam, GO Travel, Sportland, Alexela, Baltic Workboats ja Postimees Grupp.

 

 

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.